Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nelikvidnost

Neplatišama zadnja šansa: Platite dug, opraštamo vam kamate

slavko linic
Patrik Macek/Pixsell
16.02.2012.
u 15:40

Nelikvidnost je ogromna, neplaćenih poreza je 42 mlrd. kn, rekao je ministar financija Slavko Linić

Vlada je na sjednici svim tvrtkama nastradalima u gospodarskoj krizi koja traje već četvrtu godinu ipak pružila još jednu šansu prije nego što ih blokira, pošalje u stečaj ili likvidira.

Vlada će svim tvrtkama koje duguju državi zbog neplaćenih poreza, trošarina, carina i doprinosa (osim doprinosa za mirovinsko osiguranje iz II. stupa) ponuditi dvije opcije.

– Nudimo dužnicima dva scenarija. Oni koji mogu odmah vratiti svoj dug, njima ćemo oprostiti kamate, a ostalima ćemo ponuditi da svoje dugove prema državi nastale do kraja 2012. godine refinanciraju na maksimalno 36 mjeseci – rekao je ministar financija Slavko Linić.

Kolika će biti kamata na reprogramirani dug, ministar nije precizirao. Rekao je samo da će “uvjeti biti povoljni”. Pošto je ovaj prijedlog zapravo samo nadogradnja već postojećeg Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom koji je donijela još prethodna Vlada Jadranke Kosor vjerojatno će se kamata za reprogramiran dug kretati oko razine od 8,25 posto - stope koju je lani propisala Vlada za istu namjenu.

Oni dužnici koji se odluče za jednokratno plaćanje duga, morat će cjelokupni iznos platiti najkasnije 30 dana od trenutka kada podnesu zahtjev za otpis kamata. Tako će, odjednom, morati vratiti sva svoja porezna dugovanja nastala do 31. siječnja ove godine. Djelomično kombiniranje jednog i drugog modela neće biti dozvoljeno. A svi dužnici koji se odluče za obročnu otplatu duga najprije će morati dobiti suglasnost od Porezne uprave.

 Ministar financija rekao je da su spomenute mjere predložili nakon pomne analize.

– Stanje u gospodarstvu je kritično i uvijek se postavlja pitanje na koji način potporama pomoći gospodarstvu da prevlada kritične trenutke. Ogromna je nelikvidnost, a nalazi pokazuju da je neplaćenih poreza blizu 42 milijarde kuna. Dvojili smo trebamo li početi s blokiranjem tvrtki i otvaranjem stečajeva ili najprije pričekati i vidjeti kakve će efekte polučiti svi zakoni i mjere koje je donijela naša Vlada, a koji bi trebali znatno pomoći gospodarstvu. Ocijenili smo da bi gospodarstvu bilo dobro dati još jednu priliku – rekao je Slavko Linić.

Čini se da je ovo posljednja prilika za sve tvrtke koje duguju državi ozbiljne novce, jer je ministar financija rekao da će nakon ove mjere Vlada biti vrlo restriktivna.

U Vladi su i te kako svjesni da ova mjera kod velikog dijela urednih platiša neće biti dobro prihvaćena zbog njihova razumijevanja prema neplatišama.

– Ovo je prilika da spasimo svakoga tko spašava radna mjesta i tko se bori. Nema razloga da netko bude zavidan! – rekao je premijer Zoran Milanović podržavajući ovu izmjenu zakona.

Komentara 135

ST
stefj
16:18 16.02.2012.

Hm, prema Linićevim riječima, idem odmah napraviti dug, da mi ga mogu oprostiti...

Avatar WindFucker
WindFucker
16:43 16.02.2012.

Ovi novinari imaju zagarantiranu budućnost u PR odjelima naših političkih stranaka i kompanija...

ST
stefj
16:12 16.02.2012.

Hm, kako će Čačičeve firme vraćati svoje dugove? Ili će njima biti oprošteno i otpisano?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije