Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nalaz antropologa

Kuhanje, a ne seks, temelj je braka i poticaj evoluciji

kuhanje
Arhiva VL
23.09.2009.
u 19:35

Napredak ljudskog roda dogodio se kad smo počeli koristiti vatru i kuhati, jer kuhana hrana pozitivno utječe na tijelo i um.

Još od naših predaka brak je zajednica koja se temelji na hrani, a ne na seksu, smatra Richard Wrangham, britanski antropolog s Harvarda. Svima je dobro poznat klišej: žena se cijeli dan kod kuće priprema za suprugov povratak s posla i, naravno, kuha.

Ritual započinje kad on uđe u kuću, članovi obitelji zauzimaju svoje pozicije za obiteljskim stolom, suprug je na čelu stola, a večera je poslužena.

Do ovog scenarija došlo je zbog naše daleke evolutivne prošlosti.

- Vjerujem da se prava transformacija ljudi dogodila kad smo počeli kontrolirati vatru i jesti kuhanu hranu jer ona mijenja naše tijelo, mozak, našu uporabu vremena i socijalni život - objašnjava Wrangham u svojoj novoj knjizi “Catching Fire: How Cooking Made Us Human”.

Kulturološki, povijesni i kulinarski dokazi upućuju na vjerojatnost Wranghamove pretpostavke.

Na planetu ne postoji društvo koje ne kuha, a i sa sirovom hranom ne bismo daleko dogurali. Spomenimo i to koliko je teško probavljiva.

- Znam koliko je kuhani obrok važan i uvjeren sam da je kuhanje ključno za našu evoluciju. Kuhanje nas je učinilo ljudima jer je značilo pozitivne radikalne promjene. Meso i biljke imaju tako više kalorija, a i lakše se probavljaju - napominje Wrangham.

Antropolozi tvrde kako mnoga primitivna društva toleriraju da udana žena spava naokolo, ali će je odmah izbaciti iz društva ako bude hranila ijednog drugog muškarca osim svog supruga, što je još jedan dokaz da je hrana važnija od seksa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije