Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Papa Franjo će proglasiti Majku Terezu svetom

Majka Tereza
Foto: Reuters/PIXSELL
15.03.2016.
u 20:04

Supruga se molila Majci Terezi za ozdravljenje teško bolesnog muža. Kada su kirurzi došli do njega, nije imao znakove bolesti

Papa Franjo potpisao je danas, za redovnog konzistorija u Vatikanu, dekret o kanonizaciji petero blaženika među kojima je i Majka Tereza koja će biti kanonizirana 4. rujna. Svečana misa proglašenja Majke Tereze svetom održat će se u Rimu na Trgu sv. Petra, a ne u Indiji kako su zagovarali tamošnji biskupi. Kanonizacija će biti u Rimu jer je Majka Tereza bila svjetski poznata ličnost.

Znanstveno neobjašnjivo

Rođena 1910. u Skoplju u Makedoniji kao Gonxha Bojaxhiu, počela je 1929. raditi u indijskim siromašnim četvrtima, poučavati djecu i brinuti se za bolesne. Godine 1950. službeno je utemeljila Misionarke ljubavi kao kongregaciju u Kalkuti. Umrla je 1997., a blaženom ju je proglasio sveti Ivan Pavao II. samo šest godina kasnije, 2003. Papa Franjo prihvatio je 17. prosinca 2015. dekret Kongregacije za pitanje svetaca kojim se priznaje natprirodno ozdravljenje muškarca čija je obitelj molila Majku Terezu da se zauzme za njegovo ozdravljenje. Brazilski inženjer (35) bolovao je 2008. od tumora na mozgu i trebao je biti operiran, ali su prognoze bile slabe. Njegova supruga molila se u bolničkoj kapeli dok je on u induciranoj komi premješten u operacijsku dvoranu. Žena i njezini prijatelji zagovarali su Majku Terezu za njegovo ozdravljenje. Kada su kirurzi ušli u operacijsku dvoranu, vidjeli su budnog pacijenta bez ikakva znaka bolesti. Liječnici su napisali da nikada nisu vidjeli tako nešto. Vatikanska liječnička komisija potvrdila je 10. rujna ozdravljenje Brazilca kao “znanstveno neobjašnjivo”, a to je potvrdila i teološka komisija.

Svetac i svećenik-kauboj

Na konzistoriju je također određen datum kanonizacije Marije Elizabete Hesselblad, Stanislava od Isusa i Marije (5. lipnja), Joséa Sáncheza del Rija i Josea Gabriela Brochera (16. listopada). Bl. José Luis Sánchez del Río bio je brutalno mučen i ubijen sa samo 14 godina za vjerskih progona antiklerikalnog režima meksičkog predsjednika Plutarca Eliasa Callesa. Bl. Jose Gabriel Brochero bit će prvi argentinski svetac. Rođen 1840., postao je poznat kao “svećenik-kauboj” koji se osobito istaknuo u služenju bolesnima i umirućima, a i sam je obolio od gube. Švedska također dobiva novu sveticu: Mariju Elizabetu Hesselblad koja je bila medicinska sestra i koja se obratila na katolicizam. Osnovala je novi red Presvetog spasitelja svete Brigite. Poljak Stanislav od Isusa i Marije Papczynski bio je svećenik iz 17. st. koji je poticao na razmatranje Božjeg milosrđa.     

>> Majka Tereza bit će u rujnu proglašena svetom

Komentara 24

ZA
zajec
12:34 15.03.2016.

to nikako nece se svidjati mnogim medijama u Hrvatskoj, vec vidim protivljenja i optuzbe prema njoj, a nece se svidjati ni srbima (vecini) ...razlog : ona je rekla svijetu "spasite moj narod Albanski ,od progona i onoga cega je u opasnosti,da srbije"...zato ce ove medije i srbi kao u slucaju stepinac pokrenuti optuzbe, jer vise vole svoh svetog savu i dopbricu cosic, a podrzavaju i sada pisu najnoviju "istoriju" o cetnicima, i biraju njih.

HH
Horvat_H
12:50 15.03.2016.

"siptarka",rekli bi mediji u srbiji, i neki "hrvatski" mediji

MA
Malenkost
14:25 15.03.2016.

Neka, neka. Srteno. I sto jos reci??? .... .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije