Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gadafijevi tuneli

Libija pod zemljom: Plinske maske, keksi, voda i tunjevina

'tunel2_nnn_rad_260911'
Foto: ''
1/5
27.09.2011.
u 13:00

Kad se spustio u bunkere, naš je novinar pronašao automobil kojim se moglo voziti po mreži tunela

Ono što se cijelo vrijeme pretpostavljalo, da je Moamar Gadafi izgradio podzemne tunele na području cijele Libije, pokazalo se istinitim nakon što su pobunjenici zauzeli Gadafijevo uporište Bab al-Aziziju i otkrili prostranu mrežu tajnih tunela. Rijetko je tko od Libijaca bio iznenađen postojanjem tunela koji su, nakon ulaska pobunjenika u Gadafijevu kuću, postali atrakcija za sve radoznale Libijce. Nije im čudno ni da je netko poput Moamara Gadafija, koji je 42 godine vladao čvrstom rukom, a uz to je bio paranoičan, sagradio ovako nešto kako bi se zaštitio.

Libijci su uvjereni da podzemni prolazi povezuju cijeli Tripoli, što, smatraju, objašnjava Gadafijevu sposobnost da održi govor na nekom mjestu a da nitko nije vidio odakle je došao. Neki smatraju i da je Gadafi jednim tunelom pobjegao kada su pobunjenici zauzeli Tripoli, ali zbog štete izazvane NATO-ovim bombardiranjem nemoguće je utvrditi protežu li se tuneli i izvan kompleksa Bab al-Azizije.

Tripoli pod zemljom

Da je istina kako postoji jedan Tripoli nad zemljom i jedan pod zemljom uvjerio se i reporter Večernjeg lista koji je s pobunjenicima prošao kroz tunele ispod Bab al-Azizije. Pod travnjakom kompleksa Moamara Gadafija pružaju se dugi tuneli koji povezuju bunkere, zapovjedne centre i spiralne stube koje vode do njegove luksuzne kuće.

U hodnike nikad prije nije ušao nitko sa strane, a malo je ljudi ikada ušlo u Bab al-Aziziju, dok mnogi stanovnici Tripolija kažu da nisu željeli ni proći blizu, u strahu od čuvara imanja koji bi mogli postati sumnjičavi te ih uhititi ili ubiti. Dok sam se spuštao spiralnim stubama koje od Gadafijeve sada spaljene i opljačkane luksuzne kuće vode u tunele, zaprepastilo me ono što sam vidio.

Naime, čim smo se spustili, na samom početku hodnika stajao je automobil kakav se upotrebljava na igralištima za golf i kojim se moglo voziti hodnicima, a u međuvremenu je uništen. Hodnici su dovoljno visoki da čovjek može uspravno stajati i dovoljno široki da se dvije osobe mogu mimoići. Betonski zidovi debeli su tridesetak centimetara, s teškim metalnim vratima koja razdvajaju dijelove tunela, a diljem kompleksa raspoređene su plinske maske u plastičnim kutijama te zalihe vode, bezalkoholnih pića, keksa i tunjevine, dok u ponekom kutu stoje prazni hladnjaci. Tuneli vode do niza soba, od kojih su neke spavaonice s krevetima, malim hladnjacima i komodama, vjerojatno za čuvare, dok druge djeluju kao bunkeri, opremljene debelim zidovima i malim metalnim rešetkama.

Na nekim mjestima tuneli se šire u komplekse sastavljene od više soba, a jedan takav nalazi se pod bivšom Gadafijevom rezidencijom koju je SAD bombardirao još 1986. godine.

Tunel do hotela

Iako se teško snalaziti u tom labirintu tunela koji se granaju na sve strane, dok smo prolazili kroz njih naš vodič, vođa pobunjenika u Tajuri Zafer al-Madani, objašnjavao je dokle se protežu tuneli i kolika je, zapravo, njihova dužina. Naime, jedan tunel vodi do zračne luke udaljene oko 18 kilometara od Bab al-Azizije, drugi vodi do ministarstva poljoprivrede koje je udaljeno 16 kilometara, sljedeći vodi do hotela koji je udaljen pet kilometara, a jedan do Gadafijeve farme u predgrađu Tripolija udaljene 30 kilometara od Bab al-Azizije.

Zafer nam je objašnjavao kako je teško obilaziti cijeli tunel zbog oštećenja koja je pretrpio tijekom NATO-ovih napada. Ipak, Zafer nam je kazao da mnogobrojni dokumenti koji su pronađeni u libijskom ministarstvu obrane potvrđuju da su tunele sagradili vojni stručnjaci iz bivše Jugoslavije.

Prema njegovim riječima, radnici iz nekadašnje Jugoslavije došli su u Libiju zbog iskustva u građenju takvih podzemnih skloništa, budući da ih je Tito gradio kod Konjica u dolini Neretve te u Han Pijesku. Sklonište u Konjicu, površine 6500 četvornih metara, izdržalo bi i napad atomskim oružjem, a Tito ga je platio šest milijarda dolara.

Ključne riječi

Komentara 25

AN
Antiša
19:55 27.09.2011.

O narode Libije, bit ćete gladni čim pobijedite Gadafija. Tako se je dogodilo i nama Hrvatima nakon pobjede nad socijalizmom.

UN
unbekant
13:05 27.09.2011.

vazno je dasu radnici iz Srbije i BiH,i da nema nikoga iz Hrvatske,hehhehehehe

OB
-obrisani-
14:20 27.09.2011.

A sto se ne spustis u bunker ispod bele kuce. Kao da druge drzave nemaju takve bunkere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije