Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne znači i pobjedu

Romney prvi put vodi, ali Obama i dalje nadzire ključne države

Barack Obama, Mitt Romney
Reuters/Pixsell
11.10.2012.
u 08:39

CNN je komentirao kako bi debatu bolje vodila Michelle od svog blijedog muža.

Američki predsjednik Barack Obama opravdava se da je na prošlotjednom televizijskom sučeljavanju s republikanskim kandidatom Mittom Romneyem, u kojem je bio puno inferiorniji, jednostavno imao loš dan. A upravo ga taj gubitak koncentracije i nepripremljenost zasad stoje prvog zaostatka za Protukandidatom. Prema posljednjoj anketi Reutersa-Ipsona, Mitt Romney je prvi puta pretekao Obamu i sad vodi s 45 prema 44 posto na nacionalnoj razini. Dakle, svi oni koji su tvrdili da će američka predsjednička kampanja biti dosadna jer je rezultat predvidljiv, vjerujući da Obama sa sigurnošću pobjeđuje, sada govore potpuno drugačije. Slažu se da 26 dana prije izbora postaje sve zanimljivije jer Romney ima sve veću potporu, a Obama ostavlja dojam kao da je šokiran i iznenađen porastom popularnosti svog protivnika te u izjavama djeluje nesigurno.

Joe Biden spašava

Koliko je to upečatljivo potvrđuje i činjenica da su na CNN-u u srijedu komentirali kako bi Michelle Obama bolje vodila debate i pobijedila jer pokazuje više političke strasti i volje za drugi mandat u Bijeloj kući od svog pomalo umornog supruga. Prije druge televizijske debate, koju će Obama i Romney održati 16. listopada, demokratski lobisti i predsjednikovi izborni savjetnici velike nade polažu u sučeljavanje potpredsjednika Joea Bidena i republikanskog kandidata za Romneyeva zamjenika Paula Ryana koje se održava u četvrtak navečer po američkom vremenu. Iskusni Biden koji je već bio u Kongresu kad je puno mlađi Ryan imao tri godine, lojalan je Obami i zadnjih pet mjeseci nije dao ni jedan intervju da ne zasjeni predsjednikovu karizmu, ali u debati uložit će sve svoje znanje i šarm koji mu ne manjka kako bi pobijedio i donio vjetar u leđa svom šefu kojem su potrebne pozitivne vijesti.

– To će biti jedina televizijska debata dvojice potpredsjedničkih kandidata, vodit će je iskusna novinarka ABC-a Marta Raddatz a pitanja će pokrivati podjednako unutrašnju i vanjsku politiku. Obično potpredsjedničke debate ne igraju značajniju ulogu u tome za kojeg će se predsjedničkog kandidata birači odlučiti, ali u situaciji u kojoj Romney vodi a ostala su samo nepuna četiri tjedna do kraja, sve postaje bitno. Obama mora u drugoj debati biti samouvjeren i poslati poruku da zaslužuje još četiri godine u Ovalnom uredu jer će u suprotnom izgubiti birače, zaključio je Frank Bruni, komentator New York Timesa.

Mitt Romney tvrdi da Obama više ne može zadovoljiti birače s glavnim predizbornim porukama iz kampanje prije četiri godine.

– Jedine su promjene da živimo još lošije, a nada nije kategorija kojom se napreduje. To su isključivo rad i pametno vođenje gospodarstva, a ja znam taj posao”, poručio je Romney.

Bio previše pristojan

– Bio sam previše pristojan i dobronamjeran u prvoj debati, a trebao sam reći Romneyu da ne govori istinu i napasti ga jačim argumentima koje imam. Otvorio sam milijune novih radnih mjesta, završio rat u Iraku, eliminirao Osamu bin Ladena, najvećeg neprijatelja Amerike, i trebam još četiri godine da dovršim posao u Washingtonu, govori Obama tražeći potporu.

>>Romney nakon debate za Obamom zaostaje za samo 2 postotna poena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije