Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Agram

Lani je čak 2081 ugovor sklopljen izravno

Milan Bandić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
22.10.2014.
u 18:15

Žurna nabava – 
Vrijednost poslova ugovorenih bez prethodne objave je 4,05 milijardi kn

Ugovor između Zagrebačkog holdinga i tvrtke CE-ZA-R, vrijedan 7,7 milijuna kuna, a koji je za USKOK sporan, sklopljen je bez provedenog javnog nadmetanja.

Tvrtka Petra Pripuza uklanjanje glomaznog otpada sa zagrebačkih ulica s Holdingom je ugovorila u postupku bez prethodne objave poziva na nadmetanje, odnosno direktnom pogodbom. U obrazloženju Holdinga navodi se da su morali ići na žurni postupak ugovaranja odvoza glomaznog otpada zbog događaja koje nisu mogli predvidjeti.

Rješenje Ministarstva

Pri tome su se pozivali na rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, koje je mjesec dana prije no što su Holding i CE-ZA-R ugovorili sporni posao zabranilo odlaganje glomaznog otpada na Jakuševcu. Prema USKOK-ovu priopćenju, Bandiću i ostalima stavlja se na teret da su u dogovoru s vlasnikom CIOS-a i CE-ZA-R-a Petrom Pripuzom dogovorili taj posao mimo javnog nadmetanja, i tvrde da se taj posao mogao obaviti i na drugi način te da je taj posao preplaćen.

Samo ugovaranje poslova bez prethodne objave poziva za nadmetanje nije nimalo neobično u Hrvatskoj. Obveznici javne nabave vrlo često pribjegavaju tom načinu ugovaranja poslova, i to puno veće vrijednosti nego je to bio odvoz glomaznog otpada u Zagrebu. Lani je tako ukupno sklopljen 2081 ugovor za koji je proveden pregovarački postupak bez prethodne objave, a ti ugovori bili su vrijedni ukupno 4,053 milijarde kuna. Tako da je ugovor Zagrebačkog holdinga i CE-ZA-R-a sitnica u odnosu na tu ukupnu brojku. Lani je, pokazuju podaci Uprave za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva, preko sustava javne nabave sklopljeno ukupno 22.025 ugovora, a ugovori sklopljeni u pregovaračkom postupku bez prethodne objave čine 12,23 posto svih tih ugovora.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Državna revizija

Žurnost se pritom često koristi kao razlog da se ne provede javni natječaj jer procedura odabira najboljeg ponuđača tim putem može potrajati i nekoliko mjeseci. Po tome, obrazloženje Holdinga u slučaju CE-ZA-R-a zvuči puno uvjerljivije nego nekih drugih koji su išli također u žurnu nabavu, poput Ministarstva regionalnog razvitka u mandatu Branka Grčića, koje je prošle godine izravnom pogodbom s tvrtkom Tehnozavod Marušić ugovorilo nabavu sustava kontrole evidencije radnog vremena svojih zaposlenika te evidencije posjetitelja za 300.000 kuna, a uz obrazloženje da im je evidencija zaposlenika i posjetitelja nužna za rad i redovno poslovanje, bez kojih Ministarstvo ne može obavljati svoju djelatnost!?

Državna je revizija u brojnim svojim nalazima upozoravala na sporne žurne nabave pa tako, primjerice, i Grad Rijeku 2010. za direktno ugovaranje gradnje infrastrukture za priključenje prilazne ceste za Sveučilišni kampus, ukupne ugovorene vrijednosti 10,5 milijuna kuna. O spornim žurnim nabavama u HAC-u i drugim javnim tvrtkama da i ne govorimo. No nitko zbog toga nije ni priveden ni optužen.

Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

>>Bandić i Ljubičić stigli u Remetinec. Pripuzu prihvaćena jamčevina od 7,5 milijuna kuna!

>>Nobilo: Milana Bandića je trebalo maknuti iz Zagreba

>>Bandić sucu: Ako nekog ovdje treba zatvoriti, onda zatvorite mene, a pustite sve ove ljude

Komentara 12

DO
doktorica
18:28 22.10.2014.

pa da je i bilo natječaja oni su ionako svi namješteni!!!

DU
Deleted user
18:29 22.10.2014.

Sitan ali slikoit primjer. Tu su obožavatelji djela i lika Lika pisali hvalospjeve o Mesničkoj koju smo svi platili (projekt radove) a koja se sda u skladu s prvobitno datim stručnim mišljenjima struke bude popravljala, raskopavala i tak to. I opet, naravno, na naš račun. No dakle, Lik se sa svim gradskim, n a š i m novcem ponašal isto. Zlatn i šekreti, bagljavo asfaltirane rupe, krpanje, krpa, donacije Dinamu/Mamiću, besplatno vozikanje kojekoga po svijetu i u zemlji, voda, struja, kanalizacija u nelegalno izgrađene kvartove i niz, niz, niz i još nizova. Nadam se da je privođenje uslijedilo nakon kvalitetne pripreme, a kak je Merzel morala odstupiti, bu i Lik

TH
than
18:40 22.10.2014.

Lopovska posla... Naravno, nitko nece odgovarati ili ce odlezati koji mjesec na racun poreznih obveznika u pritvoru, za to vrijeme dobijati placu, biti u toplome, imati hranu, vodu, zdravstveno, a nakon toga uzivati u pokradenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije