Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLUJE OD RIJETKE BOLESTI

Mali Ante nakon duge borbe sa sustavom krenuo u vrtić

Ilustracija dječjeg vrtića
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
13.03.2024.
u 07:32

Šestogodišnjak je prvo dijete s teškoćama u razvoju primljeno u redovni gradski vrtić, što je poticajan primjer inkluzije

U Dječjem vrtiću Hlapić u Slavonskom Brodu jučer je stajao natpis dobrodošlice upućen malom Anti, dječaku koji se sa svojim roditeljima, majkom Maricom i ocem Ivanom, cijeli život bori protiv sustava.

Kao dijete s ozbiljnim teškoćama u razvoju i stopostotnim invaliditetom, bolest mu je onemogućila hodanje, ostavila ga bez prstića na rukama i primorala ga da se hrani na sondu. Ante je prošao stručna vještačenja, propisana mu je potrebna terapija i istaknuto je sve ono na što ima pravo unutar javnih sustava zdravstva i socijalne skrbi. Ipak, život je donio sasvim drugo i njegovi su se roditelji morali lavovski boriti kako bi doista dobio pomoć koja mu je bila zajamčena na papiru.

Šestogodišnji Ante Mikulić boluje od rijetke bolesti Cornelia de Lange sindroma. On je prvo dijete s poteškoćama u razvoju u Slavonskom Brodu koje je u utorak krenulo u gradski dječji vrtić, nakon dugogodišnje borbe njegovih roditelja sa sustavom i društvenim preprekama.

POVEZANI ČLANCI:

Dosad su djeca s poteškoćama u razvoju u tom gradu mogla pohađati samo prilagođeni Dječji vrtić Cekin. Ante je prvi primljen u gradski vrtić, što je poticajan primjer inkluzije. U DV Hlapić, gdje je danas došao sa svojom majkom Maricom Mikulić, boravit će, prvo uz proces prilagodbe, četiri sata dnevno i imati osobnog asistenta.

– Jedna smo od rijetkih ustanova koja ima ovakav primjer inkluzije, budući da Ante ima višestruke teškoće. Grad Slavonski Brod i dosad je podržavao boravak djece s teškoćama u razvoju, imamo 15 asistenata, ali potrebe su veće – rekla je ravnateljica ustanove Dječji vrtići "Ivana Brlić-Mažuranić" Zorana Butorac.

Uskoro će, dodala je, u Slavonskom Brodu biti otvoreni novi vrtići te će postojati mogućnosti i za manje skupine djece u vrtićima, a na taj ćemo način biti prilagođeniji djeci s teškoćama u razvoju.

POVEZANI ČLANCI:

Majka Marica Mikulić kazala je da su nakon šest godina borbe uspjeli naići na podršku kako bi Ante krenuo u vrtić. Sustav socijalne skrbi želio ga je isključiti, sakriti, zanemariti, ali hrabri dječak i njegovi roditelji nisu se dali i uz goleme su napore pokazali kako je sve moguće.

– Žalosno je što mi, roditelji djece s teškoćama u razvoju, moramo proći da bismo upisali dijete u predškolski ili školski odgoj. Ovo je prvi put u šest godina naše borbe da smo za stolom imali nekoga tko je bio spreman ponuditi nam podršku i omogućiti Anti da ostvari svoje potencijale. Ovo je velik korak i jako sam zahvalna gradonačelniku, Gradu i vrtiću koji su se odlučili na ovako hrabar pothvat – poručila je dječakova majka.

FOTOGALERIJA Djeca napokon idu u školu, ne moraju nositi dekice u mjesni odbor

Ilustracija dječjeg vrtića
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije