Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život iza rešetaka

Maksimalne kazne: 50 godina zatvora i pet milijuna kuna

\'16.09.2010., Zagreb - Dolazak ministara u Vladu RH na Markovom trgu u Zagrebu. Drazen Bosnjakovic, ministar pravosudja. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL\'
Davor Puklavec/PIXSELL
10.05.2011.
u 09:00

Dijete je osoba koja nije navršila 18 godina, a članovi obitelji i izvanbračni i istospolni partner

Ministarstvo pravosuđa objavilo je prijedlog novog Kaznenog zakona koji je sastavila radna skupina te je pozvalo sve zainteresirane da primjedbe i komentare na taj nacrt i postojeći Kazneni zakon dostave na e-mail adresu kazneni.zakon@pravosudje.hr. U prijedlogu radne skupine niz je novih rješenja o kojima dosad nije bilo govora u javnosti.

Najniži zatvor - iznimno

Dok je sada najveća moguća kazna u Hrvatskoj 40 godina zatvora, predlagatelji otvaraju mogućnost i izricanja jedinstvene kazne za tzv. stjecaj kaznenih djela i do 50 godina zatvora. Najmanje kazne zatvora do šest mjeseci, koje su sada česte i opterećuju zatvorski sustav, samo će se iznimno moći izricati, kad se svrha kažnjavanja ne može postići novčanom kaznom ili radom za opće dobro ili pak ako nije moguće izreći uvjetnu osudu. A za kazne do godine zatvora otvara se mogućnost izdržavanja u vlastitom domu, tzv. kućni zatvor.

Dok se sada pri određivanju novčane kazne u dnevnim dohocima primjenjuje prihodovni kriterij, u prijedlogu se uvodi imovinski kriterij, pri čemu će visina "dnevnice" ovisiti ne samo o prihodima već i o imovini te prosječnim troškovima nužnima za uzdržavanje počinitelja i uže obitelji. S time da dnevni iznos prema prijedlogu ne može biti manji od 20 kuna ni veći od 10.000 kuna. S obzirom na kvantitativni raspon, to znači da će se novčane kazne kretati od najmanje 200 kuna do 3,6 milijuna kuna, a za kaznena djela počinjena iz koristoljublja i do pet milijuna kuna.

>> Cijelu priču pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

 

Komentara 30

FE
Felicijen
16:01 10.05.2011.

Propisivanja ovako visokih novčanih kazni koje (skoro) nitko ne može platiti trebalo bi valjda povećati našu vjerodostojnost!?

DO
doktorica
09:13 10.05.2011.

mi očekujemo jedino da konačno svi koji su pljačkom u tzvprivatizaciji došli do neslućenog bogatstva jer to nisu mogli zaraditi pošteno ni za 100 života napokon ostanu bez pokradenih novaca i svega blaga kojega su godinama gomilali pred očima zakonodavstva koje se bavi svim i svačim samo ne procesuira te pljačkaše.Tek onda ćemo povjerovati da pravna država funkcionira.

MM
Mladen Miletić
13:40 10.05.2011.

Bolesni sistem i bolesni prijedlozi . Umjesto odmah doživotna oni i du na 50 godina . neka daju ako smiju od EU prijedlog vješanje električna stolica streljanje .. Hoče malo sutra ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije