Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Svetog Oca

Ludbreško svetište priprema se za papin dolazak iduće godine

papa
AFP
06.08.2010.
u 08:17

S političkog stajališta, jer papa dolazi i u državnički posjet, bila bi to konačna podrška Vatikana ulasku Hrvatske u EU.

Papa Benedikt XVI. mogao bi doći u Hrvatsku sljedeće godine. Prema našim neslužbenim informacijama, proglasio bi svetim kardinala Alojzija Stepinca i posjetio svetište Presvete Krvi Kristove u Ludbregu.

– Ima nekih naznaka da bi se to moglo dogoditi, ali prvo proces kanonizacije mora biti gotov, što se također očekuje. Mi smo Svetog Oca očekivali i na otvaranju Katoličkoga sveučilišta, jer su bile realne najave da bi mogao doći, ali je ipak došao kardinal Bertone – rekli su nam jučer naši izvori na Kaptolu. Formalan dolazak u Ludbreg koji se priprema kao da će papa doći na Veliku Gospu bila bi obljetnica svetišta, a sadržajni bi bio naglasak na produbljivanju duhovne dimenzije vjere. S političkog aspekta – jer papa uz pastoralni pohod dolazi i u državnički posjet – bila bi konačna podrška Vatikana ulasku Hrvatske u Europsku uniju. No o papinim putovanjima odlučuje se u Vatikanu jer bi mnoge države željele posjet poglavara Katoličke crkve.

Na potezu je Vatikan

– Bilo je riječi i o posjetu ove godine na 50. obljetnicu smrti kardinala Stepinca, ali očito su posrijedi bile samo želje – rekao nam je naš sugovornik. Papu su, inače, u Hrvatsku pozvali i državni i crkveni vrh nekoliko puta pa su barem s te strane formalnosti zadovoljene.

– Sveti Otac sigurno bi želio doći u našu zemlju jer nas je posjećivao kao kardinal. No tada mu je to bilo lakše organizirati. Ali nadamo se da će doći – kaže naš sugovornik iz crkvenoga vrha.

Dogodi li se da proces kanonizacije kardinala Stepinca doista bude dovršen, tada se s realnošću može očekivati papin dolazak u Hrvatsku.

A kad je riječ o postupku za proglašenje svetim blaženoga kardinala Stepinca, na potezu je Vatikan kojemu je predana sva dokumentacija, uključujući i toliko potrebna čuda na koja se čekalo posljednjih godina. Riječ je o nadnaravnim izlječenjima, koja su trebala i medicinsku potvrdu, a koja se prema strogim pravilima za kanonizaciju čuvaju kao najstroža tajna. Poznata će javnosti biti tek kad se proces privede kraju.

– Ni mi u Crkvi na široj razini nismo upućeni u detalje premda su se proširile informacije da je pitanje službenog priznanja Stepinčeve svetosti samo pitanje dana – kažu nam u Crkvi.

Veliko priznanje

Završetak procesa kanonizacije kardinala Stepinca bilo bi još jedno veliko priznanje i čast Crkvi u Hrvata. Proglašenje blaženim, kada je Stepinca na čast oltara uzdigao papa Ivan Pavao II. za svog drugog pohoda Hrvatskoj 1998. u Mariji Bistrici, bilo je veliko priznanje Crkvi u Hrvatskoj jer se otad Stepinčev lik u cijeloj Crkvi štuje kao simbol otpora i mučeništva dvaju totalitarizama – nacizma i komunizma.

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
09:31 06.08.2010.

Papa je divan, trebao bi doći i boraviti u našoj veliko Domovini češće, najbolje bi bilo da preuzme i vladanje našom zemljom, sigurno bi nam bilo puno bolje

RE
returnofTito
09:39 06.08.2010.

Nije vrag danam opet stize taj madjionicar! Valjda dolazi vidjeti koliko je para Bozanic prorajtao u zadnjih nekoliko godina, a za narod ga, kao i obicno, boli raspelo. PLJUC!

OB
-obrisani-
09:48 06.08.2010.

E baš mi je drago! Blagoslov Pape Hrvatskoj je velika stvar!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije