Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bespravna gradnja

Legalizirati se može i kuća u zaštićenom obalnom pojasu

'18.08.2008 Zadar - Bespravna gradnja Photo Dino Stanin/Vecernji list'
Foto: 'Dino Stanin/Vecernji list'
1/3
08.08.2012.
u 16:23

Vlasnici bespravnih kuća neće morati ostaviti ni prostor za cestu, ni prolaz susjedima

Sredinom srpnja Hrvatski je sabor donio novi Zakon o postupanju s bespravno sagrađenim objektima, pa će legalizacija ići po novim pravilima, za koje vladajući tvrde da olakšavaju i pojeftinjuju cijeli postupak. Trošak za vlasnika bit će niži, a može se dobiti i otplata nakon legalizacije.

Dramatične posljedice

Međutim, što nova pravila legalizacije donose uređenju zemlje? O tome nije bilo puno riječi, a Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, tvrdi kako bi posljedice mogle biti dramatične.

– Zakon je trebao biti iskorišten kako bi se napravilo barem minimalne popravke u prostoru. No, u njemu nema ni najmanje naznake nečega što popravlja stanje, iako je to bila zadnja prilika da se stanje u prostoru popravi – kaže H. Hrabak.

Vlasnici bespravnih kuća neće tako biti prisiljeni da učine barem minimalne preinake, da ostave, primjerice, nešto prostora za cestu ili da ne otežavaju prolaz susjedima i slično. Stanje kakvo je sada, a na nekim je mjestima život takvom gradnjom mnogima otežan, ostaje bez ikakvih popravaka, odnosno i bez izgleda da bi se to ubuduće moglo srediti. Osim toga, novi zakon, za razliku od lanjskog HDZ-ova, omogućava legalizaciju i kuća sagrađenih na vodnom dobru, na poljoprivrednom zemljištu, u šumama, u zaštićenom obalnom pojasu pa čak i na kulturnom dobru ako to odobri mjerodavni konzervatorski zavod!

Veliki pritisak

– To će proizvesti strahovito veliki koruptivni pritisak na konzervatore, koji će od njih nekom lokalnom tajkunu moći uskratiti pristanak? – kaže Hrabak. Za gradnje na vodnom dobru odobrenje za legalizaciju davat će Hrvatske vode.

– Što je netko bio bezobrazniji, što je dublje ušao u prostor, u okolinu, u zeleni pojas, to će sada dobiti veću nagradu. Ako je netko kupio poljoprivredno zemljište za dva eura po kvadratu, sad mu država preko noći višestruko povećava vrijednost zemljišta - kaže Hrabak. Kako se čini, sad će biti omogućena legalizacija gotovo sve do jednog objekta sagrađenog bez dozvole, na samoj obali, u šumi, na poljoprivrednom zemljištu... Hrabak posebno ističe da zakon ni na koji način ne sprečava opasnost da se novim prostornim planovima građevne zone dalje ne šire.

– Ako je netko dobio dozvolu za kuću u zelenom pojasu, kako će se, kad se bude donosio novi prostorni plan, spriječiti da se u gradivo zemljište ne uvrste i susjedne parcele? - pita Hrabak, a zakon o legalizaciji na to pitanje nema odgovora.

Presedani koje su bespravni graditelji izveli unutar, primjerice, 70 metara zaštićenog obalnog pojasa uz more, ne uklanjaju se, a zaštite od širenja građevinskih zona nema.

– Jedina nada je da se ni ovaj zakon, kao ni onaj prethodni, ne bude mogao provoditi, zbog drugih razloga, a ne zbog zaštite prostora - kaže Hrabak.

Komentara 7

LA
Lavica7
20:58 08.08.2012.

Puno bi toga bilo jasnije kad bi stavili imena i prezimena tih koji su bespravno sagradili te svoje vile...

OB
-obrisani-
21:31 08.08.2012.

Fascinantno je kako se nagrađuje ekipa koja je bespravno gradila. Očito se štiti ekipa bliska vladajućima. Kako mislite nagraditi one koji su obijali pragove državnih ureda, trpili od tih državnih službenika izd......nje, čekali po nekoliko godina na papire i nana kraju sve to skupa masno pre/platili i poštivali zakon? Kako mislite obeštetiti one kojima su kuće srušene?

Avatar bereza
bereza
19:32 08.08.2012.

Što komentirati? G. Hrabak je svojim izjavama u ovom članku sve komentirao! Umjesto da Država kazni one koji su bespravnom gradnjom i krajnjom bahatošću uništili prostor te ih natjera da plate primjerenu kaznu za to što su učinili, PiPi i njegov prvi zamjenik Vrdoljak odlučili su svoje kompanjone nagraditi. Konačno, svaka ptica svome jatu leti, pa tako PiPi brine samo o interesima onakvih kakav je on sam. Ne samo to - oni su grubo išamarali sve one "budale" koji su plaćali sve poreze, naknade, doprinose... koji su išli legalnim putem, poštujući zakone ove države. PiPi je svim takvima, poštenim stanovnicima ove zemlje, još jednom poručio: "Tko vas khebe, stoko jedna parazitska! Da ste za nešto, ne biste morali poštivati zakone!" Što drugo očekivati od PiPija, kao da se ne zna tko je i što je?! Kamo ide ova Država? Neka nam je Bog na pomoći, jer od ove vlasti se ne može ništa dobroga očekivati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije