Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obustavili istragu

Mađari: Hernadi nije kriv, USKOK: On je dao mito Sanaderu

\'Zsolt Hernadi.........predsjednik uprave grupe MOL 22.02.2009.\'
Foto: Arhiva VL
1/3
30.01.2012.
u 12:02

Bivšeg premijera Sanadera tereti se da je od Z. Hernadija primio 10 milijuna eura, no Mađari kažu da su novac uplatili Rusi i to za projekt Družba Adria

Državno tužiteljstvo u Mađarskoj obustavilo je istragu u slučaju Ina – MOL jer nije prikupilo nijedan podatak koji bi dužnosnike MOL-a mogao povezati sa slučajem podmićivanja.

Mađarska je istragu pokrenula u srpnju prošle godine, a naftna je kompanija bila pod istragom jer se šefa njezine uprave u RH tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu isplatio 10 milijuna eura kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom.

Dvije ciparske tvrtke preko kojih je dio novca isplaćen na račun švicarske tvrtke Roberta Ježića, poduzetnika i Sanaderova dugogodišnjeg prijatelja, nisu u vlasništvu MOL-a, nego u vlasništvu ruskog investitora i tu, prema Mađarima, prestaje svaka povezanost MOL-a i njegovih dužnosnika sa slučajem podmićivanja nekadašnjeg premijera RH.

Istraga u mađarskoj obuhvatila je brojnu dokumentaciju, a došla je i do konzultantskih ugovora između dviju ciparskih tvrtki s Ježićevim Xenoplast & Shippingom AG.

U lipnju 2009. godine za ukupno 10 milijuna eura tvrtke su, piše u izvješću mađarskog tužitelja, potpisale konzultantski ugovor kojem je cilj bio podržati inicijativu projekta Družba Adria, koji je od posebnog interesa za Ruse.

Za primanje mita USKOK tereti Ivu Sanadera, no Zsolt Hernadi iz MOL-a nije ni ispitan jer je Mađarska odbila putem međunarodne pravne pomoći omogućiti njegovo ispitivanje s obzirom na to da se to "protivi nacionalnim interesima". U svjetlu novih saznanja, Hernadijevo ispitivanje sad je još manje vjerojatno.

Sanadera u predmetu koji se protiv njega vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu izravno tereti iskaz Roberta Ježića koji tvrdi da mu je bivši premijer "naredio" da će novac biti isplaćen preko njegove švicarske tvrtke.

Mađarske odluke ne utječu na proces u Hrvatskoj

U USKOK-u nisu fascinirani odlukom mađarskih kolega prema kojoj bi proizlazilo da njihova naftna kompanija nije nikoga podmitila tijekom preuzimanja Ine. Ističu da odluke tužitelja iz Mađarske ni na koji način ne utječu na tijek sudskog postupka koji se vodi na Županijskom sudu u Zagrebu, a u kojemu je bivši premijer Ivo Sanader optužen da je od Zsolta Hernadija uzeo 10 milijuna eura mita. Taj se proces vodi na temelju provedene istrage i dokaza koji potvrđuju da je Sanader uzeo mito te da mu ga je dao upravo Hernadi – kaže naš sugovornik iz USKOK-a.

Pored toga naglašava da USKOK nije kazneni progon za mito u slučaju MOL – Ina prepustio Mađarima pa da stoga njihova odluka o odustajanju od istrage nije ni relevantna. O Hernadijevoj ulozi u podmićivanju Sanadera, kaže dalje naš sugovornik, istraga se i dalje vodi u Zagrebu. Podsjeća još da je USKOK dva puta od kolega iz Mađarske tražio da ispitaju Hernadija u vezi s optužbama za podmićivanje bivšeg hrvatskog premijera, ali su oni to oba puta odbili pravdajući se nacionalnim interesima s obzirom na to da je riječ o šefu njihove nacionalne naftne kompanije.

U USKOK-u na kraju podsjećaju da još uvijek čekaju odgovor iz Rusije o (ne)autentičnosti priče po kojoj je ruski naftaš Vladimir Gucerijev isplatio pet milijuna eura Robertu Ježiću za lobiranje u projektu Družba Adria. Podsjetimo, ta je priča prije nekoliko mjeseci plasirana iz mađarskih izvora, a trebala bi pobiti tvrdnje USKOK-a da je MOL preko Ježića isplatio Sanaderu polovicu od 10 milijuna eura mita. Provjera te teze trebala bi doći uskoro, posebno ako se uzme u obzir da je početkom mjeseca glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potpisao ugovor o neposrednoj suradnji s ruskim tužiteljima.

Ključne riječi

Komentara 108

OB
-obrisani-
17:08 30.01.2012.

amato Ne sanjari

OB
-obrisani-
21:30 31.01.2012.

denderi Vidi se koliko si ti i bratija pametni oko Hauptbahnhof Miken :-)) Ovo ti je www perzijaneru ! Hoće reći nije paučina iz Belice mile.Gdje Štefa prima penzionera Jörga.

OB
-obrisani-
14:32 30.01.2012.

Sad je bar svima jasno da INA nije prodana MOL-u nego madjarskoj mafiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije