Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani turizma

Lanac marina ACI u rovinjskom Loneu slavi 40 godina

Svečano otvorena ACI marina Rovinj
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
09.11.2023.
u 22:54

Nautičari su nam ostali vjerni i sezona je, s obzirom na sve okolnosti, bila dobra, kaže Kristijan Pavić, predsjednik uprave ACI-ja

Najveći lanac marina na Mediteranu, hrvatski ACI, ove godine obilježava 40 godina postojanja, a centralna proslava održana je večeras u rovinjskom hotelu Lone, u sklopu Dana turizma. - Nautičari su nam ostali vjerni i sezona je, s obzirom na sve okolnosti, bila dobra. Pred nama je novi projekt u Rijeci - kratko je kazao novinarima Kristijan Pavić, predsjednik uprave ACI-ja. Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver kazao je da je Hrvatska svjetska top destinacija u nautičkom turizmu, te da je tome uveliko doprinio upravo ACI. Slavljenicima je čestitao i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice pohvalivši ACI kao 'hrvatski proizvod, hrvatsku pamet i know how'.

Hrvatski ACI je, inače, s 22 marine najveći nautički lanac Mediteranu. Uskoro počinje gradnja 23. i ACI, poručuju iz te kompanije, sustavno jača položaj Hrvatske u samom svjetskom vrhu nautičkog turizma. Inače, ACI je, inače, čedo vizionara Veljka Barbierija, koji je u samo 18 mjeseci izgradio prvih 16 marina. Najavljeni projekt izgradnje ACI marine Rijeka, pak, najveći je nautički projekt u povijesti RH. 

Inače, trgovačko društvo Adriatic Croatia International Club, za djelatnost marina d.d. (ACI d.d.) započelo je svoje poslovanje pod imenom Adriatic Club Yugoslavia Brijuni, poduzeće za nautički turizam, a skraćeno ime bilo je  – ACY. Poduzeće je osnovano 1. srpnja 1983., krajem 1991. poduzeće mijenja ime u Adriatic Yacht Club, 1994. u Adriatic Croatia International, a sada se službeno zove Adriatic Croatia International Club. 

Današnji čelnici ACI-ja priznaju da je osnivanje bilo jedinstven pothvat u svjetskim razmjerima. Usred teške gospodarske i političke krize popraćene turbulentnim zbivanjima u tadašnjoj Jugoslaviji, na istočnoj su obali Jadrana širom otvorena vrata suvremenom nautičkom turizmu kakav dotad nije viđen na cijelom Mediteranu. S ciljem promocije i popularizacije jedrenja kao sporta ACI osniva 1987. i svoj jedriličarski klub, danas YachtClub Croatia (YCC), a jedan od značajnijih zajedničkih projekata ACI-ja i YCC-a je ACI Match Race Cup koji se od 1987.do 2013. redovito održavao.

POVEZANI ČLANCI:

Pretvorba u trgovačko dioničko društvo, izvršena je 1994. Formirano dioničko društvo bilo je u djelomičnom vlasništvu društva INA – industrija nafte d.d. Zagreb, tvrtke GRASSETTO Nederland iz Amsterdama, Hrvatskog fonda za privatizaciju i grupe malih dioničara – velikom većinom djelatnika ACI d.d. Te godine u sustav su uključene još dvije marine: ACI marina Cres i ACI marina Šimuni na otoku Pagu koje su dotad poslovale u sastavu tvrtke Marina Cres d.o.o. u vlasništvu INA-e – industrije nafte d.d. Zagreb. Od 1994. do 1996., pak,  godine tvrtka je svoje poslovanje ograničila na djelatnost najma vezova, uz pokoju komplementarnu uslugu, dok su ostale djelatnosti kao što su djelatnosti ugostiteljstva, trgovine, chartera i škole jedrenja povjerene drugim pravnim i fizičkim osobama temeljem ugovora o zakupu. U 1996. tadašnji većinski vlasnik, društvo INA – industrija nafte d.d. Zagreb otkupilo je vlasnički paket dionica od tvrtke GRASSETTO Nederland, Amsterdam, a 1997. godine INA – industrija nafte d.d. Zagreb prodala je svoj dionički paket društva ACI d.d. Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Ujesen 2014. godine započela je izgradnja nove, 22. po redu ACI marine u Slanom pokraj Dubrovnika. Najnovija ACI marina, koja s ponosom nosi naziv Veljka Barbierija, utemeljitelja ACI -ja, započela je s radom u kolovoza 2016. Rekonstrukcija ACI marine Rovinj, pak, dovršena je 2019., a investiranih dvadesetak milijuna eura najveća je investicija u povijesti ACI-ja. Rovinjska marina prva je  hrvatska marina u potpunosti usmjerena na luksuz, kako u segmentu investiranih sredstava, uređenja interijera i eksterijera, estetike, ponude vezova, inovativnih rješenja tako i pružanju usluge i različitosti ponude. Ukupno je od 2017. do danas u ACI marine uloženo gotovo 57 milijuna eura. 

Buduća ACI marina Rijeka, pak, bit će najveća investicija u nautički turizam u povijesti RH. Imat će oko 230 vezova i mnoštvo sadržaja i trebala bi promijeniti ne samo vizuru Rijeke nego turističku ponudu čitavog Kvarnera. Marina će postati novi centar grada, a u prvoj fazi će donijeti 130 radnih mjesta. Marina će imati šetnicu s drvoredom, vrhunske restorane, trgovine, sportske sadržaje itd., a Rijeku bi,kažu u ACI-ju, trebala transformirati iz tranzitne luke u turističko središte.

>> VIDEO Od ranog jutra gužve ispred HNK ove srijede: Svi žele osjetiti božićni duh Orašara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije