Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugi svjetski rat

Mađarski Židovi pozvali Rusiju da vrati svitke ukradene 1945.

tora,židovi
Reuters/PIXSELL
28.11.2012.
u 10:02

U muzejima i skladištima u Rusiji nalazi se 300 do 400 svitaka Tore te nekoliko tisuća odora, kruna i drugih predmeta

Mađarski Židovi pozvali su Rusiju da vrati ukradene svitke i vrijedne vjerske predmete koje su nacisti i vojnici Crvene armije ukrali za i nakon Drugog svjetskog rata, prenosi Reuters. Rabin Ujedinjene mađarske židovske zajednice Slomó Köves rekao je da se u muzejima i skladištima u Rusiji nalazi 300 do 400 svitaka Tore te nekoliko tisuća odora, kruna i drugih predmeta koje su za vrijeme rata prisvojili nacisti, a 1945. godine i sovjetski vojnici.

Židovi u zahtjevu imaju podršku mađarske vlade. Köves je rekao da je ruskim vlastima poslao pismeni zahtjev za slanjem delegacije koja bi dokumentirala predmete i razradila proces njihova povratka. Pismo Moskvi poslao je i mađarski ministar vanjskih poslova János Martonyi, pišući da je riječ o pitanju "velike nacionalne važnosti za cijelu zemlju".

Prema službenim podacima, u holokaustu je živote izgubilo oko 600 tisuća mađarskih Židova, a židovska zajednica u toj zemlji još uvijek se suočava s antisemitizmom. Parlamentarni zastupnik desničarske stranke Jobbik Marton Gyongyosi u ponedjeljak je pozvao vladu da sastavi popis Židova koji predstavljaju nacionalnu sigurnosnu prijetnju, što je jučer izazvalo prosvjede pred zgradom parlamenta i zahtjeve za Gyongyosijevom ostavkom.

Komentara 2

YI
yoca iz amsterdama
10:59 28.11.2012.

Eno jadni Putin drhti od straha!

TI
Tatanka-Iyotanka
17:29 28.11.2012.

čekaj malo..... Nije li sve što je oduzeto od nacista ratni plijen? Dakle nijemci također nisu "ukrali" nego oduzeli, oteli, osvojili...kako god, dok su Rusi to osvojili od njemaca... Razlika između ukrasti i oteti je ogromna...ili netko sugerira da su se nijemci ušuljali u sinagogu i maznuli svitke dok je rabin spavao, pa zatim došli rusi i na isti način svitke ukrali nijemcima????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije