Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapuštanje djece

Malena Poljakinja koju su ostavili u autu ne prepoznaje majku i oca

ago muratović (1)
Goran Kovačić/PIXSELL
14.07.2011.
u 22:17

Djevojčica koja je pretrpjela toplinski udar nakon što su je roditelji na paklenoj vrućini ostavili samu u automobilu i dalje je u tešku stanju

Malena Poljakinja (6) koju su roditelji ostavili 45 minuta u zatvorenom autu u Omišlju na paklenoj vrućini stabilno je, ali ne prepoznaje roditelje! Unatoč vidljivim oštećenjima mozga liječnici ne isključuju šanse za oporavak jer je “dječji mozak čudo”, kako kaže dr. Igor Prpić, predstojnik Klinike za pedijatriju riječke Dječje bolnice Kantrida. Slučaj djevojčice iz Poljske izazvao je jednodušnu osudu javnosti, no nažalost nije rijetkost da hrvatski roditelji ostavljaju djecu samu u zatvorenim automobilima. Samo srećom dosad ni jedno dijete u Hrvatskoj nije završilo s ovako teškim posljedicama zbog nemara majki i očeva.

Nadležan naš sud

Poljacima (31) prijete tri godine zatvora, no, ako se utvrdi da je djetetu trajno oštećeno zdravlje, onda je riječ o kvalifikatornom obliku zapuštanja i zlostavljanja djeteta za koje je, kaže sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić, predviđena kazna do pet godina zatvora. Iako se po zakonu roditeljima sudi tamo gdje se djelo dogodilo, pa bi za Poljake bio nadležan sud u Krku, sutkinja ističe da Hrvatska može prepustiti slučaj poljskom pravosuđu što bi zbog interesa djeteta bilo i bolje. – Ako se Poljacima sudi kod nas, mi osim donošenja formalne odluke nemamo mogućnost nadzora nad roditeljima i zato bi što prije trebalo obavijestiti nadležne službe u Poljskoj gdje dijete živi, koji će ispitati kakvi su roditelji, nadzirati ih i nakon presude, ali i utvrditi ima li razloga da im se oduzmu roditeljska prava – kaže sutkinja.

Kršenje prava djece

Zbog ostavljanja male djece u stanovima i autima bilo je više presuda i kod nas.

– Koliko znam, nikad ni jedno dijete nije imalo ovako teške posljedice, a roditeljima su izricane uvjetne zatvorske kazne uza zaštitnu mjeru nadzora nad roditeljskom skrbi. Tako im se ostavljala mogućnost da se uz nadzor nastave brinuti za dijete da se ne bi njihovim slanjem u zatvor napravila još gora stvar za djecu. Ne biste vjerovali koliko često roditelji znaju ostaviti dijete da spava u autu dok oni odu u restoran, misleći da je bolje da ih ne bude. Ne shvaćaju opasnost i da ostavljanjem djeteta krše osnovna prava djeteta da bude zaštićeno i sigurno – kaže sutkinja. Često je riječ o mladim roditeljima koji nemaju osjećaj posebne odgovornosti prema djetetu pa misle da je bolje da ga ostave da spava dok oni nešto obave. – Ostavljanje malog djeteta samog jest zanemarivanje bez obzira na to jesu li se dogodile posljedice ili nisu.

Komentara 25

OB
-obrisani-
22:22 14.07.2011.

bice dobro, bice....mora....

OB
-obrisani-
22:27 14.07.2011.

kako su se okomili na roditelje, kao da oni već nisu dovoljno kažnjeni. morat će se nositi s posljedicama svoje nesreće, jer tko zapravo zna što se tamo dogodilo. čisto sumnjam da je bilo namjerno. čisto sumnjam da netko ne voli svoje dijete pa da će ga ostaviti da crkne na suncu. da je nisu voljeli, ne bi je sigurno doveli sa sobom na sunce. prema tome, prijetiti ovdje nekim kaznama je upravo smiješno, jer je svakom roditelju potpuno i nedvosmisleno jasno da su ti ljudi trajno kažnjeni svojim križem! ono što je utješno, ako se malena probudila, možda će joj se funkcije vratiti, jer je ljduski mozak još uvijek nepoznanica. i ne samo ljudski mozak, već i Onaj gore, koji može pomoći, ako mu se usrdno budu molili. Stoga, molitva će više pomoći, od bilo kakvog komentara na ovu temu!

UT
utatica
00:36 15.07.2011.

Anđele mali neka ti je Bog na pomoći!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije