Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA NAS POSKUPLJENJE?

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: Čokolada bi mogla postati pravi luksuz

Danas je Međunarodni dan čokolade
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/5
09.02.2024.
u 11:38

Poskupljenje kakaovca povećava troškove velikih proizvođača čokolade, koji ih prebacuju na potrošače.

Globalne cijene kakaovca snažno su porasle zbog suše u zapadnoj Africi koja je naškodila nasadima. Na robnom tržištu u New Yorku cijene kakaovca oborile su u četvrtak rekord, dosegnuvši 5.874 dolara po toni, izvijestio je BBC. To znači da su gotovo dvostruko više nego na početku prošle godine.

Kakaovac je poskupio zbog slabog uroda u zapadnoj Africi. Padaline su se prorijedile u Gani i Obali Bjelokosti, dva najveća svjetska proizvođača kakaovca pod utjecajem vremenskog fenomena El Nina. "Trgovci strahuju od još jedne slabije godine u proizvodnji, a strahovanja je pojačao El Niño koji prijeti usjevima u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suhog vremena", rekao je analitičar u Price Futures grupi Jack Scoville.

Danas je Međunarodni dan čokolade
1/29

Poskupljenje kakaovca povećava troškove velikih proizvođača čokolade, koji ih prebacuju na potrošače. "Očekuje se da će rekordne cijene kakaa ograničiti rast dobiti u ovoj godini", upozorio je u četvrtak britanski Hershey.

Izvršna direktorica tvrtke Michele Buck nije isključila podizanje cijena. "Ne možemo reći kakve će cijene biti u budućnosti", rekla je Buck analitičarima, ali "s obzirom na aktualne cijene kakaovca, upotrijebit ćemo u upravljanju poslovanjem sve dostupne instrumente, uključujući cijene".

VEZANI ČLANCI:

U poslovnom izvješću za četvrto prošlogodišnje tromjesečje, objavljenom u četvrtak, Hershey je izvijestio o padu prihoda za 6,6 posto budući da su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slastica.

U siječnju britanski proizvođač čokolade Cadbury Mondelez izdvojio je poskupljenje sastojaka među izazovima u 2024. godini. Značajno su poskupjeli i kakaovac i šećer, istakaknuo je glavni financijski direktor Mondeleza Luca Zaramella. U prosincu britanska udruga za zaštitu potrošača Which? priopćila je da su cijene nekih blagdanskih čokoladnih bombonijera porasle za najmanje 50 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. U studenom čokolada je u britanskim supermarketima poskupjela za 15,3 posto, navodi BBC.

VIDEO Pogledajte kako se priprema personalizirana čokolada

Ključne riječi

Komentara 1

ČI
Čife
13:35 09.02.2024.

Ako če Američka NASA poslati u svemir 3d printer za metalne dijelove onda če mo uskoro moći printati i čokoladu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije