Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pakistanske heroine

Malala (14) i Hina (17) postale su talibanima najgora noćna mora

malala yousafzai
Reuters/PIXSELL
24.10.2012.
u 21:58

Talibani su Hininoj majci najavili telefonom da će joj ubiti kćer jer je prije pet godina zastupala prava žena na obrazovanje

Samo desetak dana nakon teškog ranjavanja četrnaestogodišnje aktivistice Malale Yousafzai, pakistanski su talibani odabrali novi cilj. A ovaj put su sedamnaestogodišnju tinejdžericu Hinu Khan, aktivisticu koja je, kao i Malala, promovirala prava žena na školovanje, o tome čak i obavijestili telefonom.

– Usred noći zazvonio je telefon, a kada sam podigla slušalicu, muški me glas upitao jesam li ja Hinina majka. Kada sam potvrdila, hladno mi je rekao da je moja kći sljedeća na listi za odstrel, a da sam i ja cilj – kaže za Times Farah Rayat, i sama aktivistica za prava žena u Pakistanu. Njih su dvije još prije nekoliko godina bile prisiljene pobjeći iz Mingore, grada pokrajine Swat, u kojemu je i Malala ustrijeljena jer je Farah tamo pokrenula kampanju koja je promicala pismenost među ženama. Tijekom 2007. pokrenula je radionice i tečajeve na kojima su učenice osnovnih škola učile osnovnu uporabu računala i vezenje, a Hina Khan, tada dvanaestogodišnjakinja, bila je zaštitno lice njezine kampanje. Samo nekoliko mjeseci poslije, talibani su zavladali provincijom, a majka i kći morale su pobjeći u relativnu sigurnost glavnog grada.

– Preseljenjem se nije puno toga promijenilo. Znamo da nas talibani žele ubiti i upravo zato svakih nekoliko mjeseci mijenjamo kuću u kojoj stanujemo – kaže Farah Ryat. Katnica u predgrađu Islamabada u kojoj su provele posljednjih nekoliko mjeseci do sada očito nije talibanima bila poznata, no nakon napada na Malalu, odlučili su obračunati se i s Hinom Khan te njezinom majkom.

>> Talibani: Malalu smo napali jer je špijunirala za Zapad

>> Ponovili prijetnju: Aktivistica i njezin otac i dalje na meti talibana

Križ na vratima

– Otac nam se pridružio u Islamabadu, ali osim njega nemamo nikakve zaštite. Jedino čime se štitimo jest ograda naše kuće i vrata, koja uvijek zaključavamo – kaže zabrinuta Hina. A da njezina zabrinutost ima osnove, pokazuje i podatak da već nekoliko noći vrata njihove kuće netko obilježava crvenim križem, očitom oznakom za cilj.

– Svakoga dana brišemo te križeve, ali sljedeće noći oni opet osvanu. Bojim se i nije mi svejedno. Htjela bih samo nastaviti školovanje i postati nastavnica – kaže Hina. Njezina je obitelj pokušala ishoditi zaštitu policije, ali bez uspjeha.

– Obraćali smo se vlastima, bezuspješno. Iako je po Islamabadu napretek policajaca, iako su ulice prepune vojnika, naša je kuća potpuno nezaštićena. Rekli su mi da se ne trebam brinuti i da su prijetnje bez osnove. Kažu, da su talibani htjeli nešto učiniti, već bi nas napali – kaže Hinin otac Reyatullah Khan.

Povezani ciljevi

Inače, Hina i Malala ne samo da su pohađale istu školu u Mingori, ne samo da su bile prijateljice već i njihovi očevi niz godina blisko surađuju na polju zaštite ljudskih prava. Reyatullah Khan tako već niz godina vodi AIRRA-u Islamabad, nevladinu organizaciju koju sponzorira norveška vlada, dok je Malalin otac jedan od voditelja ureda AIRRA-ine ispostave u Mingori.

– Talibani na ovaj način, napadima na djecu, postižu dvostruki cilj. Prvo, eliminiraju djecu koja su svojim javnim istupima, blogovima i fotografijama privlačila na sebe pažnju cijelog svijeta i stjecala simpatije javnosti, a s druge strane, zastrašuju aktiviste i suradnike nevladinih organizacija. Nakon ovog što se dogodilo Malali, a i ovoga što sada proživljava Hina Khan, malo će se ljudi koji imaju djecu odlučiti na suradnju s civilnim sektorom. Ove su akcije talibana očito vrlo pomno promišljene i dobro znaju što žele postići. I očito je, uspijevaju u tomu – kaže jedan aktivist za pakistanski dnevnik News.

Komentara 1

Avatar Jana
Jana
08:28 25.10.2012.

Evo šta su talibani a ona naša glupa Irena Horak spremna dati život za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije