Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak na ksaveru

Linić kod Bozanića. Država ipak želi reviziju ugovora s Vatikanom?

'05.06.2012., Zagreb -  Ministar financija RH, Slavko Linic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
26.09.2012.
u 22:03

Pretpostavka je da Vlada radi pritisak na Crkvu da se odrekne još novca iz proračun. Iz Nuncijature javljaju da se nuncij D'Errico susreo jučer s ministrom pravosuđa

Ministar financija Slavko Linić posjetio je kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Marina Srakića, nadbiskupa đakovačko-osječkog, u zgradi HBK na Ksaveru. Tu je informaciju u srijedu uvečer objavio Tiskovni ured HBK premda se sastanak održao dan prije, tj. u utorak.

U šturom priopćenju iz HBK kaže se da je "na sastanaku bilo riječi o potrebi usklađivanja postojećeg Sporazuma između Ministarstva financija i HBK s odredbama zakona koji uređuju proračunske procese".

Prema nekim mišljenjima (budući da više službenih informacija nema ni s jedne strane), pretpostavka je da Vlada radi pritisak na Crkvu da se odrekne još novca iz proračuna, a moguće je da se potiho radi na pripremi za reviziju gospodarskog ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

Uz ministra Linića te nadbiskupe Bozanića i Srakića, na sastanku su bili još samo generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis i pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar Miljenko Fičor. Zanimljvo je za primijetiti da je kardinal Bozanić dan prije susreta s ministrom Linićem na razgovor primio ministra pravosuđa i predsjednika Državne komisije za odnose s vjerskim zajednicama Orsata Miljanića, o čemu je javnost odmah izviještena, a neki su internetski mediji (također iz štura priopćenja) iščitali da bi razgovor mogao biti oko promjene ugovora Vatikana i Hrvatske.

Premda o eventualnoj reviziji ugovora nijedna strana ne daje nikakve informacije (štoviše, Crkva odbacuje tu mogućnost), ta se tema u javnosti nameće kao moguća pred odlazak premijera Milanovića u Vatikan 29. listopada. Prema našim informacijama, u sljedećih destak dana održat će se niz sastanaka između crkvenog i državnog vrha. O kojima ćemo, očito, informacije dobivati na kapaljku te štura priopćenja s nevjerojatnih dan-dva zakašnjenja.

Iz Apostolske nuncijature javljaju kako se u srijedu u Ministarstvu pravosuđa apostolski nuncij Alessandro D'Errico susreo s ministrom Orsatom Miljenićom.

"Susret se odvijao u srdačnoj atmosferi i u međusobnom povjerenju. Razgovarali su o temama koje se odnose na bilateralne odnose i na budućnost programa Mješovite komisije između Svete Stolice i Hrvatske u odnosu na provedbu Ugovora, budući da je ministar Miljenić supredsjednik te komisije i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. Razgovarali su također o visokom posjetu Svetoj Stolici predsjednika vlade Republike Hrvatske, Zorana Milanovića", piše u priopćenju iz Nuncijature.

Komentara 52

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
22:30 26.09.2012.

"država vrši pritisak na Crkvu?" ... mislim da ovo uopće ne odgovara istina ... prvo - država nije u poziciji da svojim pritiskom iznudi nešto od Crkve ... drugo - daleko bi više država izgubila u slučaju nerazumne radikalizacije odnosasa sa Crkvom jer su potraživanja Crkve po osnovu povrata imovine daleko veći teret državi nego ovo "po ugovoru" ... i treće - Crkva će se sigurno u dogovoru sa državom prilagoditi domovinskoj ekonomskoj situaciji bez ikakvih pritisaka ... tko je taj u Crkvi koji ne želi dijeliti sudbinu svojih vjernika pa ga se mora "pritiskati" ? ... strava ...

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
22:30 26.09.2012.

Nema se love pa nema još kada nam zatvorenici počnu bježati iz zatvora, ha ha, zaključavam duplo vrata

Avatar WindFucker
WindFucker
22:24 26.09.2012.

Kao što već rekoh; prvo će smanjiti donacije Crkvi, pa raznim udrugama tipa HVIDRA, GONG, etc a onda će dio tih "ušteda" plasirati medijima i PR službama kako bi im narasla popularnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije