Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poskupljenja na Mediteranu

Ljetovanje na Mallorci poskupilo 21, na Tenerifima 22, a na Kreti 25 posto

FILE PHOTO: Tourists sunbathe on a beach in Sousse
Foto: ZOUBEIR SOUISSI/REUTERS
1/3
29.06.2023.
u 15:45

Prosječan obiteljski paket za sedam dana ljetovanja u kolovozu po osobi u Španjolskoj sada stoji 1072 eura, a lani u kolovozu cijena je bila 936 eura

Hrvatski turisti suočavaju se s prosječnim poskupljenjem smještaja od 15 do 20 i više posto prema lani, ali ljetovanje nije poskupjelo samo na našem moru. Cijene su išle gore na cijelom Mediteranu, pa je tako prosječna cijena, recimo, sedmodnevnog all inclusive aranžmana na španjolskom otoku Mallorca  21 posto viša nego lani, na Tenerifima 22 posto, a na grčkoj Kreti 25 posto, pokazala je analiza britanske web stranice za usporedbu cijena TravelSupermarket.

Cijene su, kako donosi BBC, otišle gore i u Maroku, i to 27 posto, dok je, recimo, sedam punih pansiona u Bugarskoj sada skuplje 13 posto nego lani.

U cjelini, konstatira se u BBC-jevu članku, poskupljenja u popularnim destinacijama Britanaca, Španjolskoj, Turskoj, Grčkoj. Portugalu i Cipru, iznose 12 posto prema prošloj godini, a u odnosu na prije pandemije čak 30 posto, što je, konstatira se u članku, znatno iznad stope inflacije od 2019. naovamo.

Kako god, prosječan obiteljski paket za sedam dana ljetovanja u kolovozu po osobi u Španjolskoj sada stoji 1072 eura, a lani u kolovozu cijena je bila 936 eura. Za istu uslugu u istom terminu u Turskoj sada treba 1148 eura, a lanjskoj ljeta je dostajalo 1045 eura. U Grčkoj je cijena skočila s 1128 na 1271 euro, a, primjerice, u Portugalu s 1099 na 1158 eura.  

Izvršni direktor TravelSupermarketa Richard Singer upozorava Britance da se ne oslanjaju previše na last minute.

- Nije pametno čekati zadnji trenutak s nadom da će cijene pasti. Unatoč skupoći, potražnja je veća od ponude. A, čini se, cijene će cijene i u idućoj godini biti na razini ovogodišnjih - smatra Singer.

VIDEO Turistička patrola u Metajni na otoku Pagu

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
18:34 29.06.2023.

Pocepo bi ovaj britanski grb ko albansku zastavu

DU
Deleted user
22:40 29.06.2023.

Istina je da je u hrvatskoj sve poskupilo. Nazalost ne nude za tu cijenu ono sta u drugim zemljama nude. Ali ja licno samo u hr trosim svoje novce i nigde drugdje i nije mi zao. Koga smeta neke ide dalje!Tocka!

DU
Deleted user
16:32 29.06.2023.

Sve je stvar ponude i potražnje.Pa ne živimo u komunizmu.Ko te tjera da ideš tamo di je skupo? Odeš ne znam, u Bakar. Ili na Mrežnicu... Dok ima blesana koji će plaćati 100 eura noć apartman samo naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije