Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Status "fikusa"

Mađari ne puštaju upravu na sjednice Nadzornog odbora Ine

ina-novi
Arhivska fotografija
Autori: Gojko Drljača, Lidija Kiseljak
12.04.2011.
u 09:00

Hrvatska strana angažirala je dva odvjetnička ureda koji će pokušati dokazati da je sadašnji ustroj Ine, koji je dogovorio Polančec, nespojiv s hrvatskom pravnom praksom

Na posljednju prošlotjednu sjednicu Nadzornog odbora Ine predsjednik NO-a Davor Štern pozvao je i trojicu hrvatskih predstavnika u upravi Ine: Niku Dalića, Ivana Krešića i Davora Mayera. Međutim, mađarska strana pozvala se na interne Inine akte proizašle iz dioničarskog ugovora između MOL-a i Republike Hrvatske koji je sklopio Damir Polančec, a prema kojem članovi uprave nemaju što raditi na sastancima NO-a. Hrvatska strana nezadovoljna je jer su članovi uprave svedeni na status “fikusa”. Hrvatski članovi uprave u potrazi za poslom tražili su i sudjelovanje na sastancima izvršnih direktora Ine koji zapravo umjesto uprave, također zbog Polančecova ugovora, operativno vode Inu, ali im Mađari ni to nisu dopustili. Dakle, članovi uprave u Ini nisu ni nadzornici ni menadžeri koji upravljaju kompanijom. Što su? Mađarski članovi uprave u Inu dolaze samo povremeno pa ni njihova funkcija nije jasna.

Doznajemo da je hrvatska strana angažirala dva odvjetnička ureda koji će pokušati dokazati da je sadašnji ustroj Ine, koji je dogovorio Polančec, nespojiv s hrvatskom pravnom praksom. Ako uspiju to dokazati, to će značiti da se aktualni dioničarski ugovor može pravno napasti.

– Sukladno poslovniku o radu Nadzornog odbora na sjednice mogu biti pozvani članovi uprave za pojedina pitanja o kojima se raspravlja i odlučuje. U ovom slučaju, takvih pitanja na dnevnom redu nije bilo te je stoga naknadno dogovoreno da članovi uprave ne trebaju nazočiti sjednici – odgovoreno nam je iz Ine.

Hrvatska i mađarska strana u Ini su duže vremena u ozbiljnom načelnom sukobu; počelo je s pitanjem ugovora o plinskom poslovanju, nastavilo se oko dugova Ine proračunu, a ovih dana kulminira potpuno oprečnim stavovima jedne i druge strane oko isplate dividende.

Država je traži, Mađari ne daju. Uz to, još nije jasno hoće li hrvatska Vlada zabraniti preuzimanje više od 49,99 posto dionica Ine.

Dionicom Ine u ponedjeljak se nakon dvotjedne obustave trgovine počelo trgovati, no ubrzo je blokirana zbog pada cijene za više od 10 posto. Mnoge sudionike tržišta iznenadio je nastavak trgovine, s obzirom na to da je iz Hanfe poručeno kako trgovine neće biti dok se ne završi istraga o tome tko je bio nalogodavac za kupnju dionica i je li slovački kupac možda kupovao samo kao špekulant, manipulirajući pri tome cijenom i vukući je prema gore.

Moguće je da je trgovina zbog zakona nastavljena, a nije isključeno da će biti obustavljena već za nekoliko dana. Promet Ininim dionicama nije bio velik, a kako sudionici tržišta ne vide zašto bi zbog istrage cijena pala, vjeruje se da je dionice prodavao netko koga je obustava trgovine omela u prodaji pa je to učinio sada. No nije poznato tko je kupovao.

Ključne riječi

Komentara 43

OB
-obrisani-
10:11 12.04.2011.

posle mnogo,mnogo godina nastavlja se hunizacija Hrvata.da li ce ovoga puta Hrvati naposletku da prihvate posejane hunske korene u njima ili ce opet da dodje do otpora,ostaje da vidimo.imaju li Hrvati snage za otpor?

FM
F1_Maniac
11:27 12.04.2011.

Evo Renault dijeli 2 ulaznice za Formulu 1, VN Mađarske... Good luck! http://nagradna-igra.renault-sport.hr/igra/d187c1c3-1c8b-42d9-a99e-ffd2a89d8ee3

MA
marabuntaa
12:11 12.04.2011.

bravo! još da mađari i austrijanci zauzmu saborske klupe, dovedu svoju vojsku, policiju i sudce, možda bi od ove zemlje i bilo nešto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije