Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratificiran ugovor

Lesar: Kad uđemo u EU, nemojmo otvarati šampanjac

lesar (1)
Foto: PIXSELL
1/6
Autori: kh/VLM, Tea Romić
09.03.2012.
u 10:14

Ugovor mora potvrditi još 22 zemlje članice EU do punopravnog članstva 1. srpnja 2013., a do sada ga je ratificiralo pet zemalja – Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta. Nitko od zastupnika u Saboru nije bio protiv ugovora

Hrvatski sabor sa 136 glasova za ratificirao je ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Nitko od zastupnika nije bio protiv ni suzdržan.

Ugovor moraju potvrditi sve zemlje članica EU do punopravnog članstva 1. srpnja 2013., a do sada ga je ratificiralo pet od 27 zemalja – Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta.

Podsjetimo, Hrvatska je ugovor kojim se utvrđuju uvjeti pristupanja Uniji potpisala 9. prosinca prošle godine u Bruxellesu, gdje su svoj potpis na taj dokument stavili hrvatski predsjednik Ivo Josipović i tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja članica EU. Uvjeti za potvrdu Pristupnog ugovora stekli su se tek nakon što je Ustavni sud utvrdio da je referendum proveden u skladu s Ustavom i zakonom. U Sabor su jutros, osim saborskih zastupnika, stigli i premijer Zoran Milanović, svi članovi Vlade te predstavnici diplomatskog zbora. Premijer Zoran Milanović ustvrdio je da je ovo svečan, ali radni trenutak.

– Postavljam si vječno pitanje što je cilj, a što je sredstvo. Je li hrvatska država cilj ili sredstvo? Je li demokracija cilj ili sredstvo? I na koncu, je li Europska unija cilj ili sredstvo? Ta si pitanja postavljam svaki dan. Sve su ove stvari i cilj i sredstvo. Tako je država cilj jedne generacije, ali i sredstvo da bismo bili sigurniji i otporniji – objasnio je Milanović i dodao kako smo u Hrvatskoj puno puta ponavljali da nam je EU sredstvo za kvalitetu života, ali je i cilj naše generacije. Ciljeva će, tvrdi, biti još, ali ovaj je jedan od važnijih. 

– Ovo si pitanje postavljam 20 godina, kamo idemo i što će biti tamo kamo idemo. Moramo se specijalizirati za ono što je važno za nas jer nas je malo. Nemamo ni ljudi ni novca da se bavimo nečim što nije važno. EU će za nas biti prvenstveno instrument da bismo postigli svoje ciljeve, kao što su stabilan proračun, bolji standard, kvalitetan život.... Vjerujem da Hrvatska može iskoristiti EU kao instrument za svoje bolje sutra – nastavio je premijer dodajući kako indeks sreće u Hrvatskoj nije visok, kao ni u nekim zemljama EU, dok u drugima jest. Moramo, tvrdi, izvući pouku iz svega što se događalo u EU proteklih godina, nisu svi isti, dovoljno smo vidjeli i proučavali i vremena više nema. – Malo nas je, ne možemo sve, postoje granice i ograničenja, a oni koji su ih svjesni, nešto će postići. Vrijeme je da zaokružimo državu nakon 20 godina, ovo je taj trenutak – zaključio je premijer.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić zahvalila je svim građanima koji su izašli na referendum, Saboru koji je 12 godina vodio postupak pristupanja EU, pregovaračkom timu, svim ministarstvima te svim vladama koje su učinile sve da budemo danas tu gdje jesmo. – Ovo je veliki dan za zemlju, Sabor i sve nas koji smo od početka na ovom projektu koji je formalno počeo 2001. godine i sada doživljava svoj vrhunac. Pet riječi mi pada na pamet, Hrvatska, EU, konsenzus, odgovornost i samopoštovanje. Za nas je cijeli proces pristupanja bio na prvom mjestu izgradnja države i institucija koje nismo imali. Izgradnja i izbor europskog identiteta bio je za nas prvi politički konsenzus. Naučilo nas je to odgovornosti da nam nitko ne može pomoći ako si ne pomognemo sami i na kraju – naučilo nas je samopoštovanju – zaključila je ministrica Pusić koja je podsjetila na dugi put koji je Hrvatska prošla da bi došla do ovog dana.

IDS-ov Damir Kajin rekao je da je dokaz dobre volje Europske unije prema Hrvatskoj činjenica da je već pet zemalja prije nas ratificiralo naš pristupni ugovor. Mi to nismo mogli prije, podsjetio je, jer nije došla odluka Ustavnog suda o regularnosti referenduma. – Nitko u EU nije prošao ono što je prošla Hrvatska, prošli smo rat, naši su gradovi od Vukovara do Dubrovnika stradavali, prošli smo pretvorbu, imali smo i avanturu u Bosni i Hercegovini, neću o tome sada, promijenili smo društveno uređenje, izgubili smo zbog rata strana tržišta – objasnio je Kajin te dodao kako EU danas ima silnih problema, živi blizu granice, pa ih redovito sluša.

– Hrvatska treba Europsku uniju, ali i Europska unija treba Hrvatsku. Imamo netaknutu prirodu, krasno more, dobre ljude, nezagađeno zemljište. EU smo dali banke, firme, valjda nećemo i HEP. Nadam se da će Istra, ali i cijela Hrvatska iskoristiti sve što nam EU donosi, želim vjerovati da smo sigurniji u Uniji nego izvan nje. EU ne treba idealizirati ni mistificirati, ali treba vjerovati u institucije – nastavio je Kajin te kazao kako sve članice sada moraju pomagati Grčkoj, ali je to na jedan način dobro, jer znači da pomažu jedni drugima. Nama pomoć zasad ne treba, a imamo mogućnost iskoristiti sredstva iz europskih fondova. – Za sreću se moramo boriti sami, ali nam mogu pomoći. Vjerovao sam u EU 90-ih, vjerujem i danas, i ne želim se razočarati u EU sutra – zaključio je Kajin.

Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista kazao je kako i dalje vjeruje da je referendum prerano održan i da je trebalo građanima ponuditi više vremena za odluku. Ovo danas je svečani trenutak i velika odluka Sabora, ali vjeruje da je odluka građana ipak bila daleko važnija. Podsjetio je kako su laburisti tražili još malo vremena za održavanje referenduma, kako su građanima slane prijeteće poruke da neće biti mirovina ako glasaju protiv EU te kako su građani "filani" TV spotovima, umjesto da su dobili dijalog koji je najvažniji. – Nažalost, samo 47,5 posto građana izašlo je na referendum, a broj bi sigurno bio veći da smo im dali malo više od 42 dana za odluku. Pa i Sabor tek sada ratificira ugovor, dakle svi su imali više vremena od građana. Pred Vladom je sada 15 mjeseci za konkretne gospodarske poteze i 15 mjeseci za dokaze da je EU bio jedina alternativa, i zato predlažem da 1. srpnja 2013., kada uđemo u EU, ne otvaramo šampanjac i ne pravimo veliki vatromet – zaključio je Lesar.

– Tri mjeseca otkad sam potpisala Pristupni ugovor, mi danas raspravljamo o njegovoj ratifikaciji. Ovo je svečan dan jer se rijetkima pruža prilika kakva se pruža ovoj generaciji političara da odluče o budućnosti Hrvatske u EU. Dakako da je ovo i trenutak kad se valja prisjetiti hrvatskoga puta do ulaska u EU. Ovo je pravi trenutak za to i činjenica je da je za ovaj trenutak, za ulazak Hrvatske u EU,  najzaslužniji prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman jer smo najprije morali postati samostalna i neovisna država. Njega se moramo prisjetiti, ali i i hrvatskih branitelja, pogotovo onih koji su dali živote za slobodu, ovo je trenutak da se prisjetimo njihovih obitelji, majki, djece i da smo zbog njih mogli početi pregovore za ulazak u Europsku uniju – rekla je predsjednica HDZ-a i potpredsjednica Sabora Jadranka Kosor.

– Danas se radi o važnom trenutku, ali i poruci koju šaljemo članicama, danas kažemo da Europskoj uniji, kao što je prije 20 godina Europska zajednica rekla da Hrvatskoj. Ovo je najvažniji ugovor koji je Hrvatska sklopila! Trebalo je proći vremena od referenduma, na kojem je nešto više od 66 posto građana dalo da za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, te smo morali pričekati da svi oni rokovi pred Ustavnim sudom proteku kako bi se proglasilo da je referendum u skladu s Ustavom. HDZ je dakako bio angažiran do zadnjeg trenutka i za uspjeh referenduma dali smo značajan doprinos. Naš rejting drži u ovom trenutku činjenica da smo ugovor potpisali i da smo krajem 2010. donijeli Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Taj je zakon donijela HDZ-ova vlada. Prije dvije i pol godine obavljen je najveći dio najtežeg posla. Bio je to težak put, ali Vlada koju sam vodila bila je svjesna da se taj cilj može ostvariti. Uspjeli smo razriješiti granično pitanje sa Slovenijom i deblokirati pregovore – rekla je Kosor.

Komentara 76

OB
-obrisani-
15:09 09.03.2012.

* \"... - da sto vise izmuzemo i isisamo iz fondova i drugih lepih mesta gde mogu pare da se dobiju.\" zastupnik Lesar

BS
bstrabi2
17:10 09.03.2012.

Tko sretniji od građana Hrvatske.Jer na referendumu su bili prevareni...

PR
Protivcenzure
18:20 09.03.2012.

zaključe da ulazak u eu nije vrijedan slavlja....i onda glasaju za pristup!! trebali bi malo preispitati svoje mozgove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije