Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ljekarnici za prilagodbu reformi nisu dobili dovoljno vremena

01.01.2009.
u 14:58

Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) ocijenila je danas da su ljekarnici odlukama o provedbi zdravstvenog osiguranja dovedeni u vrlo nezavidan položaj jer za prilagodbu nisu dobili dovoljno vremena.

Od danas se primjenjuju novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, na temelju kojih je Upravno vijeće HZZO-a na sjednici održanoj 30. prosinca 2008. prihvatilo odluke o provedbi zdravstvenog osiguranja. Prema tim odlukama, od 1. siječnja 2009. osigurane osobe sudjeluju u troškovima zdravstvene zaštite i pri izdavanju lijeka na recept u ljekarni plaćaju 15,00 kuna po receptu.

Naime, kako je odluka o naplati 15,00 kuna po receptu pri izdavanju lijeka donesena 30. prosinca, a primjenjuje se već od 1. siječnja, što znači da nema prijelaznog razdoblja, ljekarnicima je ostalo vrlo malo vremena za prilagodbu te za promjene informatičkih programa u ljekarnama, navodi među ostalim u priopćenju HLJK.

U priopćenju stoji da je predsjednik HLJK Mate Portolan na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a, održanoj 30. prosinca 2008., predložio da se ta odluka primjenjuje od 15. siječnja 2009. kako bi se ljekarne i osiguranici za nju mogli pripremiti, što Upravno vijeće HZZO-a nije prihvatilo zbog zakonskih odredaba.

Portolan je, navodi se u priopćenju, izrazio nadu da spomenuta odluka neće uzrokovati velike probleme za ljekarne i osiguranike u normalnoj opskrbi lijekovima te moli sve pacijente za razumijevanje u slučaju mogućih problema.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije