Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJE SPRIJEČITI...

Lažnim eksplozivom protiv terorizma

stadion Wrigley Field
21.09.2010.
u 18:19

Nadobudni terorist koji je podmetnuo eksplozivnu napravu pored slavnoga čikaškog stadiona uhićen je bez problema, jer je eksploziv bio lažan.

Kad su u nedjelju uhitili 22-godišnjeg Samija Samira Hassouna, 22-godišnjega libanskog državljana koji već tri godine boravi u SAD-u, i optužili ga za pokušaj korištenja oružja masovnog uništenja i pokušaj korištenja eksplozivne naprave, agenti FBI-ja učinili su to bez ikakve napetosti kakvu potenciraju akcijske scene sličnog sadržaja u hollywoodskim filmovima. Njihova mirnoća je, između ostalog, posljedica toga što su znali da u Samijevu ruksaku nije eksploziv.

Naime, ono čime je Sami napunio ruksak koji je ostavio u kanti za smeće uz sportski bar World Class Sluggers blizu slavnog stadiona Wrigley Field u Chicagu, gdje doduše nisu igrali Chicago Cubsi koji su na gostovanju, ali je održavan koncert Dave Matthews Banda, bio je lažni eksploziv koji su mu prodali agenti FBI-ja. Robert Grant, specijalni agent zadužen za taj slučaj, napomenuo je da su na informaciju od doušnika FBI-jevi ljudi koji su se pretvarali da su teroristi iz Kalifornije prije godinu dana stupili u kontakt s Hassounom i da su ga pustili da pravi planove za teroristički čin jer su mu oni ponudili da ga opskrbe eksplozivom.

Kako kažu iz FBI-ja, to ni u kojem slučaju nije prvi put da pomoću svojih kontakata i vrijednoga obavještajnog rada podmetnu lažni eksploziv teroristima koji planiraju akcije na američkom tlu. Prošle godine uhićen je jedan jordanski državljanin dok je uzaludno pokušavao detonirati "bombu" pod jednim neboderom u Dallasu, kao i čovjek koji je pokušavao kombi s "eksplozivom" detonirati pred zgradom saveznog suda u Springfieldu u Illinoisu. Od FBI-jevaca su lažni eksploziv kupila i četvorica terorista koji su ga u svibnju 2009. pokušali detonirati pokraj dvije sinagoge u New Yorku.

Vrijednim radom američkih obavještajaca ne samo da je spriječeno nekoliko opasnih terorističkih akcija, nego je i objavljivanjem podataka o proteklim akcijama znatno otežan život teroristima; nikad neće moći biti sigurni tko je doušnik, a tko nije, a svaki eksploziv koji nabave morat će isprobati prije akcije, što je iznimno teško sakriti.

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:54 23.09.2010.

Svaka čast, dobro obavljen posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije