Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slamka spasa Skupi z

Lihvarska kamata: za SMS kredit od 1400 kn mjesečna naknada 350

kredit
VL FOTO
17.10.2010.
u 19:30

Po Zakonu o obveznim odnosima najviša dopuštena kamata u odnosima pravnih i fizičkih osoba je 14 posto

Za slamku spasa u nevolji – posudbu koja će im ekspresno napuniti račun, mnogi su spremni platiti mnogo. No, kad plate 350 posto godišnje i još su za to zahvalni, i očajniku je previše.

A upravo toliko iznosi naknada koju zaračunava tvrtka Instant Kredit za SMS zajmove koje odobrava do iznosa od 1400 kuna na rok od 30 dana. Naknada za taj iznos i taj rok je 350 kuna, odnosno 25 posto na mjesec, što je na godišnjoj razini 300 posto.

Iznosi li posudba 700 kuna, naknada je 210 kuna ili 30 posto, što se na godišnjoj razini penje na vrtoglavih 350 posto!

Unatoč tome, Maja Jurišić, PR menadžerica tvrtke Instant Kredit, Mobitel proizvodi, tvrdi da su njihovi klijenti više nego zadovoljni.

– Imamo prekrasan odnos s građanima, puno su nam pomogli u kreiranju našeg proizvoda. Nakon što isplate zajam i jednokratnu naknadu, ne moraju se bojati novih troškova – lakonski kaže.

Podsjećamo da je prema Zakonu o obveznim odnosima najviša dopuštena ugovorna kamatna stopa u odnosima između pravnih i fizičkih osoba 14 posto, a u poslovima između pravnih osoba 25,5 posto.

Kad su počeli poslovati na hrvatskom tržištu, u srpnju ove godine, krenuli su s iznosima zajmova od 400 kuna, nakon čega su proširili ponudu. Dosad su odobrili oko 2500 zajmova.

Na pitanje jesu li dobili ikakvu licenciju Ministarstva financija, koje je nadležno za potrošačko kreditiranje, M. Jurišić kaže da nisu ni trebali, jer su njihovi zajmovi niži od 1500 kuna.

– Polako smo ušli na tržište i osluškivali ponudu. Namjeravamo je dalje razvijati i povećavati iznose zajmova. Tada ćemo, naravno, zatražiti i licencu. No, svakodnevno kontaktiramo s nadležnim institucijama, imamo s njima odličan odnos – uvjerava te najavljuje snažnu marketinšku kampanju koju će uskoro pokrenuti.

Ključne riječi

Komentara 26

EU
eureka001
21:10 17.10.2010.

boli me dupe, neka bude i 100%, ko je lud neka izvoli, ali si mora kupit najprije strik da objesi onog ko mu toliko trazi a onda i sebe

Avatar Ivica6
Ivica6
20:35 17.10.2010.

\"Poručuju da je Ministarstvo financija je o načinu poslovanja trgovačkog društva Mobitel proizvodi upoznalo nadležna nadzorna državna tijela.\" Zašto tvrtka nije blokirana, a odgovorni u pritvoru? Ili se čeka da opet \"dignu\" par stotina milijuna kuna i pobjegnu iz zemlje!!!

SW
swimm
11:25 18.10.2010.

Sama mogucnost ovakvog nacina lopovluka koji spada u zakonske okvire dovoljno govori o našem pravosuđu,kvaliteti zakona,poreznoj inspekciji kao i o onima koji ih potpisuju i odobravaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije