Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborna utrka

Lokalni šerifi diljem Hrvatske griju si fotelje

Milan Bandić, portal
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/14
13.05.2013.
u 18:45

Često su moćniji od ministara, a pod kontrolom nerijetko imaju i sva gradska poduzeća te utječu na dodjele poslova, zapošljavanje... Njih 37 na vlasti je 20 godina, a ispada da su dugovječniji HDZ-ovci, dok SDP drži veće gradove.

Bandić, Obersnel, Jambo, Ronko, Marina Lovrić Merzel... apsolutni su vladari svojih gradova i županija. Gradonačelnici i župani, ti lokalni šerifi, često su moćniji i utjecajniji od bilo kojeg ministra.

Pod svojom kontrolom, osim gradske uprave, nerijetko imaju i sva gradska poduzeća, ovisno o sastavu snaga u gradskim skupštinama ili vijećima. Iako ne raspolažu odveć velikim proračunima, osim kada je riječ o Zagrebu koji ima oko 6 milijardi proračunskih kuna, imaju utjecaj i kontrolu nad svim gradskim zbivanjima. Dodjele poslova, zapošljavanje, uređenje ove ili one ulice, ti mali komunalni problemi i akcije koje zapravo znače život jednog grada, pod njihovom su kontrolom.

Naoštrili se na produžetak

Građani obično vole svoje gradonačelnike, na njih nisu nabrušeni kao na saborske zastupnike i ministre koje doživljavaju kao parazite koji žive na račun poreznih obveznika. I kada im podignu cijenu komunalija, i to nekako brzo zaborave. Zato i ne čudi da pojedini lokalni moćnici u gradskoj vlasti opstaju po pet-šest mandata. Zdravko Ronko upravo se naoštrio da i šesti put vodi Požegu, Milan Bandić i iduće bi četiri godine šefovao Zagrebom...

I kod načelnika, gradonačelnika i župana vrijedi čudan paradoks: što su osebujniji, “luđi”, što se uz njih veže više afera, to su jači i dulje opstaju. Bandić je u tome apsolutni primjer. Slijedi ga i Ronko, ali i Marina Lovrić Merzel. Stipe Gabrić Jambo i Stipe Petrina primjer su luckastih čelnika koji ne bi bili to što jesu da su u kategoriji “normalnih” političara.

Mediji posljednjih dana računaju koliko je gradonačelnika odradilo koliko mandata, pa se došlo do toga da je njih 37 na vlasti već pet mandata, dakle 20 godina. Ispada da su dugovječniji hadezeovci od esdepeovaca. No, potonji drže veće gradove. U Zagrebu su kontrolirali Skupštinu, Rijeka je njihova i Božja, imaju šanse osvojiti Split. Hadezeovci drže manje gradove, i oni imaju šanse u dalmatinskoj metropoli, a nenadmašni su u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji.

Što su gradovi manji i dalje od očiju nacionalnih medija, to su lokalni moćnici zaista pravi šerifi. Jednako tako u gradovima koji imaju jake ministre u Vladi gradonačelnici su često samo lutke na njihovu koncu.

Ništa bez njegova znanja

Tako je Božidar Kalmeta, dok je bio ministar prometa, bio stvarni vladar Zadra, a dok je Ivan Šuker bio šef državnih financija, ništa se u Velikoj Gorici nije moglo bez njegova znanja. I Darko Milinović kao ministar zdravstva bio je stvarni šef Gospića.

Sada se HDZ-ova ministarska ekipa, osim Šukera kojeg se lokalni HDZ odrekao, ponovno vraća u svoje utvrde. HDZ je privolio Kalmetu da osvoji još jedan mandat toj stranci u Zadru, a Milinović je nositelj liste u Lici.

>>Televizijske ekipe pratit će tijek izbora iz stranačkih stožera

>>Umjesto uobičajeno za stolom, predstavili se s alatom na livadi

>>HDSSB: Ne dajte se opet prevariti i znajte: SDP jednako je HDZ!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije