Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije bilo interesa

Ljajić: Hrvatskoj smo otvoreno rekli da imamo dokumentaciju JNA

\'unu 02.07.2009. Zagreb,Markov trg - Povodom ostavke Hrvatskog premijera Ive Sanadera u vladi se skupljaju svi ministri.Sanader bi trebao odrzati zadnju sjednicu vlade. Vladimir Seks. Photo:Antonio B
\'Antonio Bronić/PIXSELL
24.09.2011.
u 20:07

- Otišla je i nazvala Sanadera, a kada se vratila rekla je da Hrvatska nije zainteresirana - objasnio je Ljajić

Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom, Rasim Ljajić, oštro je danas demantirao navode nekadašnje hrvatske ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt kako je Srbija 2005. pokušala trgovinu optužnicom protiv Vladimira Šeksa i drži kako je ova izjava u dana "u tamošnjoj predizbornoj kampanji koja je uvijek zgodna prilika za ubiranje političkih bodova", piše agencija Tanjug.

Upitao je gdje je ona bila do sada, zašto je o tome šutjela šest godina te dodao kako je "suština potpuno drukčija".

- Mi smo Hrvatskoj otvoreni rekli kako imamo dokumentaciju JNA i ponudili smo im, u okviru međunarodne pravne suradnje u procesuiranju ratnih zločina, da ukoliko postoji njihova spremnost, na osnovu te dokumentacije i dokaza koje Srbija ima, provedu istragu - rekao je Ljajić dodajući kako je "logična posljedica toga bila da, u sklopu te suradnje, dobijemo tajni popis više od 2.000 optuženih Srba, izbjeglih i prognanih jer bi to pospješilo ukupnu normalizaciju odnosa dviju zemalja".

- U sklopu cijele priče, budući je tema bila i Srbi u zatvoru u Lepoglavi, mi smo tražili da se, neovisno od te dokumentacije, nastavi transfer osuđenih osoba. O tome je i ranije bilo riječi, a prva grupa osuđenika je već bila puštena, nakon što je Srbija Hrvatskoj dostavila zemljišne i matične knjige iz općine Glina koje su do tada bile u privatnom posjedu - pojasnio je Ljajić.

Dodao je kako je "sve vrlo jasno", ali Hrvatska lansira "djelomično" ovu priču u vrijeme predizborne kampanje "kada se medijski prostor dobiva za prikupljanje političkih bodova temeljem optužbi Srbije".

Ljajić je podsjetio da je Vesna Škare Ožbolt s velikom pažnjom tada saslušala sve prijedloge i ocijenila ih vrlo zanimljivima, pa je predložila da upita tadašnjeg premijera Ivu Sanadera što učiniti. - Otišla je i nazvala Sanadera, a kada se vratila rekla je da Hrvatska nije zainteresirana - objasnio je Ljajić.

Komentara 213

LI
Lisnjak
12:56 25.09.2011.

Bravo Vecernji. Saznadosmo da Srbija ima dokumentaciju JNA, a da je JNA uvjek imao dokumentaciju Srbije, to su svi uokrug znali. Kakove li novosti.

PM
plavo more
11:38 25.09.2011.

braniti domovinu svim sredstvima treba biti sasvi normalan čin,ma koliko to koštalo, napadača treba onemogućiti na bilo koji način da u tvom dvorištu radi što hoće,tako je uvijek bilo.

RJ
ranger joe
10:29 25.09.2011.

Tko je časno branio svoju domovinu nema putra na glavi. Večina zločina se dogodila samoinicijativno a politika je spriječila procesuiranje. Kako u RH tako i u Srbiji. Vidim da ste puni mržnje, ja sam bio prognanik, dragovoljac, tukao sam se s njima na večini bojišta, dolazio sam u priliku nanijeti nepotrebno zlo i savladao sam zlo u sebi. Neki nisu i treba im suditi. Ovo je balkansko razmišljanje. Francuzi i Nijemci su se klali stoljećima i nisu prestali dok svatko nije otvoreno preuzeo svoj dio krivice. Ako želimo da Srbi shvate što su učinili moramo pokazati primjerom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije