Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štednja

Linić reže plaće učiteljima 10%. Stipić: Spremajte se za izbore!

'05.06.2012., Zagreb -  Ministar financija RH, Slavko Linic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
07.09.2012.
u 18:01

Od utorka do četvrtka učitelji i nastavnici izjasnit će se jesu li za ili protiv izmjena ugovora; misle da su sigurni tri mjeseca

Do kraja godine državne i javne službe moraju na plaćama uštedjeti još sedamsto milijuna kuna. Zaposleni u obrazovanju tako bi već od idućeg mjeseca mogli ostati bez deset posto svojih primanja jer će Vlada smanjiti koeficijente za deset posto ako ne uspije sadašnji krug pregovora sa sindikatima. Smanjenje koeficijenata 10 posto uslijedilo bi neovisno o tome što su nedavno ostali bez tri, pet, sedam i devet posto dodatka.

Kršenje zakona

Pravosuđe će se također, kažu u Ministarstvu financija, morati uklopiti u zadane budžete, pa je resorno ministarstvo već počelo smanjivati stavke iz ugovora o djelu i provoditi ostale rezove.

Po sudovima, primjerice, otprilike tisuću ljudi radi prema ugovoru o djelu što ga je trebalo početi otkazivati još u veljači, a i sami suci ne poštuju pojedine propise o naknadama.

>>Režu se plaće koje su za 1500 kn veće od državnog prosjeka

U Ministarstvu financija ističu da se neće dogoditi da netko u prosincu ostane bez plaće, ali druga je stvar kolika će plaća biti. Ministri su se prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti dužni uklopiti u zadane proračune jer ih u protivnom čekaju sankcije koje se protežu i do ostavki. Izdaci za plaće u prvih osam mjeseci za dvjesto milijuna kuna veći su nego lani, a Vlada ih je, prema planu, trebala smanjiti za 1,6 milijardi kuna, ne računajući zdravstvo.

U ministarstvu kažu da su već dogovorili devetsto milijuna kuna ušteda na božićnicama, prijevozu i slično, a preostalih sedamsto milijuna "neće biti teško provesti". Proboji su većinom napravljeni u obrazovanju i MUP-u.

Prosvjetari su sigurni da bez deset posto plaće neće ostati barem iduća tri mjeseca jer bi se inače prekršio zakon i država bi izgubila spor. Odnosno, ne uspije li dogovor Vlade i sindikata, slijedi mirenje pa formiranje novog pregovaračkog tima i novi pregovori. Učitelji i nastavnici od utorka do četvrtka izjasnit će se žele li da se potpišu promjene kolektivnog ugovora po kojemu bi im bio vraćen dodatak na plaće od tri, pet, sedam i devet posto, no izgubili bi niz drugih prava.

– Rezanje za deset posto stajalo je i na početku pregovora i ako bi Linić to napravio, kaznio bi i one koji su koji nisu pristali na ugovor. Ali ako tako misle rješavati problem, mogu se spremiti za izbore – poručio je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Ukinuta prava

Ne može se, kaže, linearno rezati plaća učiteljima kad i sama Vlada priznaje da ima razlika između plaća u upravi i prosvjeti.

– Prema prijedlogu, dodatak bi bio vraćen i plaće bi bile kao u lipnju, no neće dobiti regres, božićnicu 1250 kuna, dnevnice se smanjuju sa 170 na 150 kuna, troškovi prijevoza za učitelje koji se voze svojim vozilom padaju na 75 lipa po kilometru, a mjesni se prijevoz, do dva kilometra, potpuno ukida. Najnepovoljnije je onima koji na posao putuju više od sto kilometara, te će dobiti 65 lipa po kilometru, a oni koji se voze javnim prijevozom, dobit će punu cijenu karte. Ukinut će se i jubilarne nagrade... – kaže Željko Stipić.

Do reakcija ostalih predstavnika sindikata nismo uspjeli doći.

Komentara 229

OB
-obrisani-
18:07 07.09.2012.

Jos prije izbora sam ustvrdio da ova vlada NECE odraditi svoj mandat.

OB
-obrisani-
18:08 07.09.2012.

Podrška Vladi i Liniću : SAmo režite, režite i više,gospodine Liniću

NI
Nibru
23:13 07.09.2012.

je be corav sakatog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije