Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GADAFIJEV KRAJ?

Gadafijev najstariji sin Muhamed pobjegao nakon što se sam predao

Manchester United
21.08.2011.
u 22:38

Dok se grad još "čisti" od pritajenih Gadafijevih pristalica, libijski pobunjenici na glavnom trgu slave pobjedu uzvikujući: "Slobodni smo!"

Muhamed Gadafi, najstariji sin Moamara Gadafija, pobjegao je danas nakon što se jučer sam predao. Pobjegao je uz pomoć Gadafijevih lojalista, javlja Al Jazeera. Podsjetimo, svi Gadafijevi sinovi su uhićeni, a Muhamed se sam bio predao.

Američki predsjednik Barack Obama kazao je kako je situacija u Libiji još uvijek neizvjesna, no da je jasno da Gadafijev režim dolazi kraju. Rekao je da borba u Libiji još nije gotova, ali da će SAD biti prijatelj i partner nove Libije, piše Al Jazeera. Dodao je kako će libijska oporba morati provesti mirnu i pravednu tranziciju te da do pravde neće doći omazdom i nasiljem. Kaže i kako su ostali elementi Gadafijeva režima koji su i dalje prijetnja. Zahvalio je američkim vojnicima za svoje sudjelovanje kao i članicama NATO-a te arapskim državama.

S druge strane, libijski vojnik kojeg je navodno poslao Gadafi u Tunis da aktivira bombu u arapskom veleposlanstvu, predao se tuniškim vlastima, izvjestilo je tuniško ministarstvo obrane. Pukovnik Abdelrazak Rajhi je, piše Al Jazeera, 30. srpnja prešao granicu radi napada na veleposlanstvo, a imao je eksploziv težak 16 kilograma.

Libijski pobunjenici, javlja Al Jazeera, osvojili su Tripoli i na ulicama glavnog grada priredili nezapamćeno slavlje. Na Zelenom trgu, koji su po ulasku u grad preimenovali, pobunjeničke borce oduševljeno su dočekali građani koji uzvikuju: "Slobodni smo!".

Tripoli se još uvijek "čisti" od pritajenih Gadafijevih pristalica, a na jugu grada, okružujući pukovnikov posjed, svoje položaje još uvijek drži Gadafijeva vojska.

Uhićeni Gadafijevi sinovi

Prema nepotvrđenim izvješćima, dva zrakoplova Južnoafričke Republike viđena su u zračnoj luci u Tripoliju, a JAR-ov veleposlanik za Libiju tvrdi da nema saznanja o zrakoplovima svoje zemlje u Libiji. S njim se slažu i pobunjenici jer upravo njihove snage drže zračnu luku. Libijski su pobunjenici nakon ulaska u Tripoli prema središtu grada napredovali uz gotovo nikakav otpor, javljao je Sky News. Al Jazeera i Guardian javljaju da su uhićeni Gadafijevi sinovi Saif al-Islam i Al-Saadi, a da se najstariji sin Muhamed predao. 

Tijekom večeri počele su kružiti i glasine da je Moamer Gadafi ubijen, ali ubrzo su demantirane iz više izvora. No, ako nije pobjegao iz zemlje, mogao bi uskoro biti uhićen. CNN javlja da su se predali brojni pripadnici Gadafijeva osobnog osiguranja.

Gadafi se obratio narodu

Na libijskoj državnoj televiziji malo poslije ponoći pustili su audiosnimku Gadafijeva govora. Pretpostavlja se da je već ranije napustio Libiju. U svom javljanju Gadafi nije promijenio retoriku te je i dalje pozivao na borbu protiv pobunjenika.

– Očito je da se Gadafijev režim urušava. Što prije shvati da ne može pobijediti svoj narod, bit će bolje za Libiju. Libijski je narod mnogo propatio u četiri desetljeća. Sada je konačno vrijeme za mirnu predaju vlasti – priopćili su iz NATO-a.

– Pobunjenici ne sumnjaju da su pobijedili Gadafija, ostalo je samo pitanje na koji način će on otići – rekla je dopisnica. Brzi napredak uslijedio je nakon što su pobunjenici zauzeli vojnu bazu Khamis Brigade, 25 kilometara zapadno od glavnoga grada.

Riječ je o najbolje opremljenoj i najobučenijoj postrojbi kojom zapovijeda Gadafijev 27-godišnji sin Khamis.

Sukob je u međuvremenu izbio i u gradskoj zračnoj bazi Mitiga, dok je predgrađe Tajoura navodno palo u ruke pobunjenika. Dok su se pobunjenici približavali glavnom gradu, Gadafi se obratio narodu preko televizije pozvavši ih da dođu iz svih krajeva i oslobode Tripoli. Rekao je da se boji da će Tripoli izgorjeti, no da će svejedno u gradu ostati do kraja. Ranije je libijska vlada zatražila prekid vatre i kraj agresije NATO-a. Glasnogovornik vlade tada je rekao da su pobunjenici ništa bez NATO-a i da nikad neće moći preuzeti Libiju.

Komentara 723

SR
srbinohrvat
01:08 22.08.2011.

Jojo,odakle su Marks i Engels? ;-)

Avatar Sidewinder
Sidewinder
12:19 22.08.2011.

Ploto: Bitno je da ste se prepoznali.

KO
koinsky
08:27 22.08.2011.

@ufrm notornu glupost?reci to onima koji ostaju bez svojih domova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije