Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treća izložba goveda u Brinju

Lička krava šampionka daje 7,3 tisuće litara mlijeka na godinu

krava
Marko Čuljat
19.09.2009.
u 19:53

Posljednjih godina u kontinentalnom dijelu Ličko-senjske županije sve je manje sitnih proizvođača mlijeka s jednom ili dvije krave, a sve je više farmi i s nekoliko desetaka mliječnih krava.

BRINJE - Na trećoj izložbi goveda Ličko-senjske županije koju je organizirala Braniteljska poljoprivredna zadruga Frankopan iz Brinja bilo je deset izlagača koji su izložili dvadeset grla stoke iz svojih staja.

 - Na dosadašnjim izložbama koje smo organizirali pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije, općine Brinje te gradova Otočca i Senja, bilo je najmanje izlagača do sada - kaže Josipa Pavlović, direktorica Zadruge iz Brinja, dodajući da joj je žao što nije bilo izlagača iz Gospića.

 - Napiši, napiši da lička šampionka dolazi iz ličke štale iz Čovića - reče ponosni vlasnik šampionke Ivan Matasić.

Ovogodišnja brinjska šampionka pasmine crni holštajn, Ida I, daje godišnje više od 7,3 tisuće litara "varenike". Stara je pet godina.
  - I njena majka je bila odlična krava. Nabavio sam ju iz Njemačke i bila je kod mene 13 godina. Dobre su i njene sestre koje i daju preko sedam tisuća litara u 305 dana laktacije. Raduje me i mlada prvotelka Migi koja je nakon teljenja na drugoj kontroli dala 31 litru mlijeka. Nadam se da će biti bolja od Ide I - kaže Matasić.

Drugu kravu po kvaliteti ima također uzgajivač iz Čovića, Ivica Banić, čija krava za godinu dana daje sedam tisuća litara mlijeka. Banić ima stado od 15 krava i proizvede 75 tisuća litara mlijeka za mljekaru.

Na izložbi u Brinju bilo je i nekoliko ličkih buša koje su izložile obitelj Žarak iz Perušića i Fanić iz Smiljana. Posljednjih godina u kontinentalnom dijelu Ličko-senjske županije sve je manje sitnih proizvođača mlijeka s jednom ili dvije krave, a sve je više farmi i s nekoliko desetaka mliječnih krava.

Lika i na tome području hvata korak s razvijenim dijelovima Hrvatske, jer pojedine farme godišnje proizvedu i blizu 200 tisuća litara mlijeka. Osim toga, sve više ličkog mlijeka prerađuje se u sir i druge mliječne proizvode koji imaju dobro ime na domaćem tržištu a traženi su i na Jadranu za vrijeme turističke sezone.

Ključne riječi

Komentara 9

AN
Antiša
20:45 19.09.2009.

Bilo bi zanimljivo znati koliko je dafa imao iz hrvatskog jezika jer nije mljeko već mlijeko /sa i/. Isto tako koliko je Dayton imao iz matematike jer to nije 200 nego 20 litara. Iz biologije nije naučio da krave ne daju mlijeko cijelu godinu već \"presuše\" tridesetak dana prije telenja. Oprostite, profesionalna deformacija.

DA
dafa
20:15 19.09.2009.

Ja mislim da je mljeko nebrojiva imenica....

DA
Dayton
20:48 19.09.2009.

Antisa glup si isto kao i ovi novinari. Kada su objavili vijest stojalo je 73000 litara ali tesko je to vama glupsonima objasnjavati. Takodjer bi bilo ispravno od vecernjaka izbrisati moj komentar s obzirom da su napravili lapsus a ja sam ih ispravio i sada da mi se javljaju kojekakvi naucnici kao ovaj Antisa???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije