Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPALIO ŠTALU I KUĆU

Krvava veljača 1985. u Pirovcu: Josip je u suludom pohodu ubio petero ljudi, prva žrtva bio mu je sin

Arhiva VL
21.02.2023.
u 18:45

Svoj je suludi naum Josip započeo, kako se osnovano sumnjalo, paljenjem štale. Nakon što je, u jutarnjim satima, izbio požar, u kom je izgorjela stoka, tada sedamdesettrogodišnji Jakov Urem odmah se zaputio u Mjesnu zajednicu kako bi prijavio požar i telefonom obavijestio tadašnju miliciju.

Stanovnici malog, idiličnog Pirovca, veljaču 1985. godine, pamte po stravičnom zločinu, kakav se do tada, a srećom ni nakon toga više nije dogodio u njihovom susjedstvu. Tada tridesetpetogodišnji Josip Urem, u svom je suludom pohodu, iz puške, ubio petero ljudi. Prva žrtva bio je njegov sedmogodišnji sin, nakon čega je ubio 94-godišnju strinu, svoje roditelje i susjeda koji je pohitao upomoć. Novinari Večernjeg lista istražili su tada kako se dogodio taj nezapamćeni zločin.

Svoj je suludi naum Josip započeo, kako se osnovano sumnjalo, paljenjem štale. Nakon što je, u jutarnjim satima, izbio požar, u kom je izgorjela stoka, tada sedamdesettrogodišnji Jakov Urem odmah se zaputio u Mjesnu zajednicu kako bi prijavio požar i telefonom obavijestio tadašnju miliciju. Odmah potom krenuo je natrag kući, gdje je trebao pričekati dolazak nadležnih. Ni slutio nije da ga kod kuće čeka pravi horor – troje mrtvih članova njegove obitelji na zgarištu nekadašnjeg doma, koji je i nesretnom Jakovu, istog tog dana, postao grobnica.

Naime, dok je starac bio u Mjesnoj zajednici, njegov sin, Josip, za kojeg se odmah posumnjalo da je zapalio staju, podmetnuo je požar i pod njihovu obiteljsku kuću te je započeo monstruozni, krvavi pir. Prema izjavi tadašnjeg suca istrage, Sanibora Vuletina, ubojica je, najvjerojatnije odmah, pri podmetanju požara u kući, na spavanju, ubio svog malodobnog sinčića Jakova koji je imao samo sedam godina. Otišao je potom u sobu gdje je pucao u svoju strinu Maru, 94-godišnju staricu, a potom je, u hodniku kuće, ustrijelio i svoju 71-godišnju majku, Anu.

Foto: Arhiva VL

„Kada sam se vratila iz spize, vidjela sam kroz prozor svoje kuće da iz kuće Uremovih suklja dim. Izašla sam na ulicu i opazila Josipa na vratima dvorišta, s puškom u ruci. Cestom su, tada, na motokultivatoru, naišli Ante Urem i njegova supruga Kata, a iz sela se vratio i ubojičin otac. Čula sam ga kako viče 'Nemoj Joso!'. Odjeknuli su pucnji i ja sam pobjegla. S djecom sam se zatvorila u kuću“, ispričala je tada svjedokinja tragedije, susjeda obitelji Urem, P.B..

Trostruko ubojstvo nije bilo i kraj krvavog pohoda. Pomahnitali je Josip, nakon ubojstva svog malog sina,majke i strine, hladnokrvno pucao i u svog oca te ga na mjestu usmrtio.

Vidjevši kako iz kuće Uremovih sukljaju dim i plamen, 63-godišnji susjed nesretne obitelji, Marko Čubrić, bez razmišljanja je pohitao kako bi pomogao u nevolji. S njim je krenuo i Anđelko Bašić, no Josip ih je obojicu zaustavio. Vidjevši pušku u njegovim rukama, pokušali su pobjeći, no pomahnitali je ubojica zapucao te je svog susjeda Čubrića pogodio u leđa. I taj je metak, na žalost, bio smrtonosan.

Tog je crnog dana, živu glavu jedva izvukao Ante Urem koji je, na traktoru, sa suprugom, prolazio pored ubojičine kuće. Josip je i na njih zapucao. Pogodio je Antu, koji je, iako teško ranjen, uspio pobjeći kroz šumu do svoje kuće. Nevjerojatnu sreću u stravičnoj nesreći imao je tada J. B. koji je, također traktorom, prolazio pored kuće Uremovih. Ubojica je i u njega ispalio dva metka, no metak usmjeren u prsa pukim je slučajem zaustavio novčanik, koji se nalazio u unutrašnjem džepu jakne. Samo zahvaljujući tome što je u novčaniku tada nosio popriličnu svotu novca, Barićeva ozljeda nije bila smrtonosna.

Nakon što je pet života ugašeno, pored kuće Uremovih, koja je gorjela, naišla je i patrola prometne policije. Ubojica se, na njihove zapovijedi, oglušio. Odbio se predati pa su tadašnji milicajci zapucali u zrak. Urem na to nije odgovorio vatrom, jer je, kako se pretpostavljalo, ostao bez streljiva. Očevidci su ispričali kako je tada izvadio lovački nož te je pobjegao u kuću koju je gutao plamen. Nakon nekog vremena, ubojica se pojavio na stražnjim vratima kuće, no teške opekotine po tijelu bile su kobne, te se ubrzo srušio mrtav.

Krvavi su pohod preživjele ubojičina kći, koja je u vrijeme sumanutog divljanja bila u školi, te njegova supruga, koja je bila u šibenskoj bolnici zbog ozljeda koje joj je suprug ranije nanio.

Sudac istrage tadašnjeg Okružnog suda u Šibeniku, Sanibor Vuletin, od neuropsihijatrijskog odjela šibenske bolnice dobio je obavijest da je peterostruki ubojica i samoubojica iz Pirovca, godinu dana prije no što je počinio stravičan zločin, bio liječen na tom odjelu, jer je patio od manije proganjanja i ljubomore.

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji.  Pretplatite se!

Ključne riječi

Komentara 2

BE
Berri
19:28 21.02.2023.

Duševni bolesnik - patio je od manije proganjanja i ljubomore. Umjesto da je bio na liječenju, bio je doma i pio alkohol. Ostalo je povijest.

ZA
zagi101
19:15 21.02.2023.

sad bi rekli neki da toga prije nije bilo a evo kako je i tada bilo zločina samo nije bilo interneta da se odmah sazna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije