Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan europskog broja 112

Lani u Hrvatskoj 1,96 milijuna poziva na broj koji spašava život

Slavonski Brod: Obilježaven Dan europskog broja 112
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/11
10.02.2024.
u 14:31

Ove su godine u sklopu akcije prikupljana sredstva za kupnju dijagnostičkog aparata za bolnicu u Petrinji

Više od stotinu pripadnika žurnih službi, rekreativaca i građana sudjelovalo je na tradicionalnom rekreativnom trčanju koje je u sklopu obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja 112 i Međunarodnog dana civilne zaštite trinaestu godinu zaredom održano u Slavonskom Brodu. Jedan je to od načina na koji se građane nastoji podsjetiti na važnost broja 112, putem kojega se na jednostavan, siguran i učinkovit u gotovo 40 zemalja Europe može dobiti pristup hitnim službama.

Akcijom se ujedno želi upozoriti na važnost prevencije u očuvanju zdravlja, jer će tako sigurno i broj poziva prema žurnim službama biti manji. U sklopu akcije održana je i izložba opreme žurnih službi – policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, HGSS-a, Crvenog križa te ronilačkog, radioamaterskog i aerokluba. Cilj je prikazati javnosti mogućnosti i sve ono što služba 112 predstavlja. 
Utrka je simbolično startala u 11 sati i 2 minute, a trčalo se uz rijeku Savu u dužini od pet kilometara.

- Čestitam svim operaterima u sustavu 112, kako u Hrvatskoj, tako i drugim europskim zemljama, koji zaista odrađuju zahtjevan i pohvalan posao. Oni su prvi kontakt prema onima koji su u potrebi, koji traže pomoć žurnih službi, policije, vatrogasaca, hitne pomoći, ali i ostalih službi - rekao je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Hrvatskoj je uveden 11. veljače 2005. godine. Od tada do danas upućeno je oko 35 milijuna poziva na taj broj. Samo prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 1,96 milijuna poziva, od čega između 20 i 25 posto nenamjenskih, odnosno onih koji se odnose na nestanak struje, vode i slično. Zlonamjernih je poziva, srećom, svake godine sve manje, no zabrinjava činjenica da  još uvijek ima onih koji bespotrebnim pozivanjem zauzimaju liniju koja u tom trenutku može nekome spasiti život.

POVEZANI ČLANCI:

Broj 112 dostupan je u svim članicama Europske unije i na njega se u svakom trenutku može besplatno zatražiti pomoć. Najviše je poziva koji zahtijevaju aktivnost hitne medicinske službe. Zatim dolaze oni koji traže policiju, pa vatrogasce i složene aktivnosti. 

- Županijski centri koordiniraju svim aktivnostima koje se događaju, od onih jednostavnijih do složenijih poput velikih oluja, potresa, poplava i drugih nepogoda kojih je, nažalost, sve više. Samim time i sustav civilne zaštite se oprema, osposobljava i podiže na višu razinu, kako bi mogao odgovoriti na sve zahtjeve koji su pred nama – objašnjava Trut.

Samo u Brodsko-posavskoj županiji lani je zabilježeno oko 35 tisuća poziva na broj 112. Od toga je bilo oko 1500 poziva sa stranih operatera, odnosno od osoba koje dolaze iz drugih zemalja. Naime, stranci koji borave u Hrvatskoj ne znaju druge žurne brojeve osim broja 112. To je važno i za naše državljane u drugim zemljama Europske unije, jer pozivom na taj broj mogu dobiti bilo koju žurnu službu. Pri tom čak ne moraju znati jezik države u kojoj se trenutno nalaze, nego jedan od svjetskih jezika - engleski, njemački ili francuski.

Prošle godine bilo je 280 poziva s autoceste, odakle su nazivali ljudi koji su doživjeli prometnu nesreću, uglavnom strani državljani. Poznato je, naime, da kroz ovu županiju prolazi čak 128 kilometara autoceste, od čega 112 kilometara autoceste A3 i 16 km koridora 5c.

- Znamo da nesreće koje se događaju na autocesti uglavnom budu s težim posljedicama, gdje je potrebno angažirati i hitnu i vatrogasce i policiju i Hrvatske autoceste. Jednim pozivom na broj 112 dobije se usluga svih tih službi - rekao je Pavo Baričić, voditelj Službe civilne zaštite Slavonski Brod.

Ove je godine u suradnji s Hrvatskom udrugom za bolesti štitnjače organizirana i humanitarna akcija za kupnju uređaja za ultrazvučnu dijagnostiku za bolnicu u Petrinji.

- Danas krećemo s našom akcijom prikupljanja sredstava za ultrazvuk. Nažalost, svaka druga do treća žena ima problema sa štitnjačom, tu su i muškarci i djeca, srećom ne u tom omjeru. Iznimno su važni edukacija, rano otkrivanje bolesti i suradnja liječnika pacijenta, jer zajedno možemo postići puno - rekla je predsjednica udruge Verica Mešić, i sama  jedna od oboljelih od karcinoma štitnjače, koja će 12. svibnja ponovno hodati od Zagreba do Petrinje kako bi se prikupila potrebna sredstva. 

VIDEO Obilježavanje Dana europskog broja 112

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije