Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA KIOSCI

Lokacije unajmili za 1810 kn, a dali u podzakup po 40 puta većoj cijeni

afera kiosci (1)
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/4
29.02.2012.
u 14:00

Svih 14 optuženika nepravomoćno je proglašeno krivima za malverzacije s gradskim zemljištem u Osijeku

OSIJEK – Svih četrnaest optuženih u osječkoj "aferi kiosci" za malverzacije s gradskim zemljištem nepravomoćno je proglašeno krivima danas na Županijskom sudu u Osijeku. Terete se da su “zarađivali” tako što su gradsko zemljište zakupljeno po privilegiranoj cijeni davali u podzakup za viši iznos.

Darko Marković, bivši direktor Gradskog prijevoza putnika, osuđen je na dvije godine zatvora, Ivica Džalto, direktor tvrtke Media Metro na četiri i pol godine, Vladimir Čajo na godinu i deset mjeseci, a Željko Babić, prvi čovjek poduzeća B.-DOM.OS, na 14 mjeseci.

Danijel Paloš, direktor poduzeća Certifix i Markovićev nećak, te njegov otac Ivan Paloš "zaradili" su po godinu dana zatvora.

– Šokiran sam! Mogu samo reći da je moja namjera postavljanja kioska i cijelog tog posla bila dobra. Htio sam u ovom gradu napraviti nešto novo i moderno i zaposliti 40-ak ljudi u tom procesu – komentirao je Džalto nakon izricanja presude koje je trajalo čak sat vremena i 20 minuta. U sudnici se danas nisu pojavili Marković i Čajo.

Nadalje, zaposlenici Džaltine tvrtke Nadi Ereš izrečena je kazna od 14 mjeseci zatvora, a kolegi joj Goranu Silađiju određeno je 15 mjeseci iza rešetaka. Trećoj djelatnici te tvrtke Renati Hirnstein izrečeno je 14 mjeseci zatvora, ali uvjetno na tri godine. S njima u "ekipi" završio je i župnik iz Punitovaca Đurica Pardon, osuđen je na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Uz njih na optuženičkoj su klupi bili i tvrtke GPP, Media Metro, Certifiks te B.-DOM.OS", a one su kažnjene s po 15.000 kuna.

Marković je, piše u optužnici, od Grada Osijeka 2007. zakupio 14 lokacija za prodaju karata javnog prijevoza, a po privilegiranoj cijeni od ukupno 1810 kuna mjesečno. On je, navodi se nadalje, sve lokacije dao u podzakup na 25 godina tvrtki Media Metro, čiji je direktor Ivica Džalto. Mjesečna cijena je bila 190 kuna viša. No Džalto je ugovor o podnajmu, tereti se, zatim potpisao sa zagrebačkim Smokingom, i to za iznos od 850 eura po jednoj lokaciji. Ukupno je to 11.900 eura na mjesec, što je čak 40 puta skuplje. Time bi, izračunali su tužitelji, Media Metrou za 25 godina na račun “sjelo” 3,57 milijuna eura! Na to ih je nagovorio, smatra optužba, Čajo. Tako “zarađenih” 788.000 kuna u svoj su džep, tereti se, stavili Marković, Čajo i Džalto. Novac im je isplaćen temeljem fiktivnih zajmova na ime zaposlenika Media Metroa, Renate Hirnstein, Nade Ereš i Gorana Silađija. Za malverzacije su okrivljeni i Markovićev ujak Ivan Paloš te bratić Danijel Paloš, kao i njihova tvrtka Certifiks. Za Željka Babića, direktora tvrtke B.-DOM.OS, sumnja se da je sklopio fiktivni ugovor o posredovanju između Media Metroa i Smokinga, “težak” 210.000 kuna.

Svećenik Pardon na račun svoje župe primio je od Džaltine tvrtke Dexter donaciju od 25.000 kuna za gradnju crkve, a onda je novac, navodi se u optužnici, predao Čaji, koji mu je za tu uslugu dao 1500 kuna. Preostali iznos Čajo je proslijedio natrag Džalti koji je 1000 kuna ostavio sebi, a 22.500 uplatio u tajno vođenu tzv. B-blagajnu Dextera.

Sam činjenični opis optužnice ima čak trinaest stranica. Akteri afere privedeni su u studenom 2008. Istraga je trajala gotovo dvije godine. Još je jedna godina prošla od podizanja optužnice do prvog ročišta.

Komentara 5

KK
KINGS KlNG®
14:30 29.02.2012.

baš su sposobni....ovi sitni a što je sa krupnim sposbnim političarima?

DA
damirtankovic
15:49 29.02.2012.

A kaj toga nema u Zagrebu? Mislim da sve Bandićeve muljaže ne bi stale u jedno dnevno izdanje.

Avatar wratnik
wratnik
15:47 29.02.2012.

zasto se kod nas traze ili sude oni najmanji? a stvarni krivci se netraze, i onda jos ako netko bude osudjen, onda se to zove \'nepravomocno\' osudjen na jedan tjedan.!? Kako moze biti netko nepravomocno osudjen?? staje to? Ili jee osudjen, ili je oslobodjen krivice, -a ne ono- malo u drugom stanju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije