Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S DVOJE DJECE

Liječnička obitelj iz Švicarske doselila u Split: 'Plaća mi je manja, ali imam vremena potrošiti je'

Barbara i Christian Degen
Hrvatska matica iseljenika
02.01.2024.
u 20:34

Barbara Degen ističe kako je u Hrvatskoj, u usporedbi sa Švicarskom, bolji balans između posla i privatnog života

U kolovozu 2023. godine, Split je postao novi dom obitelji Degen. Barbara Degen (37) rođena je Hercegovka, a Christian Degen (40) Švicarac. Oboje su liječnici te su rođeni na isti dan, 5. studenoga. Rođendane su tako proslavili u Splitu sa svoje dvije kćeri i obiteljima iz Hercegovine i Švicarske. Barbara je, kako je navela u intervju za Hrvatsku maticu iseljenika, rođena na Širokom Brijegu, kao dijete se više puta selila, a Medicinski fakultet završila u Mostaru. U Švicarsku se preselila nakon završetka studija zbog toga što je bila u vezi s mladićem koji je tamo živio. 

"Najprije sam upisala intenzivni tečaj njemačkog jezika te nedugo zatim našla posao kao student na praksi u Menzikenu, kanton  Aarau. Početak je bio dosta težak, ja sam još učila jezik, a švicarski njemački se razlikuje od standardnog njemačkog jezika. Kako sam radila na kirurgiji, pola dana bih provela u operacijskoj sali gdje se radi i priča pod maskama. Bilo mi je jako teško razumjeti o čemu se priča kako bih se mogla snaći. No relativno se brzo, kada gledam sada retrospektivno, to preokrenulo. Već nakon tri mjeseca zaposlili su me kao specijalizanta", kazala je te dodala kako je nakon raspada veze prešla raditi u drugu bolnicu gdje je upoznala Christiana koji je također bio liječnik internist na specijalizaciji.

Par je dobio kći Noemi, a potom kći Niku. Barbara kaže kako ih je i prije dolaska u Hrvatsku učila jezik. "Hrvatski jezik je dio mene i logično mi je bilo da sa svojim kćerima pričam hrvatski. Stoga sam se trudila u svakoj prilici učiti ih hrvatski jezik. Nakon rođenja prve kćeri Noemi svojim izborom sam manje radila u bolnici, u smislu da sam samo tri radna dana u tjednu radila kako bih mogla biti više s djetetom, jer tamo radni dan traje 12 do 14 sati. Također, objema je puno pomoglo što je moja mama zadnjih 9 mjeseci u Švicarskoj prije povratka u Hrvatsku bila kod nas i pričala s njima hrvatski. Mama je imala težu fazu u životu i dobro joj je došla promjena, a meni je dobro došla pomoć kako bih mogla raditi i koordinirati poslove oko preseljenja u Hrvatsku. Nisam ni u ludilu mislila da je to toliko posla i ne znam kako bih sve stigla obaviti da mama nije bila s djecom. Taj period s mamom im je dao onaj buster hrvatskog, pogotovo Niki kojoj je bilo dvije godine. Ona je toliko upila hrvatskog da sada kad smo došli u Nike svi padeži štimaju. Kod Noemi se osjetio naglasak jer je ona ipak išla u vrtić u Švicarsku", rekla je te opisala je li proces povratka bio izazovan: 

VEZANI ČLANCI:

"Proces je zaista dosta težak. Koliko god se čovjek pokušava pripremiti, to je puno više posla nego što čovjek misli. Ali mislim da je vrijedno pokušati i da je vrijedno doći. Pogotovo ako je netko vođen back to the roots i ako ima ambiciju raditi i živjeti 'normalan' svakodnevni život. Ja mislim da je to ovdje moguće i da je to ovdje u jako lijepom balansu".

"Mogućnost da se oboje razvijemo i u profesionalnom i društvenom životu, more, ugodna klima i nadomak Hercegovine faktori su koji su presudili da to bude Split", pojasnila je. Ona sada radi u Domu zdravlja Split, u mobilnom palijativnom timu s još dvije liječnice i tri medicinske sestre.

"Mislim da smo se dosta dobro prilagodili, nekad mi se čini da se Christian u dosta stvari bolje ili brže prilagodio od mene. Mene birokracija i obim korespondencije nekad izbaci iz takta, a Christian je očito došao ovamo s pretpostavkom da će sve to trajati godinama, on se u to uživio i njega to često ne smeta. Pomaže tu i činjenica što ne razumije sve, a niti ja ne prevedem apsolutno sve", kaže te dodaje kako je na poslu jako lijepo prihvaćena. 

Ističe kako je u Hrvatskoj, u usporedbi sa Švicarskom, bolji balans između posla i privatnog života. "Paradoks je da mi je plaća manja, ali imam vremena potrošiti ju", navodi. 

"Meni je najvažniji taj balans koji ja imam sama sa sobom da nisam više u kompromisu. To je nešto što sam si najviše priželjkivala i to je tako. Htjela sam da djeca stvore svoj temelj, da uče hrvatski jezik i kulturu i da znaju koliko je važno da se svi sastanemo kao obitelj. Vjerujem da će i Christian bez problema naći posao kada nauči hrvatski jezik, za sada uživa u tome i u vremenu koji provodi s kćerima", zaključila je. 

VEZANI ČLANCI:

Christian, koji je prvi predložio preseljenje u Hrvatsku, navodi: "Naši prijatelji i moj brat podržavali su nas od početka. Većina njih je rekla da Hrvatska nije tako daleko i da ako se preselimo u Split, imaju dobar razlog posjećivati tu predivnu zemlju češće. Moji su roditelji, posebno moja majka, imali poteškoća privikavajući se na ideju da su 1300 km udaljeni od svojih unuka. S druge strane, razumjela je našu motivaciju, ali ponekad još uvijek plače kad razgovaramo na telefon. U međuvremenu, posjetili su nas i vidjeli su koliko uživamo ovdje. Mislim da im to olakšava situaciju",  

"Način života u nekim stvarima zaista je vrlo različit od Švicarske, ali isto tako sam iznenađen koliko su slični u drugim aspektima. Najviše sam se do sada borio s administracijom, primjerice, za dobivanje dozvole boravka, sklapanje zdravstvenog osiguranja ili registracija automobila. Svi ljudi ovdje su vrlo ljubazni i pomažu, ali ako dosad niste imali iskustva s hrvatskom kulturom, može biti izazovno. Bez Barbare, mislim da bih bio potpuno izgubljen", kaže te dodaje kako pohađa intenzivni tečaj jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. 

"Nakon specijalizacije iz interne medicine, već više od šest godina radim na intenzivnoj njezi. To je specijalnost za sebe u Švicarskoj, pa sam specijalist za internu medicinu i intenzivnu medicinu. Želio bih raditi i u Splitu na intenzivnoj njezi kako bih stekao dodatno iskustvo, posebno o 'hrvatskom načinu' intenzivne njege", rekao je, govoreći o poslu, a zaključno istaknuo: "Stvarno volim visok položaj koji obitelj ima u Hrvatskoj. Obitelj u Švicarskoj često je svedena na jezgru obitelji (djeca + roditelji, možda brat i sestra), a druge stvari poput posla često imaju veći prioritet. Općenito, ravnoteža između posla i privatnog života čini se zdravijom, i bolje razumijete ako netko ima druge prioritete od vas. To mi se stvarno sviđa. I naravno, divno je uživati u moru, obali i ukusnim jelima".

VIDEO Na cesti kod Sv. Ivana Zeline jurio bik: 'Nije upalio dnevna svjetla!'

Ključne riječi

Komentara 65

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
21:56 02.01.2024.

Polako… molim novinara da ponovno popriča s njima nakon godine-dvije. Hvala doviđenja.

NE
NervozniPoštar
21:25 02.01.2024.

Ima svakakvih čudaka po svijetu, neki odluče živjeti kao pustinjaci, a neki se iz uredne Švicarske dosele u nered. I onda se takav sasvim rijedak slučaj baca u prvi plan. A statistika kaže da na ovakav jedan dolazak dođe 70 odlazaka.

FA
faraon
22:05 02.01.2024.

Naravno to ga žena nagovorila da se vrate. Čovjek voli svoj ženu. Ali za par godina će Christian shvatiti da je napravio veliku grešku dolaskom u RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije