Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korupcija u školstvu

Lažirali 600 diploma, izvukli novac iz škvera i sve zataškali

stanovic
Nino Strmotić/Pixsell
09.12.2010.
u 09:30

Ivo Sanader tražio je da se slučaj s Otvorenim učilištem i Brodosplitom zataška - kaže Stanović

– Sad mi je jasno da sam upozoravajući na pojedine slučajeve i nepravilnosti dirnula ondje gdje nisam smjela i gdje nisu očekivali. Najviše pozicionirani do kojeg sam došla bio je gospodin Sanader... Tražila sam poništenje 600 svjedodžbi koje je izdalo splitsko Pučko otvoreno učilište jer nije postojala dokumentacija da su ti ljudi doista bili završili te programe... I dalje mislim da sam bila u pravu, ponovno bih učinila isto bez obzira na posljedice koje sam imala. Politika se umiješala i zaustavila me, a to samo potvrđuje da su u pranje novca i korupciju, a u ovom slučaju to je bilo posrijedi, bili umiješani i sami vrhovi tadašnje vlasti – tvrdi Nada Stanović, prosvjetna inspektorica iz Splita.

Podrška obitelji

Ona već dulje upozorava na nepravilnosti, podjelu diploma ljudima koji nikada nisu sudjelovali u programu prekvalifikacije ili kvalifikacije, preko kojih je, sumnja, opran novac koji je završio na tko zna čijim računima, najvjerojatnije u inozemstvu.

Tražila je i poništavanje upisa učenika koji nisu položili prethodni razred ne vodeći pretjerano računa o tome čiji su sinovi ili kćeri... 
Ali upravo to što joj je bilo nebitno koga proziva i kome se zamjera dovelo je do 
toga da je protiv nje u ožujku 2007. godine pokrenut postupak pred službeničkim sudom zbog “teške povrede službeničke dužnosti”.

– Naveli su 39 razloga zašto to čine, ali nijedan nije bio utemeljen. Spasilo me to što je cijeli slučaj dospio do Sabora i što je Željko Jovanović, koji je na čelu Nacionalnoga vijeća za borbu protiv korupcije, zatražio da mu se moj slučaj argumentira. Kako argumente nisu imali, sve se povuklo i stišalo, a tadašnji ministar obrazovanja Dragan Primorac javno mi se ispričao – prisjeća se prof. Stanović, koja je zbog izloženosti stalnom pritisku imala i teških zdravstvenih poteškoća.

– Imala sam veliku podršku obitelji, posebno muževu. Ali okvir cijele priče postao mi je posve jasan kad sam dobila informaciju da je tadašnji premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader o tome govorio na užem stranačkom skupu. Tražio je da se cijeli slučaj s Otvorenim učilištem i Brodosplitom zataška. Kao što je vidljivo i jasno iz svih dokumenata, novac je iz škvera izvučen za edukaciju njihovih zaposlenika, ali je stvarno završio negdje drugdje, na nečijem računu. Bilo bi zanimljivo vidjeti na čijem – upozorava prof. Stanović.

Slučajevi na koje je upozoravala u proteklih nekoliko godina javnosti su dijelom poznati, no do sada je nepoznato bilo to do kuda su sve njezina “otkrića” vodila.

Osim bivšeg premijera Sanadera “putovi” koje je pratila doveli su je do državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja Želimira Janjića te državne tajnice Diane Vican. Za Janjića vezuje dva konkretna slučaja.

Prvi je Pučko otvoreno učilište u Splitu koje je “obrazovalo” osobe za koje nisu postojali potrebni dokazi i papiri da su edukaciju zaista prošle i uspješno je završile.

Drugi je slučaj Glazbena škola Josipa Hatzea koja je pojedine učenike (redakcija posjeduje imena i kompletnu dokumentaciju) upisivala u viši razred iako prethodni nisu uspješno završili. Osim toga u školu su upisivali učenike koji nisu ispunjavali određene kriterije. Državni je tajnik Janjić i u tom slučaju, prema riječima prof. Stanović, “odradio” cijeli posao i slučaj zataškao. Nada Stanović kaže da ju je ravnatelj splitskoga Otvorenog učilišta tužio za klevetu, ali je optužbu povukao. Vjerojatno, kaže, nije želio riskirati što bi sve u tom postupku moglo izići na vidjelo.

Maknuli je sa slučaja

Osim ta dva ima, prema njezinim riječima, još je niz slučajeva koji dokazuju korupciju u školskome sustavu. Jedan se odnosi na OŠ Grohote u kojoj je jednom učeniku dopušteno nezakonito dodatno polaganje ispita kako bi mogao upisati viši razred, a drugom u istom položaju – nije.

Ministar Radovan Fuchs povukao ju je i suspendirao s tog slučaja te ga dodijelio njezinu sadašnjem šefu Ivanu Ivandi.

U OŠ Meje ravnatelj Slavko Vrgoč na mjesto nastavnice hrvatskog jezika zaposlio je odjevnu tehničarku premda se za to mjesto natjecalo 35 profesora hrvatskog jezika. Slučajevi u kojima su uočene nezakonitosti samo se nižu.

Nada Stanović ističe da su zataškani jer su akterima leđa čuvali politički moćnici vođeni raznoraznim razlozima.

Komentara 37

1O
1st-opinion
11:43 09.12.2010.

Nije samo DrIvo upleten u korupcioju i JACA LAZLJIVICA KRADLJIVICA i ona dolazi na red i za nju se zna ali sada nesmiju ni novinari o tome pisati niti Bajc po tome javno ceprkati. NEMA PPOSTENOG HDZ-ovca. Pozdrav gosppodji Nadi,di, pravom borcu protic korupcije.

BA
baš
19:12 09.12.2010.

Rodney-iznenadio bi se koliko ih je malo.

KA
Kakma
12:46 09.12.2010.

Hrvatino---Bolje i crveni nego LOPOV.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije