Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvrt na ulasku u EU

Le Monde o ulasku u EU: Ostavite dragocjene iluzije na ulazu

zastave,hrvatska zastava,europska zastava
Tomislav Miletić/PIXSELL
27.06.2013.
u 18:48

"U povodu službenog ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja od dežurnih apologeta svega 'neminovnog' ne treba očekivati prigušene tonove. Slavljeničko prigodničarstvo omiljeni je žanr medijskog podsjećanja na temeljne konsenzuse."

Urednik hrvatskog izdanja Le Monde diplomatiquea (LMD) u najnovijem izdanju osvrće se na ulazak Hrvatske u EU u tekstu pod naslovom: Kraj povijesti na hrvatski način.

Pročitajte što, između ostalog, ima za reći uredništvo na tu temu...

Kriza eurozone na ideološkoj razini tako nije ozbiljnije ni registrirana, niti je pobudila dublji analitički interes za strukturne uzroke posustajanja europskog projekta. Umjesto toga, svjedočili smo automatizmu recikliranja formula o izvjesnosti njegova skorog oporavka. Predugo već teleološki narativ o Europi kao historijskom rješenju za sve socioekonomske i političke poteškoće ovih prostora čini osnovni okvir tumačenja vlastite povijesti da bi se društvene elite (i ne samo one) usudile dovesti ga u pitanje. Ovisnost o prijeđenom putu – i socioekonomska i ideološka – ne čini samo nezamislivima alternative, nego i svaki pokušaj ozbiljnije, sistematične kritike. Fantazmatski objekt “Europa”, pobrkan s realno postojećom Europskom unijom, zaklonio je pristup prozaičnoj kriznoj realnosti projekta kojemu se Hrvatska 1. srpnja konačno pridružuje. Ako je euroentuzijazam zbog rekordno dugog procesa pristupnih pregovora u javnosti i splasnuo, ono što ga je zamijenilo ipak nije navodno široko rasprostranjeni euroskepticizam, nego eurofatalizam: uvjerenje o EU kao jedinoj mogućoj budućnosti pokazuje da je u stanju ideološki život nastaviti i bez dojučerašnjih retoričkih pozlata.

U povodu službenog ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja od dežurnih apologeta svega “neminovnog” ne treba očekivati prigušene tonove. Slavljeničko prigodničarstvo omiljeni je žanr medijskog podsjećanja na temeljne konsenzuse.

Uredništvo hrvatskog izdanja Le Monde diplomatiquea odlučilo je tim povodom dati prostora kritičnijim glasovima i slavljeničkim govorima idealnom objektu Europe suprotstaviti podsjetnike na realnost Unije u krizi. U turbulencijama koje slijede, i Hrvatskoj će biti bolje da svoje dugo kultivirane i dragocjene iluzije ostavi na ulazu. Ulazeći u prostor povijesti, ulazi u prostor borbe, navodi se.

>>Kako Hrvatsku dovesti s razine fiće na razinu mercedesa?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije