Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Titanic

Kuharica s receptima za jela koja su se posluživala na Titanicu

hrana
arhivska fotografija
15.03.2010.
u 15:52

Autorica kuharice Yvonne Hume pranećakinja je prvog violinista orkestra s Titanica.

Iako je stota obljetnica tragičnog potonuća Titanica tek za dvije godine, već su naveliko počele pripreme za njeno obilježavanje. Tako se ovih dana na policama knjižara našla kuharica u kojoj su sabrani recepti za sva jela koja su putnici s Titanica jeli na svome putovanju, a osobita pozornost posvećena je posljednjoj večeri koju su pojeli prije nego što je brod udario u santu leda.

Zanimljivo je i to da je kuharicu napisala Yvonne Hume, pranećakinja prvog violinista iz Titanicova orkestra koji nije preživio nesreću. U kuharici su se, uz birana fina jela koja su jeli putnici iz prve klase, našli i recepti za ona jela što su konzumirali oni slabije platežene moći, odnosno putnici iz druge i treće klase. Tako su se u prvoj klasi jele oštrige, mladi pečeni golubovi i piletina à la lyonnaise. Druga klasa sladila se pečenim haringama s ljutim umakom, a treća klasa uživala je u goveđem gulašu i kolaču od šljiva.

No najzanimljivi je je upravo meni posljednje večere na Titanicu. Oni najbogatiji, koji su prema današnjoj vrijednosti izdvojili oko 75 tisuća eura, jeli su filet mignon Lili s paštetom od guščjih jetara, a oni koji su putovali trećom klasom večerali su juhu od povrća sa seljačkim biskvitima.

Autorica kuharice došla je do svih menija i angažirala vrhunske kuhare da vjerno rekonstruraju recepte. Oni će poslužiti i za kuhanje hrane na krstarenju kojim će se obilježiti 100. obljetnica potonuća Titanica. Brod Balmoral krenut će istom putanjom kao Titanic, a za vrijeme plovidbe pokušat će se rekonstruirati ono što se na kobnom putovanju događalo. Više od 60 posto mjesta, kojih ukupno ima 1300, već je rasprodano i to za 6000 funti. Iako mnogi tvrde da se radi o morbidnom pothvatu, interes za njega je ogroman.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije