Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krijumčarili oružje

Castro MiG-ove skrio ispod tona šećera i slao ih Kimu na remont

Oružje u Panami
screenshot/Youtube
17.07.2013.
u 23:42

Ministarstvo vanjskih poslova Kube kazalo je kako je brod prevozio zastarjelo oružje koje potječe iz doba Sovjetskog Saveza te je bilo na putu u Sjevernu Koreju, gdje je planiran popravak te nakon toga povratak na Kubu

Panamska policija nenadano je zaustavila sjevernokorejski brod neposredno prije ulaska u Panamski kanal, no umjesto droge koju su tražili, pronašli su velike količine raketnog oružja i nekoliko borbenih zrakoplova. Teretnjak Chong Chon Gang nominalno je s Kube prevozio vreće šećera, no uz njih su se u posebno napravljenim, skrivenim kontejnerima nalazile i dvije protuzračne baterije, devet rastavljenih raketa i dva zrakoplova MiG-21.

Posada u pritvoru

Da nešto nije kako treba, vidjelo se na samom početku racije. Čim su se policajci popeli na brod, sjevernokorejska posada pokušala im se suprotstaviti, no ubrzo su savladani i odvedeni u pritvor. Kapetan broda odmah je doživio srčani udar, a netom potom pokušao je i samoubojstvo. Neuspješno. Policajci su ga u tome spriječili, a pod šećerom su uskoro počeli nalaziti skriveno naoružanje.

– Očito je da je policija imala dojavu, najvjerojatnije od SAD-a, a to znači ili da je oružje snimljeno pri ukrcaju, ili Amerikanci imaju doušnika u samom vrhu Kube ili Sjeverne Koreje – kaže Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org. Nekoliko sati nakon objave o “padu” kubanske pošiljke vlada u Havani priznala je da je oružje njihovo. Slali su ga, tvrde, na remont u Sjevernu Koreju.

– To i nije nemoguće. Sjeverna Koreja u dijelu vojne industrije dobro je razvijena, ne zaostaje puno za Zapadom. Sasvim je moguće da Kuba, koja se kao i Sjeverna Koreja već godinama oslanja na sovjetsko naoružanje, koristi njihove pogone za remont – kaže Tabak.

Mreža sankcioniranih

Pronalazak oružja koje je u Sjevernu Koreju slano na remont otkriva još jednu stvar o kojoj se dugo špekulira, ali za nju još nije bilo službene potvrde. Naime, velika je mogućnost da su Kuba, Iran, Sjeverna Koreja i još nekoliko zemalja koje se nalaze pod embargom sastavili svojevrsnu neformalnu mrežu te usko surađuju na vojnom i ekonomskom polju jer su jednostavno osuđeni jedni na druge.

– I Kuba i Sjeverna Koreja nalaze se pod sankcijama s iste strane i sasvim je očekivano da surađuju. Nema to veze s nekom ideologijom ili komunističkim nasljeđem, već s čistim pragmatizmom. Nitko drugi s njima neće surađivati i kršiti međunarodne sankcije – kaže Igor Tabak.

>>Panamci pronašli neidentificirano oružje na brodu Sjeverne Koreje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije