Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvih 6 mjeseci

Lorencin zadovoljan, bilježimo turistički porast od oko pet posto

turizam
"
08.07.2013.
u 13:00

Rast turističkog prometa, u odnosu na 2012. godinu, ostvaren je i iz gotovo svih važnih tržišta

U prvih šest mjeseci 2013. ostvareno je 3,62 milijuna turističkih dolazaka i 15,22 milijuna noćenja. Porast dolazaka od pet posto, a noćenja od četiri posto ostvaren je zahvaljujući stranim gostima, dok je broj domaćih gostiju u blagom padu. Istra i Kvarner bilježe blagi pad broja gostiju, dok četiri dalmatinske županije bilježe porast od 9 do 11 posto, što je i razlog zbog kojega je Darko Lorencin, ministar turizam, došao u Split kako bi prokomentirao rezultate u prvoj polovici godine.

Veći porast od nas ima samo Malta, svi ostali su u padu. U prvom kvartalu ove godine prihodi od turističkih djelatnosti su 4,6 milijardi kuna, što je 10 posto više u odnosu na lani.

-Hrvatska je konkurentna zemlja. Pred nama je glavna sezona i istim tempom trebamo ići dalje, poručio je Lorencin. Pad u Istri bilježimo zbog 50 kišnih dana, nepovoljnom razmještaju praznika, elementarnim nepogodama na njihovim ključnim tržištima. Dalmatinske županije bilježe izniman rezultat. Zadarska županija bilježi porast od 13 posto, dubrovačka i šibenska 11, a splitska 9 posto. U porastu su dolasci iz Velike Britanije i iz skandinavskih zemalja. Imamo pad dolazaka iz Italije i Rusije.

>>Šef američkih turoperatora: Hrvatska mora ulagati u promidžbu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije