Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji u Siriji

'Kršćani ratuju protiv džihadista jer nas oni žele iskorijeniti iz Sirije'

'P1030902'
Foto: ''
1/5
18.10.2012.
u 14:00

Zapovjednik George: Htjeli smo biti nepristrani, ali smo zbog islamista bili primorani stati uz režim Bashara al-Assada

– Morali smo uzeti stvari u svoje ruke. Mi kršćani uvijek zagovaramo mir pa se u početku se nismo htjeli uključiti u sukobe, ali jednostavno nismo imali izbora. Morali smo braniti kršćanski identitet i našu crkvu – kazao je za Večernji list zapovjednik odreda izviđača za obranu kršćanskih crkava i stanovnika George, koji priznaje da ih je naoružala sirijska vojska odana Basharu al-Assadu te oni ratuju uz njih.

– Kršćani u Siriji htjeli su biti nepristrani, ali kada smo postali mete džihadista koje je poslala Turska, kojima je jedini cilj bio istjerati kršćane iz Sirije, jednostavno smo bili natjerani uzeti oružje u ruke. U Homsu i okolici bilo nas je oko 150 tisuća, a danas nas nema ni tisuću. Raseljeni smo po cijeloj Siriji i Libanonu te mnogim drugim zapadnim zemljama – istaknuo je zapovjednik George.

Zahvalni sirijskoj vojsci

Upitali smo ga jesu li kršćanski poglavari u Siriji odgovorni za egzodus kršćana iz Sirije s obzirom na to da su stali uz režim Bashara al-Assada.

– Bez obzira na stav kršćanskih poglavara, džihadisti imaju samo jedan cilj, da mi nestanemo iz Sirije. Za njih smo mi nevjernici i bogohulnici, a čak su izdali i fetvu (vjersku obvezu) da svatko ima pravo ubiti kršćanina jer po njihovoj ideologiji svatko tko ubije kršćanina ide u raj. Ako lažemo mi i sirijski režim, pa za Boga miloga, nećemo reći da lažu Vatikan i papa. Prema njihovu izvješću o kršćanima u Siriji, brigada Slobodne armije Al-Faruq očistila je 90% kršćana u Homsu, a u toj brigadi ima mnogo islamista i pripadnika Al-Qa'ide koji su došli iz cijelog svijeta kako bi nas potjerali s naših ognjišta – govori George, koji priznaje da je njegov odred obranio dolinu Crack des Chevaliers, koja je poznata kao Dolina kršćana.

– Da nismo imali naoružanje, danas bi svi kršćani doline Crack des Chevaliers bili mrtvi jer su na to područje krenuli najradikalniji islamisti. Nekoliko smo se sati sukobljavali s njima i onemogućili im ulazak u dolinu dok nam nije stigla potpora iz zraka, a naposljetku i tenkovi te sirijska vojska – istaknuo je George te napomenuo kako to nije vjerski rat jer imaju i veliku potporu sunita i alavita.

Zajedničko slavlje

– Uskoro dolazi muslimanski blagdan Kurban-bajram, što ćemo mi, kao i svake godine do sada, proslaviti s našom braćom muslimanima – zaključio je George, zapovjednik kršćanskih snaga u Siriji.

Ključne riječi

Komentara 13

OB
-obrisani-
14:53 18.10.2012.

opala ! sada Turska ratuje protiv Krscana !? pa ja ne shvacam vise ni zasto Krscani bi tamo bili " posebnost" pa da dok svi ostali ginu, oni u miru mogu piti kavu i sacekati ko ce pobjediti i njimaima se pridruziti ! ali da sada oni krivce vide u "mudzahedinima,koje zapad naoruzava,pa i Nato ! zbunjuje me . ja sam ubedjen da cionisti tu imaju neke veze .....a najgore je sto sada propaganda o vjerskim ratu se baca na jednu stranu....dok te kao sto rekoh naoruzava nitko drugi nego Kongres i amerike

OB
-obrisani-
15:00 18.10.2012.

krscani ratuju napokon nakon sto su dosada bili mirni ! a zar je mogue da tamo i krscani ratuju ! i to protiv pobunjenika koje zapad naoruzava i finansira ! ili grijesim, mozda to finansiraju cionisti, mozda pak Turska, tko ce ga znati !? jedno je sigurno , ovako nije dobro, stalno sam bio ubedjen da ovo je plan da bliski istok bude svuda u ratu, pa i po cijenu "korateralne stete krscanima" ali ,opasno je jer ce i europu i sve kontinente ovo polako uvuci u 3 s.r

Avatar Alfons_x
Alfons_x
14:20 18.10.2012.

Nekada su mi se brisali ovakvi komentari da su Kršćani i Muslimani u Siriji rame uz rame....čak i natpis da se glava Sv. Ivana Krstitelja nalazi u Velikoj Džamiji u Damasku uz najveće počasti iskazane od obje vjere....jednom sam rekao, istina nema alternativu, jer dok laži može biti bezbroj, istina je samo jedna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije