Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smjena generala

Lucić odlazi, a Lovrić preuzima čelno mjesto Glavnog stožera

\'unutrasnja...zagreb...24.06.2008.  pantovcak, ured predsjednika, primanje predsjednika stipe mesica povodom dana drzavnosti, milan bandic i josip lucic,  foto: Goran Stanzl\'
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/5
01.02.2011.
u 17:08

D. Lovrić je karijerni, školovani vojnik i vojni diplomat. Dolazi s mjesta hrvatskog vojnog izaslanika u Bruxellesu

Čelno mjesto Glavnog stožera Hrvatske vojske preuzima pedesetogodišnji general pukovnik Drago Lovrić i, s obzirom na brzinu i stupanj slaganja između njegovih "poslodavaca", predsjednika RH Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, očito je da je njegov izbor prošao glatko premda Lovrićevo ime nije bilo na vrhu popisa kandidata. Smjena dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera HV-a, generala Josipa Lucića, iznenadna je, no nije neočekivana.

Momci s FPZ-a

Lucića je želio zamijeniti još bivši predsjednik Stjepan Mesić, no inicijativu je pokrenuo prekasno, dok je u jeku bila predsjednička kampanja, pa su kandidati, uključujući i Josipovića, odmah bili upozorili da Mesić ne može na kraju svog mandata donositi tako važne odluke za nacionalnu sigurnost zemlje. Mesićev izbor bio je Darko Grdić, čelnik vojnoobavještajne službe (VSOA), a drugi su željeli generala Slavka Barića. Privremeno je u drugom mandatu ostavljen Lucić, no nije ostao do 2012. Možda uskoro doznamo razloge smjene.

General Lovrić magistrirao je na poznatoj Katedri za međunarodne (političke) odnose na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Tamo je doktorirao, primjerice, i Davor Božinović, novi ministar obrane RH. Zajednička im je i potpora njihovih profesora i utjecajnih savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika RH i predsjednice Vlade – prof. Vlatka Cvrtile, Siniše Tatalovića, svakako i barda katedre, Radovana Vukadinovića. Tijekom karijere Lovrić je imao i jaku potporu svog zemljaka, generala Marinka Krešića, te Petra Stipetića, a i svog bliskog rođaka, poduzetnika Petra Lovrića, šefa HUP-ova Odbora malog i srednjeg poduzetništva, bivšeg branitelja i osobe od povjerenja premijerke Kosor, netom postavljenog kao novog člana Vijeća HRT-a.

D. Lovrić je karijerni, školovani vojnik i vojni diplomat. Dolazi s mjesta hrvatskog vojnog izaslanika u Bruxellesu. Vojnu je akademiju završio u SFRJ 1983., stekao je čin kapetana, a 1991. prelazi u HV. Preuzima 153. brigadu, kasnije i Taktičku grupu koja odlazi ratovati u bosansku Posavinu, gdje je Lovrić i rođen 1961. u Gornjim Vukšićima kod Brčkog.

Incident iz 2009.

Napreduje, a završava i hrvatske zapovjedne škole, kasnije i one u SAD-u. Uoči Oluje postaje zamjenik zapovjednika Zbornog područja Gospić Mirka Norca. Nakon rata odlazi u Glavni stožer HV-a i postaje načelnik Operativne uprave (G-3). Sudjelovao je u vođenju dvaju preustroja HV-a. Godina 2009. bila je neugodna za tada već vojnog izaslanika HV-a u Bruxellesu. Na prezentaciji u Zagrebu, pred pedesetak stranih vojnih atašea, iza Lovrićevih leđa umjesto znaka NATO-a na platnu se počela projicirati – svastika. Vojna policija istražila je slučaj, a sam Lovrić to je pripisao hakerskom virusu. Neki misle da je to zapravo bio planirani pokušaj ometanja Lovrićeve karijere. Mediji su te godine pisali i da se Lovrića istražuje i zbog tzv. topničkih dnevnika. Stavljanje Lovrića na čelno mjesto GS-a HV-a nije slučajno – on će bez sumnje provoditi ciljeve politike koju je RH vezala striktno uz politiku NATO-a.

Komentara 29

PG
praseca gripa
18:28 01.02.2011.

Sto za nas,obican narod znaci ova rosada? Znaci,njih dvoje se tako dogovore,ovaj drugi im se vise svidja! Meni nije po cefu nijedan,a ovo dvoje jos manje.

DA
darko9
18:04 01.02.2011.

a kad je kruljac na redu za smjenu

MA
maraosta
10:39 02.02.2011.

U jugoslavenskoj vojsci smo srpske interese branili srpsko oružje smo nosili i srpski smo govorili.U NATO savezu engleske interese branimo englesko oružje nosimo i engleski govorimo. U čemu je razlika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije