Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za financije

Linić: Do svibnja objava natječaja za privatizaciju CO-a i HPB-a

Slavko Linić
Patrik Macek/PIXSELL
09.04.2013.
u 12:50

Uskoro ćemo se s javnim dugom približiti razini 60 posto BDP-a, što će nam stvoriti probleme s Ustavom i cijenom zaduživanja, kaže ministar financija.

U završnoj smo fazi privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, uznapredovali smo u radu konzultanata i do kraja ovog mjeseca ili početkom svibnja očekujem objavu natječaja za prikupljanje ponuda, najavio je danas ministar financija Slavko Linić na saborskom Odboru za financije govoreći o rebalansu proračuna. Do rebalansa je došlo zbog velikog deficita od 3,9 posto opće države koji je predviđen sa željom da država osnaži investicijski ciklus, kazao je Linić.

- Procjenjujući realizaciju investicija u prva tri mjeseca zaključujemo da još imamo problema oko dizanja investicija, posebno kod Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta, a osnovni problem tome je problematični građevinski sektor, primjerice Konstruktor Split koji je blokirajući gradilište zaustavljao svaku moguću građevinsku aktivnost – objašnjavao je ministar financija utvrdivši kako je upravo navedeno razlog smanjenju proračunskog deficita. Zato su revidirane i projekcije za gospodarski rast s 1,8 posto na 0,7 posto \"jer imamo niz problema u državnim investicijama zbog nesređenog građevinskog sektora, a ni privatni sektor nije krenuo u investicije\", ponovio je ministar.

- Proračunski rashodi bili bi približno jednaki prihodima kad ne bi bilo kamate na enormno visoki javni dug, koji se kreće između 176 i 180 milijardi kuna. Novi dug stvara se zbog restrukturiranja brodogradnje i željeznice, a to su sve dubioze koje je Vlada zatekla, a koje su rezultat neodgovorne politike u proteklom razdoblju. Uskoro ćemo se s javnim dugom približiti razini 60 posto BDP-a, što će nam stvoriti probleme s Ustavom i cijenom zaduživanja – tvrdi Linić.

Vanjskog člana Odbora Antu Baju s Instituta za javne financije zanimalo je što se krije pod stavkom od 500 milijuna kuna \"ostalih prihoda\".

- To su prihodi od dobiti Ine i HNB-a. Ini smo ostavili kompletnu dobit od 2011. godine, no ona taj novac nije iskoristila za nove investicije, pa bi bilo apsurdno da joj kompletnu dobit ostavimo i ove godine jer ni sada nema naznaka novim investicijama – odgovorio mu je Slavko Linić objasnivši kako država planira povući 50 posto dobiti iz Ine.

S obzirom da na sjednici Odbora nije bilo HDZ-ovih članova, koji su u isto vrijeme imali sjednicu Kluba zastupnika, rebalans proračuna izglasan je jednoglasno uz pohvale Vlade od strane SDP-ovaca i HNS-ovaca. Tako je predsjednik Odbora Srđan Gjurković primjetio kako Vlada vodi realnu i proaktivnu politiku i čvrsto stoji uz odrednicu da se kontrolira deficit.

Kako bi se ipak oglasili o rebalansu proračuna, HDZ-ovci su za kasnije danas najavili konferenciju za novinare.

>>Sukob u Vladi: Linić javno protiv izmjena Zakona o privatizaciji Ine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije