Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kusturica: Republika Srpska mora opstati!

kusto
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
01.12.2009.
u 13:21

"U Sarajevu hoće preko noći napraviti građane od nekoga tko je nitko. Kako možeš postati građanin ako si nitko? To je njihova ideja. Ili da se dogodi, recimo, majorizacija. Mislim da to nije moguće", naveo je Kusturica.

Ideja da se ima Republika je ideja da budemo građani, ali da ne zaboravimo tko smo. Ova druga ideja je da zaboravimo tko smo, ali da ne budemo Srbi. Utoliko je ta tekovina vrlo važna i ona mora opstati. Inače, tih milijun i tristo-četiristo tisuća ljudi izgubit će identitet vrlo brzo i lako - prenosi Blic izjavu Emira Kusturice iz Banje Luke.
- U Sarajevu hoće preko noći napraviti građane od nekoga tko je nitko. Kako možeš postati građanin ako si nitko? To je njihova ideja. Ili da se dogodi, recimo, majorizacija. Mislim da to nije moguće - naveo je Kusturica, prenosi Blic.

Slavni redatelj smatra da odnos Sarajeva prema njemu oslikava rečenica: "Dobar je on, pametan, ali što će mu to pravoslavlje".

- Mislim da je tu sporna točka. To govori o njima, a ne o meni. Ja nemam potrebu ni da ih vidim, niti imam bilo kakvu potrebu da se mjerim time. Osim prijatelja koje viđam, svakako - rekao je Kusturica.

On je podsjetio da je u jednom razdoblju mogao birati da postane nacionalni heroj u sredini gdje je rođen ili da bude omražen kod dijela svijeta koji je želio da od njega čuje da je Slobodan Milošević "fašist i gad".

- Tu ključnu rečenicu nikad nisam izgovorio - rekao je Kusturica.
Ključne riječi

Komentara 111

OK
Omladinac koji to nije
19:51 01.12.2009.

Sklonite mu sliku, plaše mi se dijeca.

Avatar punkufer
punkufer
21:07 01.12.2009.

Kusturica je moralna nakaza - dok su četnici klali njegovu \"raju\" on je sa Slobom pio viski. On nije napustio samo muslimanski dio svoje obitelji, kulture i prošlosti već i svoj grad, svoju \"raju\", mjesto dotadašnje inspiracije i nadahnuća zaza filmove. Spasio je svoje dupe, ali izgubio je sve drugo.

ĆI
ćiva
12:09 21.01.2010.

mislim da ovog ggupana ne treba komentirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije