Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠLOGARU 30 GODINA

Ljerka M. Hodak: Neka mu Bog sad pomogne da shvati što je učinio

hodak
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/4
12.03.2010.
u 16:17

- A sada neka mu Bog pomogne da shvati koje je zlo napravio, izjavila je Ljerka Mintas Hodak, majka ubijene Ivane Hodak.

- Ako ova presuda postane pravomoćna, imat ćete 30 godina za razmišljanje. Učinili ste strašno, prestrašno djelo. Nanijeli ste bol ne samo jednoj mladoj djevojci, njezinim roditeljima, obitelji i prijateljima nego društvu u cjelini. Nakon toga događaja, ljudi nisu mogli vjerovati da je moguće da se takvo što dogodi. Takav se čin ne može racionalno shvatiti i upravo zbog toga dio javnosti vjerovao je u teorije urota kojima se ovo vijeće nije zamaralo. Te teorije su išle tako daleko da su vas smatrali oružjem u nečijim rukama. Kakvo to oružje spava tamo gdje ste vi spavali i živi na način na koji ste vi živjeli u onoj nastambi i nehigijenskim uvjetima? – kazao je danas  oko 14.30 Ivan Turudić, predsjednik sudskog vijeća, u sudnici zagrebačkoga Županijskog suda, Mladenu Šlogaru Žili (62), obrazlažući mu nepravomoćnu presudu kojom ga je osudio na 30 godina zatvora zbog ubojstva Ivane Hodak (26), 6. listopada 2008.

>>Ubojstvo Ivane Hodak: 60 fotografija slučaja koji je šokirao Hrvatsku


Kao da ga se ne tiče...

Šlogar, koji je izgledao kao da se cijela ta priča njega ne tiče, na izrečenu kaznu nije ni trepnuo. Tek je na upit suca kazao da je razumio presudu te da nema ništa za reći.

Izricanje presude, osobi koja im je zauvijek promijenila i uništila život, u sudnici su pratili majka ubijene djevojke Ljerka Mintas-Hodak, Ivanin dečko Ljubo Pavasović Visković te najbolja prijateljica Jelena Perčin-Babić. S koliko emocija su oni doživjeli sve što se proteklih godinu i pol događalo najbolje se vidjelo po Ljerki Mintas-Hodak, koja se na izlasku iz sudnice okrenula prema sudskom vijeću te tiho, gotovo jedva čujno kazala: – Hvala vam!

- Dobio je zasluženu kaznu, a sada neka mu Bog pomogne da shvati koje je zlo napravio, Ljerkin je komentar presude.

Jelena Perčin-Babić je o presudi kazala:  - Zadovoljna sam presudom koliko to mogu biti u situaciji kakva je. Imat će o čemu razmišljati sljedećih 30 godina. Kod nas ne postoji doživotna kazna zatvora, no za Šlogara ovo jest jer će i umrijeti u zatvoru. Žalosno je što nakon svega osuđeni nije pokazao nikakve znakove kajanja tako da za njega i ne postoji primjerena kazna. O tome je li on zaista ubojica ne bih spekulirala, vjerujem da je vrijeme najbolji pokazatelj za sve - rekla je Jelena.

Hodak: Neka sada Šlogar kaže tko je naručio ubojstvo

Otac ubijene Ivane odvjetnik Zvonimir Hodak nije bio u sudnici na izricanju presude, a poznato je da je više puta tvrdio da mora postojati i naručitelj ubojstva.
- Teško je komentirati nepravomoćnu presudu, ali moram reći da sam s presudom zadovoljan, prvenstveno zbog toga što bi sada Šlogar mogao razmisliti o svemu i napokon kazati tko sve stoji iza toga ubojstva, tko ga je angažirao, ako je izvršilac", rekao je za Nacional Hodak.

Bešćutan i bezobziran
Obrazlažući presudu, sudac Turudić kazao je kako vijeće nedvojbeno smatra da je Šlogar počinio ono za što ga se teretilo. Odluku je vijeće temeljilo na Šlogarovim cjelovitim priznanjima koja je on dao na policiji, a zatim pred istražnim sucem u nazočnosti odvjetnika.

– Osim tih priznanja u kojima ste detaljno opisali što se tog dana događalo, protiv vas su postojali i nedvojbeni materijalni dokazi. Nađen je pištolj koji je vaše vlasništvo, na kojem su vaši biološki tragovi. Iz toga pištolja je pucano, iz njega je ubijena oštećenica. Vaš DNK nađen je na grickalici, odnosno nađeno je sedam od 11 genskih markera koji se poklapaju s vama. Vi ste izabrali, blago rečeno, neobičan način obrane, no to je vaše pravo. Prvo ste opširno pričali, a zatim ste šutjeli. U sudskoj praksi je to obično drugačije, no vaše je pravo da se branite kako želite – kazao je sudac. Osvrćući se na neke nelogičnosti iz Šlogarove obrane (kupnja šampona u Lushu, kretanje djevojke...), Turudić je kazao kako je iracionalno očekivati od nekog tko je živio na način na koji je Šlogar živio da mu obrana u svakom pogledu bude konzistentna. Objasnio je kako su upravo neke od tih nelogičnosti za vijeće jedan od dokaza da je Šlogar počinitelj.

Sudu nevjerojatna teorija da je bio nečije oružje
– Vaš je branitelj, uz kojeg ste davali iskaze i pred policijom i na sudu, sada prvi put naveo kako je moguće da ste vi svoju obranu naučili napamet te je onda izrecitirali. Ta tvrdnja nije ničim potkrijepljena. Vijeće nije vjerovalo u teorije zavjere ni u tvrdnje vaše obrane da vam je npr. grickalica podmetnuta. Po toj logici ispada da je policija znala kako će djevojka biti ubijena pa je na mjesto događaja podmetnula grickalicu da bi vas nakon četiri mjeseca mogla teretiti za ubojstvo – kazao je sudac. Šlogaru, osim neosuđivanosti, vijeće nije našlo ništa olakotno, a otegotno mu je nedostatak kajanja, bezobzirnost i bešćutnost.

– Sudu je bila nevjerojatna teorija da ste vi bili oružje u nečijim rukama te da ste nevinu djevojku ubili kao poruku nekome. Vi Ivanu niste vidjeli 14 godina, a ubili ste je da biste se riješili svojih frustracija. To što ste učinili protivno je svim ljudskim i Božjim zakonima. Imate više od 60 godina i to što ste u tim godinama pokazali toliku bešćutnost i bezobzirnost naprosto je prestrašno – zaključio je sudac Turudić.

Komentara 83

H0
Hajduk_058
23:55 12.03.2010.

ovaj je dobio 30 godina za jedno ubojstvo a Norac 6 gdje je tu logika

Avatar Uzorak
Uzorak
18:20 12.03.2010.

A pazi ove prijateljice...prvo kaže da je zadovoljna presudom...,a kasnije kaže da ne bi špekulirala o tome je li on pravi ubojica,,... Pravi ubojice su lijepo našli Šlogara na ulici (kako bi šteta bila što manja)...zaprijetili njemu i rodbini...,a kasnijee mu prodali priču da ionako nema šta izgubit ako završi u zatvoru osim majke,sestre ili koga već ima...Sve to lijepo su odradili i potkrijepili dokazima ,oružjem , DNK isl. Ova priča ne bi prošla niti za jeftinu kriminalističku seriju !

MO
moonwalker
16:57 12.03.2010.

nije samo šlogar, nego si i ti dobila zasluženo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije