Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj istrage

Mađari uskoro podižu optužnicu protiv Čačića

'30.03.2010., Zagreb - Saborski zastupnik i predsjednik HNS-a Radimir Cacic ulazi u gradsku skupstinu. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
'Antonio Bronic/Pixsell'
23.12.2010.
u 09:00

Još u kolovozu ove godine Mađari zamolnicom zatražili da se Čačić ispita u Zagrebu. On je ovaj tjedan ispitan, a potom je istražna sutkinja proslijedila spis Ministarstvu pravosuđa

Ne osjećam se krivim za nesreću, ali mi je emotivno vrlo teško. Žao mi je što se to dogodilo – kazao je ovaj tjedan Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, pred istražnom sutkinjom zagrebačkoga Županijskog suda.

Nezadovoljni odvjetnik
Čačić je na tom sudu ispitan prema zamolnici Gradskog tužiteljstva u Kaposvàru koje protiv njega vodi istragu jer je u siječnju ove godine skrivio nesreću u kojoj su poginuli Gyorgy Liptaka (60) i Ersezebet Lipatak (82). Taj je zahtjev našem Ministarstvu pravosuđa stigao 16. kolovoza, a potom je proslijeđen zagrebačkome Županijskom sudu. U Ministarstvu pravosuđa kažu da je istražno ročište bilo sazvano za 25. studenog, no Čačić očito tada nije mogao pristupiti sudu te je ispitan ovaj tjedan.

Navode i kako su Mađari tražili da nazoče ročištu te da je tom zahtjevu udovoljeno.

Nakon ispitivanja Čačića, taj je zapisnik poslan Ministarstvu pravosuđa, koje bi ga dalje trebalo poslati Mađarima. Kad prime Čačićev iskaz, Mađari će odlučiti hoće li protiv hrvatskoga političara podignuti optužnicu. Odluče li za podizanje optužnice, to će se vjerojatno dogoditi vrlo skoro, s obzirom na to da je od nesreće prošlo već gotovo godinu danu.

I dok pravosuđa dviju država, koja imaju potpisane sporazume o međusobnoj pravnoj pomoći još od 1968. godine i doba kada je Hrvatska bila u sastavu bivše SFRJ, rješavaju papire proizišle iz slučaja, odvjetnik obitelji Liptak nije zadovoljna brzinom kojom se sve razvija.

Sumnja u zataškavanje
– Optužnica još nije podignuta jer iz Hrvatske nije pristigla sva tražena dokumentacija. Bit ćemo strpljivi još neko vrijeme, no ako se ni poslije toga ništa ne promijeni, počet ćemo sumnjati da se nešto zataškava – kazao je odvjetnik dr. Zoltan Gal, u izjavi za Večernji list.

Kao što smo već nekoliko puta pisali, Čačić je nesreću skrivio 8. siječnja kada je putovao u Budimpeštu. Mediji su za to doznali koji dan poslije, nakon čega se Čačić oglasio priopćenjem. Naveo je da se nesreća dogodila zbog izrazito nepovoljnih uvjeta koji su tog dana vladali na cesti, skliskog kolnika i iznenadne magle. Čačić je naveo i da su u nesreći ozlijeđeni putnici automobila koji je vozio ispred njega te da je tek poslije obaviješten da su oni preminuli. Objasnio je da nije bio pod utjecajem alkohola.

Komentara 66

FL
fliko
09:50 23.12.2010.

Lako je baciti kamen na čovjeka. Pogotovu ako nije ratni profiter i adzovac. Ne pomažu ni rezultati, autoceste izgrađene tri puta jeftinije nego što gradi njegov nasljednik. Ne treba ni znati kako je došlo do nesreće i tko je kriv za nju. CK HDZ je naredio da ga se popljuje i to je to.

TM
trade_mark
10:00 23.12.2010.

miiiiic-mic-mic... dođi radimire, dođi.... ajde dušo, malo u zatvor, tamo gdje spadaš. daj bože da ga mađari hoće iza lokota staviti kad naše institucije ne mogu!

DR
dreamteam
10:17 23.12.2010.

Daj Boze da zavrsi u zatvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije