Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dužnička kriza

Loše kredite hrvatske Hypo banke plaća Austrija

Hypo
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
24.04.2015.
u 08:45

Austrija zbog bankarskih dugova u britanskim medijima već proglašena mini Grčkom, Fitch joj snizio rejting s AAA na AA+

U jednom danu Hypo banka bila je tema i u Hrvatskoj i u Austriji. Ministar financija Boris Lalovac spomenuo je kako je jedna banka prebacila 4,1 milijardu kuna loših kredita na izdvojenu tvrtku. Pokazalo se da je riječ o Hypo banci i da su ti krediti prebačeni tvrtki Heta koja je u vlasništvu države Austrije. U Austriji, pak, ovih dana prelama se sudbina pokrajine Koruške, gdje je sjedište Hypo banke.

Koruška je zbog jamstava za dugove Hypo banke na rubu bankrota. U britanskim medijima već se zbog toga Austriju svrstalo na listu problematičnih zemalja EU, proglašavajući je čak mini Grčkom. "Austrija postaje nova europska dužnička noćna mora", pisao je Telegraph, citirajući austrijskog ministra financija Jörga Schellinga koji je rekao kako Beč neće pokriti 10,2 milijarde eura jamstava koje su dale vlasti Koruške za pokriće propale Hypo Alpe-Adria banke. Zbog svega nedavno je agencija Fitch snizila rejting Austrije s AAA na AA+.

– Austrija nije spremna osigurati neograničenu pomoć pokrajini Koruškoj – rekao je Schelling za magazin Der Börsianer. Koruška drži 10,6 milijardi eura duga, odnosno jamstava za Hypo banku, i to je toj pokrajini s 2 milijarde eura godišnjeg budžeta pretežak teret. Tako dugovi banke nastali u vrijeme koruškog poglavara Jörga Haidera skupo stoje pokrajinu sedam godina nakon njegove smrti. Stručnjaci u Hrvatskoj objašnjavaju ipak kako je država Austrija ta koja će pokriti dugove i gubitke Hypo banke pa i one o kojima je govorio ministar Lalovac. Kažu kako ministrov primjer i nije baš najbolje pogođen jer će tom transakcijom na dobitku biti i hrvatski Hypo, a cijenu saniranja dugova platit će austrijski porezni obveznici. Austrija se obvezala i prema Europskoj komisiji i prema tamošnjoj središnjoj banci da će prodati Hypo banku, a budući da su kupci tražili da se počiste svi problematični plasmani, Austrija je izdvojila desetak milijardi eura za pokrivanje loših plasmana na jugoistoku Europe, među ostalima i u Hrvatskoj. Tako su nenaplaćeni plasmani hrvatskog Hypa zapravo prepušteni tvrtki Heta.

Transakcija je provedena u vrijednosti euro za euro, neovisno o trenutačnoj knjigovodstvenoj vrijednosti tih kredita. Na transakciji će profitirati i hrvatska država i Hypo banka u Hrvatskoj pa u financijskim krugovima nisu previše sretni zbog ministrove usporedbe jer ona upućuje na to da je Hypo banka otpisivala nekakve kredite i povećavala svoje gubitke, a zapravo ih je transferirala u Austriju i sav rizik njihove buduće naplate prebacila na tamošnju tvrtku. Transakcija je obavljena uz konzultacije s hrvatskom, austrijskom i europskom središnjom bankom.

>>Cvitan o aferi Hypo: 'Postoje naznake da su umiješani i državljani Hrvatske'

>>Skupo raščišćavanje Hypo afere

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije