Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritično stanje

Navijač Mario Galić kritično, policajca čuvaju

navijači,  (1)
Foto: Pixsell, policijske snimke
1/5
05.05.2010.
u 12:47

Nakon što je policija sinoć objavila fotografije izgrednika na svojim internetskim stranicama, jutros se jedan od traženih sam prijavio.

Šimica Galić, majka propucanog navijača Marija (29), posljednja je tri dana izvan sebe, ne jede, ne spava, na nogama je slaba, pije tablete za smirenje i čeka vijesti iz bolnice. Bijesna je na policiju, kojoj, kaže, više ništa ne vjeruje. Te kobne noći pokucali su joj na vrata u 4.30 sati. Jedan joj je policajac objasnio, nastavlja, da je došlo do sukoba s policijom, rekao joj da je Marijo uspješno operiran i savjetovao da ga posjeti u bolnici, a njegov se kolega, tvrdi, smijao i kroz smijeh pitao: “Kako ste, gospođo?”

Dolazak u bolnicu
Marijo je, nastavlja, prvo primljen u bolnicu Jordanovac, a u 2.45 sati prebacili su ga na Rebro. U bolnici su im, dodaje, odbili dati potvrdu o tome tko ga je i kada odveo na Jordanovac. Šimica Galić pita se kako je moguće da su ga prije toga satima ranjenog držali u postaji.

– Ako nisu shvatili da je propucan, svi trebaju dobiti otkaz! Ogorčena sam. Neka dođu i upucaju i mene, ionako sam samo napola živa! – kaže majka.

>>Policija objavila fotografije i traži pomoć: Prijavite ove izgrednike

Iako policija tvrdi da su 23.50 pozvali hitnu pomoć koja je Galića odmah odvezla iz postaje, ako je točna majčina tvrdnja o vremenu njegova dolaska na Rebro, ispada da policijska izjava ne može biti istinita. Naime, liječnici u bolnici Jordanovac kažu da su obradu navijača koji je bio u životnoj opasnosti i jako krvario napravili u roku od 40 do 60 minuta. Zatim je prebačen na kirurgiju Rebra, gdje je operiran. To zapravo znači da na Jordanovac nije došao oko ponoći, već u 1.45 sati. Galić, kojemu su liječnici uočili početak razvoja sepse, danas je ponovno operiran, u teškom je stanju, a metak mu je oštetio crijeva, jetru i pluća.

Njegov odvjetnik Alen Blagajc tvrdi da ima informacije da Marijo nije propucan slučajno iz blizine od 30 centimeatra, kao što kaže policija, nego s udaljenosti od tri, četiri metra iz policijskog automobila (navodno land rovera). Spominjao se danas i Pravilnik o načinu policijskog postupanja, u čijem je članku 31. navedeno da će policija pružiti liječničku pomoć onome nad kim su upotrijebljena sredstva prisile i ako nema vidljivih ozljeda.

Policajac koji je, policija tvrdi nehotično, u naguravanju propucao Galića trebao bi preventivno dobiti zaštitu, u slučaju da se nađe na meti BBB-a. Rekonstruirajući izbijanje nereda na maksimirskom stadionu, policija je, neslužbeno doznajemo, došla do imena odgovornih za njihovo izbijanje.

Tako se spominje Tomislav Glušić, vođa BBB-a, poznat po nadimku Gluhi ili Petrinjac, već evidentiran zbog uništenja i oštećenja tuđe stvari, sprečavanja službene osobe u obavljanju dužnosti, narušavanja javnog reda i mira na sportskim natjecanjima i javnim okupljanjima te zbog općeopasne radnje. Zbog izazivanja nereda na prošlotjednoj utakmici ponovno se sumnjiči i Goran Hajduković Čupko, nedavno na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe za dvostruki pokušaj ubojstva.

Teretilo ga se da je 2001. godine nožem izbo dvojicu navijača Hajduka i sudjelovao u premlaćivanju još dvojice. Predsjednik Udruge navijača Dinama Marko Domazet, doznajemo, također se navodi kao jedan od odgovornih za nerede. Do sada je prijavljivan zbog napada na policijske službenike i tučnjave, a jednom mu je prilikom pronađena i palica kao sredstvo napada.

Na popisu odgovornih navodno je i Thomas Bauer, do sada je prijavljivan zbog remećenja javnog reda i mira, oštećenja tuđe stvari i teške krađe provaljivanjem. I ranjeni Galić, inače konobar i kuhar bez trenutačnog zaposlenja za kojeg poznanici kažu da sve što uspije zaraditi na crno troši na pivo i Dinamo, prekršajno je prijavljivan, no njegov odvjetnik tvrdi da to nikada nije bilo zbog napada na policajce.

Dogovor protiv policije

Nakon objave fotografija 20 huligana za kojima policija traga, građani su jučer nazivali zagrebačku policiju, slali im mailove i nudili informacije. Jedan od navijača s fotografija sam se prijavio, jednoga su prijavili znanci, a još ih je osmoricu otkrila policija. Popodne su desetorica bila na obradi, a u njihovim domovima pronađeni su jedan malokalibarski pištolj, dva pištolja nalik na plinske, jedan signalni, dimne kutije, baklje, bokseri i pirotehnika.

Iako se priča kako su BBB i Torcida postigli svojevrsni dogovor o ratu protiv policije, policija za sada nema informacija o mogućoj osveti navijača kao odgovoru na subotnju intervenciju na stadionu, ali je ipak odlučeno da će u sljedećih nekoliko kola HNL-a biti na većem stupnju pripremljenosti u slučaju da mora odgovarati na eskaliranje nasilja na javnim površinama te će sigurnosne razine procjene zbog toga biti podignute na višu razinu.

Ministar zdravstva Darko Milinović danas je na Rebru posjetio policajca Kristijana Troktera koji je u neredima izgubio oko.

– Dobro se osjeća, dobrog je zdravstvenog stanja, a prebrodio je prvi šok gubitka oka. Za nekoliko dana trebao bi izići iz bolnice – izjavio je ministar Milinović.

Komentara 278

Avatar comparator
comparator
16:27 05.05.2010.

Strašno je da se moramo bojati i metaka prilikom kretanja gradom i to od onih koji bi nas trebali štititi.Ako nisu u stanju predvidjeti događanja koja nose neki rizik onda je s njihovom organizacijom nešto loše.Divljaka uvjek ima ali bi se sila trebala primjeniti samo na izgrednike i to nikako ovako pretjerana.Policiji treba dati više ovlasti ali i odgovornosti za ovakve ekstreme kojih nesmije biti.

OB
-obrisani-
17:32 05.05.2010.

e moj zgolube11 tebi se srce para za onim sto bi ti glavu otkino da te taj dan mozda samo vidio u dresu od hajduka a za onim sto svoje zdravlje potura da bi neki mogli u miru pogledati nogometnuu utakmicu pljujes po njemu ma ja bi tim policajcima dao jos po jednu takvu vilu a ti gledaj kad te klosar spali bakljom pa ga odvedi jos na cugu

OB
-obrisani-
14:06 05.05.2010.

Pamti li netko onaj slučaj u Italiji kad su \"navijači\" ubili policajce u automobilu? pozdrav vaš zmijicamala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije