Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG AUTORSKIH PRAVA

Kuzma Kovačić tužit će Split zbog štandarca

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/2
30.10.2023.
u 14:12

Kipar tvrdi da su mu prekršena autorska prava zato što je doklesan Dan oslobođenja od fašizma

Obilježavanje ovogodišnjeg Dana oslobođenja Splita od fašista, 26. listopada, u sjeni je sukoba između gradske administracije i akademskog kipara Kuzme Kovačića. Naime, na kameno postolje štandarca postavljenog 1999. godine na Pjaci, rad Kuzme Kovačića, uz datume važne za Split, doklesan je i datum oslobođenja od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, što autor smatra kršenjem njegovih autorskih prava.

Čim su ga iz Grada obavijestili kako će dopisati još jedan datum, uzvratio im je kako se s tim ne slaže i ustvrdio da je riječ o autorskom djelu, a njihovo zadiranje i intervencija, bez njegova pristanka, znači kršenje autorskih prava. Međutim, u Gradu su stava kako se autorska prava odnose samo na izvedbu štandarca, a tekstualni dio određuje Gradsko vijeće koje je u travnju ove godine donijelo odluku da se na štandarac dokleše još jedan datum. Naime, na štandarcu su bile upisane godine koje je Gradsko vijeće u vrijeme njegova postavljanja dostavilo autoru.

VEZANI ČLANCI: 

Tako piše: 305. car Dioklecijan ulazi u Palaču; 640. Salonitanci naseljavaju Palaču; 1240. donesen prvi Gradski statut; 1882. formirana prva hrvatska uprava grada; 1991. Hrvatska postaje suverena i samostalna, a sada je na dnu popisa doklesano još: 26. 10. 1944. Dan oslobođenja Splita od fašizma.

Kuzma Kovačić smatra kako je to nepotrebno jer je u neposrednoj blizini, na Gradskoj vijećnici spomen-ploča posvećena upravo tom događaju, a negoduje jer se događaji više ne nižu kronološki.

– Ispravili smo nepravdu prema splitskoj mladosti koja je stvorila sve ono što smo mi kasnije morali braniti. Momci i cure iz Prvog splitskog odreda i svi ostali koji su položili život za domovinu i svoj Grad mogu na miru spavati – rekao je splitski vijećnik Damir Barbir koji je u Gradskom vijeću inicirao donošenje odluke o dopisivanju datuma, što su predložile Udruga antifašista i antifašističkih boraca te Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista VEDRA. Kuzma Kovačić najavio je kako će tužiti Grad Split za kršenje Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije