Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Sanaderu

Kulterer se ispričao zbog bolesti, suđenje se nastavlja sutra

Kulterer (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/3
07.03.2012.
u 08:00

Na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno suđenje I. Sanaderu za ratno profiterstvo

Nakon što je prošlog tjedna zbog "dramatično važnog termina" helikopterom morao požuriti u Beč, a zbog čega je sud dozvolio da se njegovo svjedočenje odgodi za danas, Wolfgang Kulterer ipak se nije pojavio na klupi za svjedoke. Ispričao se sudu zbog nedolaska opravdavajući to bolešću. Prema neslužbenim informacijama, ostao u krevetu shrvan gripom.

Suđenje se nastavlja sutra kada je predviđeno svjedočenje poduzetnika Roberta Ježića koji je glavni USKOK-ov svjedok u dijelu optužnice koji Sanadera tereti da je od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura kako bi toj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Ježićevo je svjedočenje ključno jer tvrdi da je dio mita isplaćen preko njegovih tvrtki.

Bivši predsjednik uprave Hypo banke trebao je kazivati o kreditiranju kupnje zgrada hrvatskih veleposlanstava sredinom 90-ih. Ivu Sanadera, podsjetimo, tereti se da je tijekom pregovora o kreditu kao zamjenik ministra vanjskih poslova M. Granića uzeo 3,6 milijuna kuna provizije. USKOK smatra da je riječ o ratnom profiterstvu i da je ime hrvatskog iseljenika Eugena Laxe iskorišteno kako bi se prikrilo da je Sanader pravi primatelj provizije. Kulterer je prošli tjedan svjedočio da je pet posto provizije tražio Eugen Laxa, no nije se mogao sjetiti kako on izgleda, kao što se nije mogao sjetiti još niza detalja "jer je otad prošlo 18 godina". Bit će zanimljivo čuti što Kulterer ima reći i o sastanku s Ivom Sanaderom na parkiralištu Hypo banke u Austriji na kojem mu je, tvrdio je svjedok D. Vidaković, predao kuvertu nepoznata sadržaja.

– Bio sam u svojem automobilu na parkiralištu i spremao se ući u ured. Tada je na stražnja vrata na parkiralište izašao Kulterer. Sanaderu je predao žutu kuvertu formata A5, a susret je trajao vrlo kratko, pozdravili su se i Sanader je sjeo u crni Mercedesov džip i odvezao se. S njim je u autu bila i korpulentna žena crne kose, ispričao je Vidaković, dugogodišnji direktor Hypo Leasing Kroatiena u svojem svjedočenju.

Kultereru  je, pak,  sjećanje izblijedilo i oko prvog upoznavanja sa Sanaderom, a ne sjeća se ni točnih datuma pregovora osim da su se događali u jesen i krajem 1994. godine. Sanader se, tvrdio je Kulterer, pregovorima o zaključenju kredita priključio tek pri finalizaciji ugovora i to zbog "perfektnog znanja njemačkog jezika.

 

Komentara 15

DU
Deleted user
08:07 07.03.2012.

bio je šećer

PE
pemec
08:16 07.03.2012.

ja sam vidio kako walter wolf u novj radničkoj u poslovnoj zgradi daje kuvertu Liniću! Hoće li mi Bajić vjerovati ko špto vjeruje svjedoku upitnog morala u slučaju Sanader ili ko pšot je vjerovao Petraču u slučaju Zagorec

MA
maklin
08:55 07.03.2012.

Netko će danas naJežit....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije