Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gadgeti

Ljevoruki na iPhoneu 4 signal izgube češće nego dešnjaci

iPhone 4 ljevoruki (1)
AFP/Pixsell
25.06.2010.
u 15:18

Signal se naglo izgubi kada se vlažnim dlanom "premoste" dvije antene u metalnom obodu uređaja, pa antena počne tražiti neku drugu frekvenciju

Razotkrivena je zagonetka zbog kojih su već prvoga dana prodaje iPhonea 4 na YouTubeu objavljene filmske pritužbe o tome da uređaj naglo na neko vrijeme izgubi signal 3G telefonske i podatkovne mreže. O tome smo i mi izvijestili prateći kako protječe prvi dan prodaje iPhonea u svijetu.

Apple je izdao općenito priopćenje u kojemu je problem priznao, ali nije dao ni tehničko objašnjenja, a ni savjet kako da se takve nezgode izjegnu osim "... ako vam se to događa izbjegavajte držati telefon za donji lijevi kut... ili još jednostavnije, koristite neku od navlaka za telefon".

O čemu se zapravo radi preciznije su pokušali dokučiti mnogi i čini se da im je to i uspjelo. Sažeto, telefon bi signal mnogo češće mogao izgubiti u ljevorukih vlasnika! Aaron Vronko, vlasnik tvrtke za brzi popravak elektronike, koji redovito svaku Appleovu novotariju rastavi i o tome izvijesti zajednicu na webu, fenomen ovako objašnjava:

- Ljevoruki, pogotovo ako im je dlan malo znojan a telefon drže cijelom šakom, dodirom premošćuju dvije antene koje su u metalnom obodu uređaja. Jedna je za 3G mreže, a druga za WiFi, bežični pristup internetu. U trenutku kada se vlažnom rukom te antene spoje, ona za 3G mrežu se virtualno "produži" pa prijemnik počinje tražiti sihgnal drugačije valne dužine od one za koju je uređaj konstruiran.

Apple u svom priopćenju naglašava da se "takvo što događa na bilo kojem telefonu", ali Vronko naglašava da su u drugima antene dobro izolirane ili su smještene u kućište, zbog čega mnogi telefoni teže hvataju signal. Kod iPhonea 4 ona je izložena, bolje prima signal, ali hvatanje telefona punom šakom, posebno ljevorukima, može nehotice prouzročiti kratak spoj.

Vlažne ili znojne ruke, rekoše stručnjaci, neće oštetiti telefon, ali osim nevolje s povremenim gubljenjem signala, s teškoćama će se upravljati i ekranom osjetljivim na dodir. Onim ljevorukima kojima se ruke stalno znoje preporuča se da bez iznimke nabave jeftini zaštitnik, koji ujedno i dobro izolira antene.

 

Komentara 12

JU
Jurek
16:51 25.06.2010.

Prodajem lijevu vunenu zaštitnu rukavicu za Iphone. Original. Baka isplela. Cijena sitnica.

BO
bossman
10:02 26.06.2010.

hehehehe..stevica..jednostavno priznaj da je dizajn(tehnički) čisti false...lijepo,ušminkano,fancy(što god to značilo),ljudi su vrlo kuuuuul kad nosaju aj-što-god-već...ali treba zabraniti lijevacima da uzimaju ajfon lijevom rukom,a ako već moraju,ondanek im se dlanovi ne znoje.. ;)))

Avatar Časna seka
Časna seka
12:06 26.06.2010.

Najviše su dakle pogođeni znojni radnici na baušteli, pogotovo ako se ne peru od znoja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije