Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijetki genetski poremećaj

Liječnik joj rekao kako umišlja da boluje od teške bolesti. Umrla je

Facebook Ehlers-Danlos Syndromes New Zealand
07.09.2023.
u 09:39

Zovu je i nevidljivom bolešću jer oboljeli često izgledaju relativno zdravo, iako se bore sa jakim glavoboljama, iščašenim zglobovima, modricama, bolovima u trbuhu, nesvjesticama...

Žena (33) preminula je u svom domu u Aucklandu na Novom Zelandu nakon dugogodišnje javne borbe s tzv. Ehlers-Danlos sindromom (EDS). Riječ je o jednom od 13 sličnih poremećaja koji utječe na vezivna tkiva. Stephanie Aston liječnici su rekli da je taj rijedak genetski poremećaj izmislila. 

EDS zovu i nevidljivom bolešću jer oboljeli često izgledaju relativno zdravo, iako se bore s jakim glavoboljama, iščašenim zglobovima, modricama, bolovima u trbuhu, nesvjesticama i ubrzanim otkucajima srca, piše Daily Mail.

Aston je prve simptome osjetila 2016., no njen liječnik je njene tvrdnje odbacio, govoreći joj da glumi. Optužena je za samoozljeđivanje, poremećaje prehrane, da glumi vrućice te kašalj. Stavili su je i pod psihijatrijski nadzor. "Osjećam se kao da mi je oduzeto dostojanstvo i da su mi prava narušena", rekla je svojedobno za NZ Herald.

VEZANI ČLANCI:

Žalila se i Komisiji za zdravlje i invalidnost. Tada je rekla da je dijagnoza dodatno loše utjecala na njeno zdravlje. Meenal Duggal, povjerenica za žalbe tog tijela objasnila je u svibnju 2017. da nije njihova uloga da potvrđuju ii odbacuju sporne dijagnoze. Tijelo nakon svoje odluke više nije poduzimali akcije po tom pitanju.

Zbog zauzimanja za samu sebe bez obzira na iscrpljujuće simptome, Aston je s vremenom postala idol za one koji pate od EDS-a ili sličnih nevidljivih bolesti. Pomogla je i osnivanju organizacije koja pomaže svima koju se bore s ovom dijagnozom. "S velikom tugom moramo objaviti da je naša Steph Aston preminula", objavili su na Facebooku i dodali da je pomagala dok joj je zdravlje dopuštalo.

VIDEO Zavadlav se potukao u zatvoru?

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
10:00 07.09.2023.

Ništ novog, ima toga i u Hrvatskoj... Prije više mjeseci odvedem suprugu na hitnu, pozlilo joj, izvjesni "dr" joj kaže da što glumi, neka ide k psihijatru... Supruga je pokojna, a izvjesni "doktor" je živ. Za sada... dok mu netko ne zabije klin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije