Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum o braku

Leko primio potpise: 'U Saboru ne dajemo vrijednosne sudove'

Josip Leko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
14.06.2013.
u 15:19

- Ovdje Sabor ne daje ocjene niti vrijednosne sudove, mi radimo u skladu s Poslovnikom sa standardima i praksom Sabora. Dakle svi građani RH koji poštuju Hrvatsku, institucije, demokratske standarde su dobrodošli u Sabor – rekao im je Leko.

Nakon što su pustili dva bijela goluba, odnosno goluba i golubicu, kao simbol braka, predstavnici inicijative ušli su u zgradu Sabora gdje ih je u svome uredu dočekao predsjednik Sabora Josip Leko. Nakon što su mu predali zahtjev za raspisivanje referenduma sa 749.316 potpisa, Leko im je objasnio standard kojeg se Sabor drži.

- Ovdje Sabor ne daje ocjene niti vrijednosne sudove, mi radimo u skladu s Poslovnikom sa standardima i praksom Sabora. Dakle svi građani RH koji poštuju Hrvatsku, institucije, demokratske standarde su dobrodošli u Sabor – rekao im je Leko, te dodao kako sada slijedi uobičajena procedura za sve zaprimljene podneske i zahtjeve. - Kad bude primljeno u urudžbenom zapisniku i dobijemo zapisnik o prijemu materijala proslijedit ćemo nadležnim radnim tijelima u Saboru i čekati njihova stajališta – tvrdi Leko te dodaje kako nisu zadani rokovi kada će neki odbor ovaj zahtjev staviti na dnevni red.

- To zavisi od odbora i od plana rada Hrvatskog sabora. Ja očekujem samo da se poštuje Poslovnik – kazao je Leko.

\"749.316 građana želi da se održi referendum\"

Koordinatorica inicijative U ime obitelji Željka Markić rekla je da 749.316 građana želi da se održi referendum na kojem će građani moći odlučiti jesu li za to da se u Ustav RH unese odredba da je brak zajednica muškarca i žene.

Odvjetnik inicijative Krešimir Planinić dodao je kako je ta brojka prikupljenih potpisa iznad traženih deset posto, odnosno gotovo 20 posto ukupnog biračkog tijela. - Mi smo sretni da smo predali ovdje glasove, kutije i možemo dalje iščekivati demokratsku proceduru. Naša očekivanja su da se poštuje Ustav i Zakon o referendumu – kaže Planinić.

\"Inicijativa raspolagala sa 140 tisuća kuna budžeta\"

Markić dodala je da je inicijativa raspolagala sa 140 tisuća kuna budžeta.

- Donatori su građani RH, nemamo nikakve darove iz inozemstva. Od 140 tisuća kuna 40 posto su donacije od pojedinih građana, a ostali dio su donacije različitih institucija. Na našim web stranicama sutra možete pažljivo pročitati sve o donacijama – najavljuje Markić koja očekuje da će Vlada i Sabor poštivati Ustav i proceduru te raspisati referendum u najkraćem vremenskom roku.

- Nema pravno utemeljenog niti pravednog načina da izvršna vlast izbjegne raspisivanje referenduma. Bilo kakav korak koji bi išao u tom smjeru značio bi ili primjenu političke sile ili nekakvu smicalicu. Ja ne očekujem da bilo tko u Hrvatskoj želi napraviti korak u natrag prema totalitarizmu. Nitko ne očekuje da jedna demokratska Vlada ne poštuje proceduru i to nakon ulaska u EU – primjećuje Markić.

Podupiru svačije pravo na izjašnjavanje

S obzirom da je u svom govoru na Markovom trgu Markić rekla da je ova inicijativa za prava svih hrvatskih građana, novinare je zanimalo njeno mišljenje o sutrašnjem gay pride-u u Zagrebu. - Mi podupiremo pravo svih građana RH da se izjasne o onome što je njima važno, a nama je važno da se izjasnimo o pitanju braka, drugima je važno nešto drugo i to pravo imaju svi građani i nama je drago da ga imaju u demokratskoj Hrvatskoj – zaključila je Markić.

>>Inicijativa \'U ime obitelji\' u Saboru predala gotovo 750 tisuća potpisa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije